Mergi la conţinutul principal

Începe judecata în procesul cămătarilor Sgîrcitu

în urmă cu două zile, judecătorii Tribunalului Brăila au respins cererile inculpaţilor care invocau anumite neregularităţi ale rechizitoriului procurorilor DIICOT • în condiţiile în care excepţiile au fost respinse şi s-a constatat legalitatea sesizării instanţei, judecata poate începe • totuşi, în acest dosar, inculpaţii Croitoru Ion şi Lenuţa au cerut sesizarea Curţii Constituţionale pentru a decide cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate

 

Inculpaţii din dosarul «Cămătarii - Reţeaua Sgîrcitu» nu au reuşit să scape de judecată. Tribunalul Brăila a respins cererile inculpaţilor care invocau anumite neregularităţi ale rechizitoriului procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi au constatat legalitatea sesizării instanţei. În condiţiile în care excepţiile invocate au fost respinse, judecata poate începe. Totuşi, în acest dosar, inculpaţii Croitoru Ion şi Lenuţa au cerut sesizarea Curţii Constituţionale pentru a decide cu privire la o excepţie de neconstituţionalitate, solicitarea fiind admisă de prima instanţă.

Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul DIICOT, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, privind pe inculpaţii Sgîrcitu Titi, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj în formă continuată, înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată (38 acte materiale) şi spălarea banilor în formă continuată (17 acte materiale); Croitoru Ion, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, şantaj, fals în declaraţii şi complicitate la spălarea banilor; Croitoru Lenuţa - constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la camătă, complicitate la infracţiunea de şantaj şi complicitate la spălarea banilor; Ştefan (fostă Sgîrcitu Liliana Valentina) pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă, complicitate la infracţiunea de şantaj, influenţarea declaraţiilor, complicitate la infracţiunea de spălarea banilor şi evaziune fiscală; Pană Maria - constituire a unui grup infracţional organizat şi spălarea banilor; Pană Dumitrel - constituire a unui grup infracţional organizat şi spălarea banilor; Ştefan Claudiu Daniel - infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat şi 3 (trei) infracţiuni de influenţarea declaraţiilor. Dispune începerea judecăţii cauzei. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.17 alin.2 noul cod procedură penală invocată de petenţii inculpaţi Croitoru Ion şi Croitoru Lenuţa”, este soluţia pronunţată de Tribunalul Brăila. În această cauză se poate formula contestaţie, de către inculpaţi sau procurori, în 3 zile de comunicarea soluţiei.

Reamintim că, în ziua de 25 octombrie 2016, procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au efectuat 9 percheziţii la Brăila, familia Sgîrcitu fiind cea vizată. Potrivit procurorilor, la sfârşitul anului 2008, premergător comiterii infracţiunilor din dosarul “Ahmeya”, al reţetelor false, inculpaţii Sgîrcitu Titi, Croitoru Ion (unchiul soţiei inculpatului Sgîrcitu Titi - Ştefan (fostă Sgîrcitu) Liliana Valentina) şi Croitoru Lenuţa (soţia inculpatului Croitoru Ion) au pus pe picioare o grupare infracţională care îi lăsa pe oameni fără case, asta după ce făceau greşeala de a se împrumuta la cămătari. Au fost comise infracţiuni de violenţă împotriva persoanelor cărora în prealabil le fuseseră acordate împrumuturi băneşti cu dobândă. Scopul final al acestor împrumuturi era acela de a le deposeda pe persoanele împrumutate de bunurile imobile pe care le deţineau în proprietate.

La data de 26 octombrie 2016, Titi Sgîrcitu, fosta sa soţie, Liliana, dar şi alte rude ale familiei, au fost reţinute şi au ajuns la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare. Chiar dacă după percheziţii inculpaţii au fost arestaţi, la scurt timp aceştia au scăpat de arest. Titi Sgîrcitu este acum în arest la domiciliu, la fel şi inculpatul Ion Croitoru.

În luna aprilie, înainte de Paşti, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a membrilor grupării infracţionale conduse de interlopul Titi Sgîrcitu.

Unul dintre inculpaţi, respectiv Ionuţ Lucian Pană, şi-a recunoscut vinovăţia şi a primit o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni închisoare, cu suspendare, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional, complicitate la şantaj şi spălare de bani.

 

Titi a vrut să îşi viziteze soţia şi copiii, dar i s-a spus “Nu”

Zilele trecute, judecătorii Tribunalului Brăila au prelungit măsura arestului la domiciliu faţă de Titi Sgîrcitu şi Ion Croitoru. Dacă lui Croitoru i s-a permis să părăsească imobilul, în data de 6 iulie, timp de două ore, pentru a merge la o clinică din Brăila şi a-şi face un computer tomograf, lui Titi nu i s-a dat voie să

îşi viziteze fosta soţie.

După cum se arată în soluţia instanţei, judecătorii au respins cererea inculpatului Sgîrcitu Titi de a i se permite să ia legătura cu inculpata Ştefan Liliana Valentina pentru a discuta aspecte legate de situaţia minorilor rezultaţi din căsătorie.

Inculpaţii au dreptul să formuleze contestaţie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro