Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A încetat din viaţă academicianul Petru T. Mocanu

Unul dintre cei mai cunoscuţi matematicieni români, academicianul Petru T. Mocanu, născut la Brăila, în 1931, a trecut în eternitate luni, 28 martie, la Cluj.

Absolvent al Liceului "Nicolae Bălcescu", promoţia 1950, Petru T. Mocanu a urmat cursurile Facultăţii de Matematică şi Fizică a Universităţii din Cluj, căreia i-a rămas toată viaţa fidel. A fost mai întâi asistent, apoi lector, conferenţiar şi profesor. În 1959 a obţinut titlul de doctor în matematică.
"Academicianul Petru T. Mocanu şi-a dedicat întreaga activitate Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. A fost, în mai multe rânduri, decan al Facultăţii de Matematică şi multă vreme (până la pensionare) şef al catedrei de Teoria Funcţiilor. A îndeplinit şi funcţia de prorector al Universitatii Babes-Bolyai. Din 1992 a fost membru corespondent, iar în 2009 a devenit membru plin al Academiei Române. A îndeplinit, între 1996 şi 2003, funcţia de preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România. Dar mai presus de toate, academicianul Petru T. Mocanu a fost mentor a numeroase generaţii de matematicieni în domeniul Analizei Complexe şi este creatorul Şcolii Clujene de Teoria Geometrică a Funcţiilor. Un om cu un suflet cu totul deosebit şi un caracter de o nobleţe desăvârşită", scrie pe site-ul Universităţii.
Acad. dr. prof. univ. Petru T. Mocanu este Doctor Honoris Causa al Universităţilor din Sibiu (1998) şi Oradea (2000), a obţinut o Diplomă de merit a Universităţii Babes-Bolyai (2002) şi Diplomă de Excelenţă a Societăţii de Ştiinte Matematice din România (2006).
Are peste 180 de lucrări apărute în publicaţii prestigioase din ţară şi străinătate, iar peste 300 de matematicieni ai lumii îl citează în peste 800 de lucrări. În 2007 a primit titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Brăila.

Deşi a trăit o viaţă la Cluj, Brăila i-a rămas la suflet

În 2013, academicianul Petru T. Mocani a participat ca invitat de onoare la sărbătorirea a 150 de ani de la înfiinţarea Liceului "Nicolae Bălcescu". "Pasiunea mea pentru matematică se datorează în primul rând faptului că în tot timpul studiilor liceale am avut, în ordine cronologică, trei iluştri profesori: Mircea Negrea, Radu Frangu şi Aurel Panaitescu. De la primul am învăţat eleganţa, de la al doilea rigoarea, iar de la al treilea profunzimea matematicii", spunea atunci academicianul. Tot atunci, el a recunoscut că, deşi a trăit o viaţă la Cluj, Brăila i-a rămas la suflet, mai ales liceul şi foştii colegi de liceu.
Despre dragostea şi dorul de Brăila, dar şi despre întreaga sa activitate a vorbit şi într-un interviu acordat pe 21 iulie 2014, publicaţiei "Transilvania reporter".

Interviul integral îl găsiţi AICI: http://transilvaniareporter.ro/esential/acad-petru-mocanu-matematica-ajuta-la-orice-primul-rand-e-frumoasa/

Trupul neînsufleţit al academicianului Petru T. Mocanu va fi depus joi, 31 martie, în foyerul Casei Universitarilor din Cluj. Serviciul de gardă va începe în jurul orei 10:30, iar slujba de înmormântare la ora 11:00.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 
Categorie articol: 

Comentarii