Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

A început sezonul infecţiilor respiratorii! Vaccinul antigripal nu-i!

• în ultima săptămână, 546 brăileni au ajuns la medic, din cauza infecţiilor respiratorii acute • alţi 106 au fost diagnosticaţi cu pneumonie • la nivel naţional, peste 80.000 de români au răcit şi au fost confirmate 9 cazuri de gripă • vaccinul antigripal nu a sosit încă la Direcţia de Sănătate Publică Brăila • într-o şedinţă de Guvern, premierul Mihai Tudose l-a certat pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, din cauza întârzierii demarării procedurii de achiziţie a dozelor de imunizare împotriva gripei

 

Odată cu venirea toamnei, au început şi răcelile de sezon. Vremea schimbătoare a îmbolnăvit sute de brăileni până acum, iar vaccinurile antigripale lipsesc din stocul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, acestea nefiind încă trimise de la Ministerul Sănătăţii.

Numai în ultima săptămână, 546 brăileni au contactat infecţii respiratorii acute sau, mai pe româneşte, au răcit, iar alţi 106 au fost diagnosticaţi cu pneumonie. Din fericire, la nivelul judeţului Brăila nu s-a înregistrat niciun caz de gripă.

La nivel naţional, numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute a crescut cu peste 11%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Perioada de monitorizare a fost săptămâna 2-8 octombrie 2017, timp în care 80.012 români au răcit. În 2016, în prima săptămână a lunii octombrie, 71.812 români au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii). Tot în creştere este şi numărul bolnavilor de gripă. “În săptămâna 2-8 octombrie 2017, s-au înregistrat la nivel naţional 9 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 0 cazuri înregistrate în săptămâna 40/2016”, se arată într-o informare a Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Aşa cum am specificat şi mai sus, vaccinurile antigripale nu au fost distribuite în teritoriu nici până în prezent. La finele lunii septembrie, într-o şedinţă de Guvern, ministrul Sănătăţii Florian Bodog a fost “certat” de premierul Mihai Tudose. Motivul disputei a fost chiar întârzierea procedurii de achiziţionare a vaccinurilor antigripale. Ba chiar şeful Executivului i-a verificat cunoştinţele lui Bodog în legătură cu dozele de imunizare. “În fiecare an, jucăm în acelaşi film cu manualele şi cu vaccinurile, începe licitaţia în ziua în care trebuie să înceapă distribuţia”, a afirmat premierul Tudose. “Vaccinurile antigripale sunt în procedură de achiziţie”, a replicat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii. “Cu câte tulpini, domnule ministru? Că am înţeles că sunt nişte vaccinuri cu trei tulpini şi unele cu patru tulpini”, a venit imediat întrebarea lui Tudose. “Este vaccinul care a fost recomandat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a răspuns ministrul Sănătăţii. “Şi câte tulpini are acesta?”, a insistat premierul. După câteva momente de linişte, Bodog i-a răspuns: “Cred că trei tulpini. Este în procedură de achiziţie. Pentru persoanele care se găsesc internate în spital va fi prima tranşă de vaccinuri – la sfârşitul acestei luni (septembrie – n.r.). (…) Doar pentru persoanele aflate la risc. Celelalte urmează ca la sfârşitul lunii octombrie să se încheie procedura (…). Am trimis Corpul de control la Direcţia de Sănătate Publică pentru a verifica care a fost motivul şi cine este răspunzător şi voi lua măsuri. Vaccinarea pentru antigripal începe la mijlocul lunii octombrie şi la sfârşitul lunii octombrie. Aşa este recomandarea venită de la OMS”, a explicat Bodog.

Prim-ministrul i-a cerut lui Florian Bodog să-i concedieze pe angajaţii vinovaţi de întârzierea achiziţionării dozelor de imunizare. “Nu vreţi controlul să vină după ce oamenii ăia nu mai lucrează la noi? Că eu cred că din martie puteau să-şi dea seama că vine octombrie. Nu se poate ca din cauza la doi funcţionari care încep procedura în septembrie pentru octombrie să sufere o ţară, nu se poate aşa ceva!”, a “tunat” Tudose.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii