Mergi la conţinutul principal

Început de Mărțișor

Astăzi este 1 MARTIE. O zi în care natura se trezește la viață, o zi în care iarna și primăvara se împletesc în zâmbetul primilor ghiocei care ne zâmbesc de sub pătura de zăpadă, iar speranțele noastre se prind în șnurul alb-roșu de mărțișor. Dacă de mii de ani mărțișorul reprezenta un simbol al primăverii și era considerat un talisman cu putere magică, protejându-i pe cei ce îl purtau, anul acesta, acest obiect aflat pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO, a devenit motiv de controverse, mărul discordiei între tradiție și psihoza pandemiei. De un an de zile, coronavirusul nu numai că a îngenuncheat întreaga planetă, dar parcă ne-a luat mințile.

La noi, mărțișorul a devenit subiect de dezbatere națională, fiind despicat și tranșat pe toate părțile, iar șnurul alb-roșu a fost trecut dintr-o parte în alta a clasei politice de la simbol național la obiect personal periculos.

Dacă, până anul trecut, eram obișnuiți să oferim sau să primim de la persoanele apropiate mărțișorul, ca vestitor al sosirii primăverii și al renașterii naturii, sub diverse forme, de podoabe sau de flori, acum am ajuns să suspectăm fiecare ghiocel ca fiind posibil purtător de covid 19.

În unitățile de învățământ, mărțișorul a creat tabere pro și contra, iar un ordin comun al Ministerului Educației și Sănătății, chiar prevede că este interzis schimbul de obiecte personale, printre acestea aflându-se și mărțișoarele, florile și alte atenții oferite de către copii educatoarelor, învățătoarelor, profesoarelor sau altor cadre didactice de 1 și 8 martie.

Ulterior, mai-marii acestor ministere și-au revenit și au transmis că nu se pot implica în valoarea de simbol al unui mărțișor și nici în includerea acestuia în categoria obiectelor personale, dar, că este nevoie de precauție și că se recomandă evitarea aglomerării de elevi care oferă mărțișoare cadrelor didactice.

Cu alte cuvinte, copiii pot oferi astăzi și pe 8 Martie mărțișoare și flori cadrelor didactice din grădinițe, școli și licee, dar pot face acest gest pe propria răspundere, fără îmbulzeală, fără să se înghesuie, fără să își sufle unul altuia în ceafă, așa cum se întâmplă în alte locuri aglomerate. Acum, de 1 Martie, copiii nu ar trebui să se poarte așa cum o fac atunci când intră în magazinele supraaglomerate. Acolo unde nimeni nu respectă niciun fel de reguli de distanțare, iar ei își pun dulciurile sau jucăriile în coșurile pe care nimeni nu le dezinfectează și nimeni nu sancționează acest lucru. În loc să sancționăm florile oferite și Ziua de mărțișor, ar trebui să ne gândim și la câte riscuri se expun copiii în mijloacele de transport în comun. Ei riscă să se contamineze cu virusul covid 19 în autobuzele BRAICAR, de exemplu, în care călătorii de toate vârstele se îngrămădesc ca sardelele, pentru că, la noi, nimeni nu respectă graficele sau regulile de distanțare și protecție. Despre acestea și multe alte riscuri, care pun în pericol la tot pasul viața copiilor care oferă mărțișoare și flori, nimeni nu vorbește. Trăim momente de îndepărtare și însingurare, trăim vremuri care ne vor marca toată viața. În loc să oferim o floare, un mărțișor sau un alt simbol al primăverii care ne bate la ușă, facem mese-rotunde, conferințe sau declarații împotriva unui ghiocel. Ăștia suntem, așa am evoluat, după un an de pandemie și chiar nu știu dacă ne vom mai reveni. Dar, pentru că tot este începutul unui nou anotimp, de 1Martie, vă ofer tuturor un mărțișor  de suflet, fie el și virtual!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro