Mergi la conţinutul principal

A început Postul Sfintei Marii

* potrivit canoanelor, postul pregătește creștinii pentru cele două mari praznice care au loc în luna august, Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august) * postul nu se rezumă la înfrânarea de la anumite alimente ci, mai degrabă, de la lucrurile care ne despart de Dumnezeu, spun Sfinții Părinți

 

 

 

 

Postul Sfintei Marii sau Postul Adormirii Maicii Domnului reprezintă unul dintre cele mai importante posturi de peste an. El începe, de regulă, la data de 1 august și ține două săptămâni, până la 15 august, când a fost statornicită marea sărbătoare creștină Adormirea Maicii Domnului. 

Lăsata secului pentru Postul Sfintei Marii are loc pe 31 iulie însă, în cazul în care această zi pică miercurea sau vinerea (cum a fost cazul în acest an), se lasă secul în cursul serii zilei de 30 iulie, iar postul începe pe data de 31 iulie. Postul Adormirii Maicii Domnului se mai cheamă și Postul Sântamariei, fiind postul care pregătește creștinii pentru cele două mari praznice care au loc în luna august, Schimbarea la Față, care are loc pe 6 august, și Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită de către Biserica Ortodoxă pe 15 august.

Data Postului Sfintei Marii a fost stabilită în secolul al V-lea d. H., odată cu dezvoltarea cultului Maicii Domnului. Creștinii din Antiohia, spre exemplu, obișnuiau să postească doar o zi, pe 6 august, în timp ce credincioșii din Ierusalim posteau timp de opt zile. Unii creștini din vechime obișnuiau să postească întreaga lună august, pe când alții făceau acest lucru în luna septembrie.

Uniformizarea duratei și a datei postului Adormirii Maicii Domnului s-a petrecut în secolul al XII-lea, în cadrul sinodului local din Constantinopol, din anul 1166, condus de către patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Cu acest prilej, s-a hotărât ca postul să se țină începând cu data de 1 august și să ia sfârșit două săptămâni mai târziu, pe 15 august, zi în care Biserica prăznuiește Adormirea Născătoarei de Dumnezeu, Fecioara Maria.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu se rezumă la înfrânarea de la anumite alimente ci, mai degrabă, de la lucrurile care ne despart de Dumnezeu. Nu este suficientă abținerea de la anumite alimente, spun sfinții părinți, ci ar trebui să ne oprim din săvârșirea de păcate, care ne fac rău și nouă și aproapelui nostru. Rostul acestui post este, în ultimă instanță, acela de a crea armonie între trup și suflet și de a o cinsti așa cum se cuvine pe Maica Domnului nostru Iisus Hristos. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro