Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Începe marea bătălie pentru București. Nicușor Dan se bate cu Vlad Voiculescu, Rareș Bogdan intră în cărți la PNL

Alegerile prezidențiale s-au încheiat, dar acum începe marea bătălie pentru Primăria Capitalei, funcția cu cea mai mare miză politică după cele de la Cotroceni și Palatul Victoria. Dincolo de gestionarea unui buget uriaș, Primăria Bucureștiului aduce, teoretic, cea mai mare legitimitate pentru câștigătorul ales prin vot direct. În plus, scaunul de edil al Capitalei a fost mereu considerat o „trambulină” pentru o ulterioară carieră de președinte. 

 

Până în acest moment, se cunosc trei competitori pentru București. Gabriela Firea a anunțat că va candida pentru un nou mandat, și, în ciuda controverselor din jurul mandatului său actual, ea se poate baza pe încă un sprijin considerabil pe care îl are PSD în cartierele dormitor ale Bucureștiului, și mulțumită nenumăratelor programe sociale implementate din bugetul Capitalei. 

Cel mai aprig război se poartă de câteva luni, cu tendințe de acutizare în aceste zile, pe măsură ce se apropie campania electorală, între Nicușor Dan, fostul președinte al USR, și Vlad Voiculescu, ultramediatizatul membru al PLUS, ambii revendicând cu încăpățânare poziția de candidat al Alianței. 

Liderii USR și PLUS vor avea zilele următoare o ședință în care ar urma să fie stabilită componența unei conduceri comune a alianței, dar și procedurile pentru desemnarea candidaților care să reprezinte alianța la alegerile locale din 2020, au declarat surse politice pentru Digi24.ro.

 

„Începe un proces de stabilire a procedurilor prin care vor fi desemnați candidații comuni, fie că vorbim de negociere, de sondaje sau de alegeri primare. Încurajăm filialele să se înțeleagă, însă acolo unde nu există înțelegere e plan local, trebuie mediat de la centru”, au declarat sursele citate.

Concret, dacă la nivel local, USR și PLUS nu se înțeleg asupra candidatului, dar nici în legătură cu procedura prin care ar trebui acesta desemnat, problema se mută la nivel județean, unde biroul județean comun al alianței va lua decizia. În situația municipiilor, decizia va fi luată la centru.

Nicușor Dan vs. Vlad Voiculescu

Una dintre cele mai importante mize ale negocierilor dintre cele două partide este desemnarea candidatului pentru Primăria Capitalei.

USR a adoptat un regulament prin care permite susținerea candidaților independenți, în această situație fiind Nicușor Dan, însă o parte din USR și majoritatea celor din PLUS îl vor candidat pe Vlad Voiculescu.

Conform procedurii care urmează să fie stabilită, cel mai probabil, USR București și PLUS București trebuie să decidă procedura prin care va fi stabilit candidatul.

Nicușor Dan își dorește ca decizia să fie luată în urma sondajelor, în timp ce Vlad Voiculescu ar vrea alegeri primare.

Bucureștenii vor alege în corturi candidatul Alianței USR-PLUS

Alegerile primare ar urma să fie organizate de Alianța USR-PLUS cu cel puțin o lună înainte de deputul campaniei pentru locale, adică cel târziu în luna aprilie.

Președintele USR, Dan Barna, a declarat că în cazul alegerilor primare, candidații celor două partide vor fi votați de cetățenii din București, sau din alte orașe, acolo unde vor fi organizate astfel de scrutine.

Pentru alegerile primare vor fi amplasate corturi, în București și în alte orașe, unde pe parcursul mai multor zile cetățenii vor putea alege candidatul care va intră în lupta pentru primărie.

Dan Barna a dat de înțeles că și PNL ar putea să își pună candidatul să participe la alegerile primare, astfel încât, cel mai bine plasat să fie candidatul care să se bată cu PSD.

„E un proces prin care cetățenii Bucureștiului vor fi invitați să-și exprime opțiunea pentru candidatul care ar vrea să fie primarul Bucureștiului. Exact așa s-a întâmplat și în Budapesta și în felul acesta, a fost ales candidatul Opoziției unite, au fost cinci sau șase partide care au propus candidați, budapestanii și bucureștenii vor avea ocazia, în corturi așezate în diverse părți ale orașului, ca timp de câteva zile, o săptămână, să-și exprime această opțiune, și-n măsura în care va fi un număr relevant de voturi, va fi o foarte validă și puternică legitimare a unui candidat comun. În felul acesta, toate partidele care vor să participe la cursa pentru nominalizarea primarului Bucureștiului vor avea ocazia să-și prezinte candidatul, va fi foarte legitim și firesc ca acela dintre candidați care are cea mai mare susținere a bucureștenilor, să fie asumat de către celelalte partide”, a declarat Barna.

Care sunt variantele PNL

Pentru PNL este esențial să câștige Bucureștiul, pe de o parte, pentru a încheia apoteotic lupta lui Iohannis contra PSD prin înfrângerea Gabrielei Firea, și pe de altă parte pentru a nu permite celor de la USR-PLUS să aibă o victorie în București, care ar fi umilitoare pentru liberali. 

Însă, partidul lui Iohannis nu are foarte multe variante la îndemână, filiala de la București suferind după mulți ani de management defectuos sub conducerea lui Cristian Bușoi. 

Din acest motiv, liberalii se gândesc să apeleze la soluția folosită și la europarlamentare, și anume celebritatea lui Rareș Bogdan. Acesta este măsurat în sondaje, la cererea partidului, pentru o eventuală candidatură la Primăria Capitalei, au declarat pentru Digi24.ro surse din conducerea PNL. 

Însă, liberalii se uită cu interes și la cifrele pe care le are în sondaje Nicușor Dan, susțin sursele citate, acesta fiind luat în calcul - deocamdată ca idee - în varianta posibilității susținerii unui candidat comun cu USR, într-un bloc anti PSD în București. 
Categorie articol: 

Comentarii