Mergi la conţinutul principal

Închisoare pentru membrii clanului Tănase

Membrii clanului interlop Tănase, care îşi are începuturile la Brăila, au primit pedepse cu închisoarea, având de executat între 9 şi 15 ani de puşcărie. Condamnările au fost date de magistraţii Tribunalului Iaşi, unde şi-au mutat afacerile, în ultimii ani, membrii grupării. Potrivit Mediafax, apropiaţi ai clanului interlop Tănase, din Iaşi, au fost condamnaţi într-un dosar în care au fost găsiţi vinovaţi de trafic de minori, trafic de persoane şi de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat. Astfel, Valter Păşniceanu, fratele lui Cosmos Tănase, liderul clanului, are de ispăşit 15 ani de închisoare, Cătălin Dracea, membru al clanului Corduneanu, a primit 12 ani de închisoare, Eugend Trufanda, 11 ani de închisoare, Decebal Băncuţă are de ispăşit zece ani de închisoare, în timp ce Robert Amarişcă şi Claudia Neagu au primit câte nouă ani de închisoare. "Contopeşte pedepsele stabilitate prin prezenta sentinţă, inculpatul Păşniceanu (fost Tănase) Valter urmând să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 12 ani închisoare, la care se adaugă un spor de trei ani închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa principală de 15 ani închisoare. (...) În baza dispoziţiei articolului 88 Cod penal din 1969, dispune deducerea din pedeapsa aplicată a perioadei reţinerii şi arestării prevenitve, respectiv, de la data de 15.03.2006 la 11.06.2006", se precizează în soluţia instanţei. Aceasta este prima sentinţă dată în acest caz la Iaşi, procesul durând aproape zece ani, arestările membrilor clanului Tănase fiind făcute în urma unor decinderi simultane în mai multe oraşe din România, dar şi în Spania, în anul 2006. Sentinţa Tribunalului Iaşi nu este definitivă. Toţi cei implicaţi în proces au fost judecaţi şi în Belgia pentru aceleaşi fapte, unde au primit pedepse mai mici. Inculpaţii trebuie să plătească daune de aproximativ 100.000 de lei victimelor care au fost traficate. În ziua arestărilor, în 2006, la Iaşi a avut loc cea mai amplă acţiune coordonată de DIICOT Bucureşti în zona Moldovei până la momentul respectiv.
Conform rechizitoriului, membrii clanului Tănase aveau o reţea internaţională de prostituţie şi de trafic de persoane care se întindea din Moldova până în Spania. Descinderi simultane au avut loc în şapte locuri din Iaşi, Brăila, Constanţa, dar şi în Spania, în timpul percheziţiilor fiind găsite arme albe, dar şi 3,5 kilograme de aur.

Un trecut întunecat

Cosmos Tănase, şeful clanului Tănase, este din Brăila, însă mare parte din activitatea sa infracţională s-a desfăşurat peste hotare, în ţări precum Germania, Franţa şi Spania. Supranumit "Prinţul ţiganilor", Cosmos Tănase a fost exclus din comunitatea brăileană pe vremea când avea 27 de ani, în urma unei hotărâri a Staborului, "instanţa de judecată" ţigănească. Împreună cu familia, el s-a stabilit la acea vreme în Iaşi, unde şi-a ridicat mai multe vile. Imediat după 1990, acesta a plecat în Occident unde şi-a pus pe picioare o adevărată "afacere" bazată pe cerşetorie, furt şi trafic de carne vie, creând panică în rândul poliţiştilor germani. În 2006, cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" scria despre capturarea interlopului în cadrul operaţiunii "Brăila", operaţiune pusă la cale de poliţişti spanioli şi bucureşteni. Aproape 300 de indivizi au fost arestaţi la acea vreme pentru trafic de carne vie, prostituţie, trafic de droguri de mare risc, falsificare de documente şi carduri, plus spargeri de magazine de bijuterii. Tot atunci au fost făcute zeci de percheziţii, în urma cărora au fost capturate aparatură electronică pentru falsificarea cărţilor de credit, 900 de carduri false, documente de identitate contrafăcute, autoturisme de lux, plăcuţe de înmatriculare auto false, droguri, săbii, pistoale cu aer comprimat şi gaze, bunuri furate, zeci de mii de euro şi 3,5 kilograme de aur. De asemenea, mai multe vile au fost puse sub sechestru, acţiunile fiind desfăşurate concomitent în vreo 20 de oraşe din Spania şi România. După acest episod, şeful clanului Tănase a fost condamnat la închisoare în Spania. Interlopul a fost eliberat în 2010.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro