Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Începe distribuirea cardurilor de sănătate

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Brăila a semnat contractul cu Poşta Română pentru serviciile de distribuire a cardului naţional de sănătate. La Brăila vor fi astfel distribuite 219.636 carduri, acestea urmând a intra în posesia asiguraţilor după 20 septembrie. Documentele vor fi eliberate gratuit, costul acestora fiind suportat doar în cazul solicitării unui alt exemplar, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorării sau a modificării datelor cu caracter personal. Important de reţinut este că pentru a beneficia de avantajele cardului, trebuie mai întâi să fiţi asigurat, să plătiţi constant contribuţia pentru sănătate şi, obligatoriu, să fiţi înscrişi la un medic de familie. Şi asta pentru că medicul de familie este singura persoană care are dreptul şi poate să inscripţioneze cipul de pe card cu date medicale esenţiale pentru sănătate. "În această primă etapă de distribuire către asiguraţi a cardului de sănătate, aş sublinia importanţa păstrării în condiţii optime a cardului de către fiecare persoană, pentru că urmează etapele următoare de inscripţionare a cardului cu datele medicale, pentru a beneficia de servicii medicale. Etapă, care se preconizeză că va fi după 1 ianuarie 2015. Furtul sau pierderea cardurilor se va anunţa la CAS de care aparţine asiguratul în termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile de mai sus", a declarat, ieri, directorul CJAS Brăila, Camelia Nedelcu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Poşta Română va livra cardurile naţionale cu confirmare de primire, în termen de 20 zile de la preluare, la locuinţa fiecărui asigurat pentru care a fost emis cardul, în baza cărţii de identitate şi a semnăturii de primire. În cazul în care asiguratul nu va fi găsit de către distribuitor după ce acesta va face dovada că a mers la domiciliul asiguratului de două ori pentru a preda personal documentul, distribuitorul va returna cardul la sediul Casei, iar asiguratul îşi poate ridica propriul card de sănătate direct din instituţie. Potrivit unui document de presă al Poştei Române, valoarea totală a contractului semnat cu CNAS este de 37,5 milioane de lei şi are o durată de 4 ani. "Data de 6 noiembrie este ultima zi de distribuire pentru cele 12,4 milioane de carduri de sănătate, urmând ca restul, până la aproximativ 13,6 milioane de carduri, să fie distribuite pe parcursul celor 4 ani, în funcţie de numărul adolescenţilor care împlinesc 18 ani", a explicat Marian Gheorghe, reprezentantul Poştei Române de la Brăila.

Cum arată cardul de sănătate

Cardul naţional este un document electronic distinct de cardul european de asigurări sociale de sănătate. El este emis individual pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani şi este valabil numai pe teritoriul României. Cardul de sănătate va facilita accesul mai rapid şi corect al pacientului la serviciile medicale la care are dreptul. De asemenea, cardul oferă garanţia controlului online al serviciilor efectuate, eliminându-se astfel posibilitatea raportărilor şi decontărilor de servicii medicale fictive.
Cardurile au inscripţionate pe faţă numele şi prenumele asiguratului, un cod unic de identificare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, numărul cardului şi data expirării. Pe verso sunt înscrise date generale pe care asiguraţii trebuie să le respecte. Valabilitatea lor este de 5 ani.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii