Mergi la conţinutul principal

Închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, pentru că a înşelat APIA

DNA a trimis-o în judecată pentru infracţiuni de corupţie pe Viorica Bîgiu, administrator al SC Radiall Service SRL, iar Curtea de Apel Galaţi a dat recent sentinţa finală • inculpata a primit o condamnare de 1 an, 5 luni şi 10 zile de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei • ea este obligată să presteze muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Liceului Tehnologic “Nicolae Oncescu” din Ianca, ori în cadrul Primăriei,  Direcţia Serviciilor Publice

 

Administratorul unei firme din Ianca, având ca obiect de activitate cultivarea cerealelor şi plantelor leguminoase, a încasat ilegal subvenţia agricolă din bugetul Uniunii Europene, iar asta a costat-o scump. Practic, inculpata Viorica Bîgiu, la data comiterii faptelor administrator al SC Radiall Service SRL, a înşelat APIA cu 6.000 lei. Procurorii DNA Galaţi au dispus trimiterea în judecată, iar Curtea de Apel Galaţi a dat recent condamnarea finală.

După cum se arată chiar într-un comunicat al DNA, inculpata Bîgiu Viorica a fost condamnată la o pedeapsă de 1 an, 5 luni şi 10 zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 2 ani şi interzicerea pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a unor drepturi. În plus, pe parcursul termenului de supraveghere inculpata Bîgiu Viorica va presta muncă în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Liceului Tehnologic “Nicolae Oncescu” din Oraşul Ianca, judeţul Brăila, ori în cadrul Primăriei Oraşului Ianca – Direcţia Serviciilor Publice.

Instanţa a condamnat şi firma SC Radiall Service Srl, la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 6.000 lei pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în forma continuată. Hotărârea de condamnare va fi afişată la sediul societăţii, precum şi la sediile Primăriei Oraşului Ianca, respectiv Primăriei comunei Bordei Verde, pe o durată de o lună după rămânerea definitivă a prezentei hotărâri de condamnare.

Faţă de inculpatul Lipan Radian Valentin instanţa de judecată a dispus achitarea.

Instanţa a admis, în parte, acţiunea civilă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – APIA Bucureşti, numai pentru suma de 2.211,50 lei reprezentând subvenţii încasate necuvenit de către inculpata S.C. Radiall Service SRL, pentru suprafaţa de 3,15 ha.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată, în acest dosar, de către Direcţia Naţională Anticorupţie la data de 23 februarie 2016. Era vorba despre inculpata Viorica Bîgiu, administrator al SC Radiall Service SRL, alături de ea fiind cercetat în dosar şi Radian Valentin Lipan, administrator împuternicit al firmei. Administratora Bîgiu era acuzată de săvârşirea infracţiunilor de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în forma continuată (trei acte materiale). La rândul său, inculpatul Lipan era acuzat de tentativă la comiterea infracţiunii de înşelăciune. Pe lista acuzaţilor era şi firma SC Radiall Service SRL. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut faptul că la data de 15 mai 2014, inculpata Bîgiu Viorica, în calitate de administrator al firmei, a completat, semnat şi depus mai multe documente false la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură - Centrul Judeţean Neamţ, în vederea acordării sprijinului financiar pe anul 2014, în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru un teren de 3,15 ha. “Ca urmare a acestor demersuri ale inculpatei, firma respectivă a încasat nelegal, pentru campania din anul 2014, suma totală de 6.634, 49 lei, din care 5.808, 89 lei din bugetul Uniunii Europene (Fondul European de Garantare Agricolă - FEGA) şi 825, 60 lei din bugetul naţional”, au stabilit procurorii. În cauză, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui autoturism aflat în proprietatea inculpatei Bîgiu Viorica.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro