Mergi la conţinutul principal

Închisorile CIA pe teritoriul României - un subiect ce ţine de Parlament, potrivit ambasadorului SUA

"Cred că acesta este un subiect pentru Parlamentul României. Din câte am înţeles, a fost deja o anchetă. Şi cred că nu întrebaţi pe cine trebuie", a afirmat ambsadorul Mark Gitenstein. El a fost întrebat dacă consideră că este necesară redeschiderea unei anchete privind închisorile secrete ale CIA, eventual la nivel de procuror general.

România trebuie să redeschidă ancheta privind închisorile secrete ale CIA, a afirmat, la 25 mai, într-un interviu la RFI Julia Hall, expertă la Amnesty International pe contraterorism şi drepturile omului în Europa. Ea a cerut ca investigaţia să fie coordonată de procurorul general al României. În Italia, de exemplu, o anchetă similară e condusă de un procuror, potrivit Juliei Hall. Ea a mai afirmat că ancheta comisiei parlamentare conduse de Norica Nicolai "nu a fost eficientă, independentă şi imparţială".

"Poziţia Amnesty este că ancheta parlamentară din România nu a fost una eficientă, independentă şi imparţială. A avut loc în cea mai mare parte în secret, după metodologii care nu au fost aduse la cunoştinţa publicului. Toate anexele au fost clasificate. Trebuie să existe un anumit grad de transparenţă. Deci noi credem că ancheta Parlamentului român nu a îndeplinit cerinţele", a declarat Julie Hall.

Ea a precizat că de la raportul anterior, au apărut informaţii noi privind închisorile din Europa.

Autorităţile române, indiferent de culoare politică, au negat constant şi vehement, de-a lungul anilor, acuzaţiile privind existenţa unor centre secrete ale CIA în România. Subiectul a fost readus în atenţie, în contextul ştirilor despre uciderea lui Osama ben Laden de către un comando al forţelor speciale americane.

Potrivit presei din SUA, serviciile secrete americane au obţinut primele informaţii ce au dus, în final, la uciderea lui Osama ben Laden de la doi suspecţi supuşi la tehnici dure de interogare în închisorile CIA din România şi Polonia. Actuali şi foşti oficiali americani spun că presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed, a furnizat numele de "războinic" al unuia dintre locotenenţii lui Osama ben Laden în care liderul terorist avea foarte mare încredere. CIA a obţinut informaţii similare şi de la adjunctul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Ambii ar fi fost supuşi unor tehnici dure de interogare în închisori CIA din Polonia şi România, a scris presa americană.

În noiembrie anul trecut, Amnesty International (AI) a cerut guvernului român să-şi ia angajamentul de a lansa o anchetă "completă, imparţială, independentă şi eficientă" în ceea ce priveşte implicarea în programele de detenţie secretă ale CIA şi să facă public raportul Comitetului pentru Tortură după vizita în România.

România a fost, din nou, una din cele opt ţări europene expuse în noul raport al organizaţiei Amnesty International, intitulat "Secret ştiut de toţi: Dovezi intensificate privind complicitatea Europei în predare şi detenţie secretă". Raportul reunea cele mai recente dovezi privind complicitatea ţărilor europene în predările ilegale şi programele de detenţie secretă ale CIA-ului care au funcţionat după atacurile din SUA din 11 septembrie 2001.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro