Mergi la conţinutul principal

Începe festivalul Zile şi nopţi de teatru european la Brăila

Cu o zi înainte de maratonul festivalului Zile şi nopţi de teatru european la Brăila, stafful evenimentului a organizat o conferinţă de presă. Au participat: directorul Mircea Bodolan, responsabilii PR Ciprian Buzoianu şi Rodica Antonescu şi criticul de teatru, selecţioner şi consilier artistic, Ion Parhon.
"Teatrul brăilean şi festivalul nu le pot diferenţia. Pentru mine ele sunt acelaşi lucru, un serviciu efectuat comunităţii. Ca urmare, nu am vrut să realizez un festival elitist, ci unul care să bucure publicul. Am fost încântat până acum de interesul maxim arătat de brăileni pentru spectacole, să vedem dacă acest interes se va concretiza în bilete vândute, pentru că evenimentul nu poate fi susţinut numai de la bugetul local. Preţurile nu le consider mari, însă, trebuie să recunosc, sunt mai mari decât la spectacolele obişnuite din stagiune. Cel mai mare preţ este 60 de lei, iar cel mai mic 20. Avem şi patru sponsori, doi senatori, care nu au dorit să le fie făcut public numele, firma Apan, care nu a dat bani, dar care ne asigură un transport civilizat pentru invitaţi, şi o altă firmă brăileană care ne va susţine, tot aşa, cu produse la evenimente. Sponsorizările nu sunt foarte mari, dar sunt de un real ajutor şi suntem recunoscători pentru acest gest. Sperăm să fie un exemplu şi la anul să fie mai mulţi sponsori, deşi am mari îndoieli. Vă spun asta pentru că sunt oameni de afaceri milionari care nu au vrut să-şi cumpere bilete, au cerut invitaţii şi pentru că nu au primit au încercat să obţină de la consilierii locali. Vreau să mai precizez că unul dintre sponsorii substanţiali ai teatrului până acum a fost Şantierul Naval şi am considerat ca un gest de elementar bun simţ ca pe toată durata festivalului să aibă o lojă rezervată", a explicat directorul Mircea Bodolan.
Selecţionerul şi consilierul artistic al festivalului, criticul de teatru Ion Parhon, a explicat că a acceptat aventura intelectuală de a selecţiona spectacole pentru festival pentru că respectă mult publicul de la Brăila, unul exersat, şi pentru că are prieteni buni aici. "În festival nu sunt spectacole de aceeaşi valoare, pentru că aceste diferenţe dau ocazia confruntărilor. Invită spectatorii să se delecteze cu semnături regizorale de marcă precum Alexandru Tocilescu, Radu Afrim, Theodor Cristian Popescu sau Cristi Juncu", a spus criticul Ion Parhon.

"Sfârşit de partidă", montat de Alexandru Tocilescu, se joacă luni

Festivalul se deschide oficial sâmbătă, la ora 16.00, cu vernisajul expoziţiei "Viaţa personajelor pe simeze", un foarte incitant dialog cultural între arta clasică, a artiştilor Lucian Liciu şi Nicoleta Gribincea, şi arta naivă a lui Ioan Maric.
Urmează apoi alocuţiunile organizatorilor, după care, de la ora 17.00, se va juca în sala Mare spectacolul brăilean "Scandal în culise", o comedie foarte bună, bine jucată şi bine montată de Radu Nichifor. De la ora 21.00, în sala Studio este prezentată premiera "Poveşti de familie", regizată de tânărul Vlad Cristache.
Duminică, în foaier, de la ora 17.00, are loc un foarte interesant spectacol lectură şi un recital de vioară şi pian al elevilor de la Liceul de Artă. De la ora 18.00, în sala Mare se va juca spectacolul "Tangoul de adio", de la Giurgiu, în regia lui Emil Gaju, iar de la ora 20.00, la Casa Tineretului se joacă spectacolul de revistă de la Galaţi "Se întorc românii acasă", regizat de Florin Melinte. În Holul Monumental al teatrului, de la ora 20.00, vor susţine un recital Wanessa Radu, voce, şi Cornel Cristei, pian.
Luni, de la ora 11.00, la Teatrul "Cărăbuş" se joacă "Hansel şi Gretel", iar în Casa Tineretului "Motanul încălţat". De la ora 17.00, în sala Studio se poate vedea spectacolul "Domnului profesor, cu dragoste", iar de la ora 19.00, în sala Mare, "Sfârşit de partidă", regia Alexandru Tocilescu. La Casa Tineretului, de la ora 17.00, se joacă "O noapte furtunoasă", regia Cristian Gheorghe, iar de la ora 21.30, în sala Studio se prezintă one women show Ioana Zărnescu, "Aşa sunt eu, Femme fatale". În sala Teatrului, de la ora 22.00 susţine un recital Tic Petroşel.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro