Mergi la conţinutul principal

Începe procedura pentru desființarea fostei centrale termice de pe Ghioceilor

* în locul fostei centrale termice, din zona Str. Ghioceilor colț cu Str. Roșiori, care este un real pericol pentru cetățeni, municipalitatea încearcă să realizeze o parcare * membrii CLM Brăila au aprobat, recent, DALI-ul pentru desființarea fostei centrale, dar și realizarea viitoarei parcări * valoarea totală a obiectivului de investiții se ridică la 878.039 lei

 

 

 

Fosta centrală termică din zona Strada Ghioceilor colț cu Strada Roșiori, care reprezintă un adevărat pericol public, va fi demolată în viitorul apropiat iar în locul acesteia se va amenaja o parcare modernă. Cel puțin asta au stabilit consilierii municipali, recent, prin aprobarea unui proiect de hotărâre care vizează Documentației de Avizare Lucrări Intervenții (DALI) și a indicatorilor tehnico-economici pentru aceste două deziderate. Valoarea totală a obiectivului de investiții este de 878.039 lei cu TVA, din care 692.830 lei cu TVA reprezintă construcția plus montajul. Durata de realizare este de 12 luni, din care două sunt destinate pentru serviciile de proiectare și celelalte 10 luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor.

După cum se precizează în raportul de specialitate al proiectului, această viitoare intervenție în zona Ghioceilor colț cu Roșiori, este un obiectiv cuprins în Programul obiectivelor de investiții pe anul 2020 pentru care au fost previzionați bani în buget. Parcarea ce se va amenaja acolo va avea o suprafață aproximativă de 2.200 mp.

Conform documentației pe care consilierii au avut-o la mape, proiectul a fost întocmit de SC ARHIDESKVISION SRL Galați.

 

Fosta centrală termică prezintă un risc ridicat de prăbușire

 

În raportul proiectului de hotărâre se precizează că această construcție care se află în administrarea municipalității și care nu este monument istoric (conform listei monumentelor istorice din județul Brăila) este într-un stadiu avansat de deteriorare, reprezentând un pericol pentru locuitorii zonei și nu numai.

”Construcția analizată prezintă multiple elemente aflate într-un stadiu avansat de degradare, reprezentând un adevărat pericol public. Construcția reprezintă ruina unei foste centrale termice, construită în anii '80, de fosta Schela de Petrol, pentru a deservi blocurile de pe Calea Călărașilor, destinate muncitorilor petroliști. (...) În cadrul obiectivului de investiții, au fost obținute două certificate de urbanism: unul pentru desființare centrala termică și altul pentru amenajare zonă parcări. După obținerea avizelor/acordurilor înscrise în cele două Certificate de urbanism, se va proceda la realizarea celorlalte etape privind implementarea obiectivului de investiții”, se mai specifică în raport.

Prin desființarea centralei și realizarea parcărilor vor fi atinse următoarele obiective, potrivit proiectului: realizarea unui mediu curat, aseptic, pentru desfășurarea activităților de întreținere și mentenanță, cu respectarea cerințelor de calitate în exploatare; creșterea numărului de locuri de parcare în zonă; eliminarea folosirii spațiului impropriu și anume prin parcarea autovehiculelor pe trotuarului existent și pe spațiul plantat; creșterea gradului de confort al populației; creșterea calității imaginii urbane.

Din raportul proiectului mai aflăm că au existat două opțiuni pentru DALI, însă administrația brăileană a optat pentru prima variantă, mai avantajoasă din punct de vedere economic, de altfel, cea recomandată.

”Opțiunea nr. 1 constă în: lucrări de arhitectură - desființare turn și scară centrală termică; lucrări instalații sanitare - realizare rețea pluvială; lucrări de sistematizare - realizarea a 33 locuri de parcare, cu acces din Str. Ghioceilor, realizarea a 6 locuri de parcare, cu acces din Str. Roșiorilor, reparații trotuare dinspre Str. Mihai Bravu și realizare spații verzi”, se mai precizează în proiect.

În cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila de la finele lunii martie, care s-a desfășurat prin videoconferință, unii consilieri au dorit să se asigure că procedurile se vor derula nestingherit în acest caz, dincolo de starea de urgență. Cel care i-a adresat o întrebare în acest sens primarului Marian Dragomir a fost consilierul PNL Brăila Sorin Ioniță.

”Aici este o decizie pe care trebuie să o luăm cu toții, pentru că știți că punctul acela este un pericol public în momentul de față. Eu cred că va fi demarată procedura imediat după semnarea documentelor”, a declarat Dragomir.

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro