Mergi la conţinutul principal

Îndrăgostită de un «general american», o brăileancă a rămas fără 30.000 de euro

o brăileancă de 51 de ani a crezut în vorbele de amor ale unui bărbat care a pretins că este general în armata americană • în anul 2018, femeia a cunoscut pe Facebook un bărbat care avea să îi frângă inima, dar şi buzunarele • dornică să îl întâlească pe americanul aflat într-o misiune în Irak, brăileanca i-a trimis 30.000 de euro • nici americanul nu a venit, nici banii nu i-a mai primit, astfel că femeia a cerut ajutorul poliţiştilor

 

Un presupus general american i-a frânt inima unei brăilence! L-a cunoscut pe Facebook şi a crezut în vorbele de amor, ea fiind dornică să îl întâlnească pe bărbatul care i-ar fi putut schimba viaţa. Şi chiar i-a schimbat-o, însă în rău, pentru că femeia i-a trimis “americanului” suma de 30.000 de euro. A rămas şi fără bani, şi cu dragostea neîmpărtăşită, astfel că a cerut ajutorul poliţiştilor.

S-a dat startul cercetărilor, însă este cam greu să fie găsit “iubitul” de pe Facebook al femeii. Mai ales dacă acesta şi-a făcut vreun cont fals pentru a păcăli femeile care cred în vorbe de amor şi trimit bani.

 

Cum a păcălit-o escrocul pe femeie

 

La data de 4 septembrie, o femeie de 51 de ani din Brăila a sesizat Poliţia Municipiului cu privire la faptul că a fost victima unei înşelăciuni pe Internet şi a rămas fără suma de 30.000 de euro. Femeia le-a relatat poliţiştilor faptul că, în cursul anului 2018, a cunoscut pe Facebook un bărbat care a pretins că este general în armata americană, iar în prezent se află într-o misiune în Irak.

Încet, încet, individul a prins-o în mreje pe brăilencă şi aceasta chiar a crezut că se va întâlni cu el. Numai că falsul american avea alte planuri! “Pentru a putea veni în România să se întâlnească, acesta i-a zis că are nevoie de o sumă de bani şi, fără a-şi pune prea multe întrebări, brăileanca a transferat către conturile unor presupuşi agenţi ONU suma totală de 30.000 de euro. Ulterior, femeia şi-a dat seama că a fost înşelată şi a cerut sprijinul poliţiştilor pentru identificarea autorului şi recuperarea prejudiciului”, a precizat insp. Laura Belciugan, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

Şi acesta nu este singurul caz de înşelăciune pe internet. În martie, o femeie de 71 de ani din Brăila a reclamat la poliţie că a fost victima unei înşelăciune pe internet, care pare trasă la xerox. Aceasta a fost lăsată fără bani de un escroc pe care îl credea general american şi i-a promis că o ia de soţie. Povestea de dragoste nu s-a sfârşit prea bine, ci a costat-o pe brăileancă 36.900 euro, bani pe care i-a transferat către conturi din Germania şi Turcia, pe numele a două persoane necunoscute.

 

Atenţionările poliţiştilor!

 

Infractorii stau la pândă pe internet! Pentru ca experienţa utilizării reţelelor de socializare să fie lipsită de evenimente neplăcute, poliţiştii recomandă oamenilor, fie femei sau bărbaţi, să fie zgârciţi cu informaţiile personale. Este bine să fie restricţionat accesul la postări, astfel încât acestea să poată fi vizualizate doar de prieteni. Pentru fiecare cont online, trebuie folosite parole diferite, constând în combinaţii lipsite de logică de cifre, litere mici şi majuscule, caractere speciale. “Nu divulgaţi nimănui parolele conturilor dumneavoastră de pe reţelele de socializare; nu acceptaţi cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunoaşteţi şi în realitate, chiar dacă pare că aţi avea prieteni comuni; dacă alegeţi să conversaţi online cu persoane necunoscute, nu le trimiteţi fotografii cu dumneavoastră, membrii familiei sau prietenii; nu uitaţi că încrederea se dobândeşte în timp. Doar pentru că persoana cu care vorbiţi online are o fotografie de profil şi un nume, nu înseamnă că aceea este adevărata sa identitate”, recomandă poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila.

 

Cum recunoaşteţi posibilii escroci şi ce faceţi pentru a nu le cădea în plasă?

 

Poliţiştii ţin să precizeze faptul că escrocii sunt persoane inteligente, înzestrate cu perspicacitate şi capacitate de a se adapta rapid la împrejurări noi. Ei găsesc cu uşurinţă motive ori explicaţii pentru anumite situaţii şi reuşesc să

menţine în eroare victimele. În ceea ce priveşte infractorii care se folosesc de sentimentele victimei pentru a o manipula, există o serie de aspecte care i-ar putea atrage atenţia acesteia asupra unei posibile înşelăciuni. “Astfel, dacă o persoană recent cunoscută online îi declară că o iubeşte şi îi cere să vorbească în privat, îi trimite mesaje vagi, care conţin greşeli de exprimare, are un profil online care nu corespunde cu ceea ce declară, invocă mereu scuze de tipul «camera mea web nu funcţionează»,«nu am bani să vin să ne întâlnim», poate fi vorba de o înşelăciune”, atrag atenţia poliţiştii.

Pentru a nu ajunge în situaţia de victimă, persoanele abordate pe reţele de socializare trebuie să încerce să afle cât mai multe lucruri despre cei cu care vorbesc online. Permanent trebuie evaluate riscurile. “Nu trimiteţi niciodată necunoscuţilor, indiferent de motivul solicitării, bani, datele cardului ori alte detalii financiare sau copii ale actelor personale; nu acceptaţi imediat o propunere ce pare foarte tentantă”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro