Mergi la conţinutul principal

A început vânătoarea de evazionişti în domeniul muncii

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a anunţat, ieri, lansarea cu maximă exigenţă a unei ample campanii de depistare a cazurilor de evaziune fiscală prin folosirea la muncă de persoane fără întocmirea actelor legale de angajare. Mesajul este unul cât se poate de clar: vor fi "controlaţi la sânge" angajatorii de pe raza judeţului nostru, dovadă fiind instituţiile nominalizate ca implicare în această campanie la nivel naţional. Aşa cum a explicat conducerea ITM Brăila, în urmă cu doar câteva zile a fost semnat la Bucureşti un protocol de colaborare a 4 instituţii centrale pentru combaterea fenomenului de muncă la negru. Este vorba despre Inspecţia Muncii, Poliţia, Garda Financiară şi Jandarmeria, toate acestea delegându-şi reprezentanţi în echipele de control, care au început încă de ieri verificările. Întrebat ce domenii de activitate sunt vizate de acţiunea respectivă, inspectorul şef al ITM Brăila, Dumitru Văduva, a explicat că la nivel naţional protocolul dintre cele 4 instituţii prevede în detaliu tematica de control şi domeniile de activitate, însă nu poate furniza detalii. Totuşi, nu este greu de intuit că vor fi "atacate" domeniile de activitate cu risc major în ce priveşte incidenţa cazurilor de muncă nedeclarată, fiind nominalizate aici domeniile construcţii, agricultură, confecţii textile, comerţ sau alimentaţie publică. "Vechile prevederi ale Codului Muncii stabileau că un angajator dovedit că foloseşte la muncă persoane fără a le întocmi documentaţia de angajare risca o amendă de 3.000 - 4.000 de lei pentru fiecare persoană dacă avea mai puţin de 5 persoane fără forme de angajare. Din această lună, cuantumul amenzilor aplicate este cuprins între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare salariat angajat la negru, însă fără ca, per total, valoarea amenzilor să depăşească 100.000 de lei. Mai mult, firmele depistate cu mai mult de 5 muncitori la negru riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 2 ani sau amenda penală", a punctat Văduva, adăugând că şi persoana care lucrează fără contract de muncă poate fi acum amendată (între 500 şi 1.000 de lei).
"Am stabilit, împreună cu ministrul de Interne, cu Ministerul Finanţelor, un program complex de combatere a muncii la negru, cu scopul de a creşte numărul contractelor de muncă. În subsidiar ne interesează numărul amenzilor sau sancţiunea penală. Exact cum am făcut în cazul combaterii evaziunii fiscale, când am pus la masă autorităţi diferite cu competenţe în acest domeniu, exact aşa vom face şi în privinţa muncii la negru, punând la aceeaşi masă Inspecţia Muncii, Garda Financiară, Ministerul de Interne, inclusiv Jandarmeria, pentru a realiza un plan complet şi complex de combatere a muncii la negru", a spus premierul Emil Boc. În aceste condiţii, el a avertizat pe toţi cei care recurg la muncă la negru să intre în legalitate, subliniind că intenţia Guvernului este să se aplice maximul de sancţiuni prevăzute în noul CM. "Atrag atenţia ferm tuturor celor care utilizează sau se gândesc să utilizeze forme ilegale să încheie contracte de muncă", a spus Boc.
De precizat că rezultatul la trimestru al ITM Brăila pe partea de combatere a evaziunii fiscale prin muncă la negru indică depistarea a aproximativ 100 de persoane fără forme legale de angajare. În ce priveşte incidenţa situaţiilor în care o firmă a avut peste 5 persoane care lucrau la negru, în perioada analizată a fost un singur astfel de caz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro