Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Începe cruciada modernă?

Ministrul german al apărării Ursula von der Leyen nu a exclus, în cursul unei întrevederi cu omologul său italian Roberta Pinotti, posibilitatea trimiterii de trupe germane în Siria, relatează Agerpres. Totuși, orice participare a armatei germane va depinde de o rezoluție ONU, a precizat Ursula von der Leyen. „Apoi vom discuta în guvern și parlament forma participării noastre", a explicat oficialul german, referindu-se la procesul politic început la Viena și la eforturile Franței de a pregăti o rezoluție ONU. „Dacă acest proces politic, după cum s-a sperat, conduce la o rezoluție ONU, Germania își va face datoria", a menționat von der Leyen.
În ceea ce privește o posibilă desfășurare de forțe militare după un atac terorist în Germania, ministrul german a apreciat că situația legală actuală permite o astfel de folosire a forțelor germane „în caz de catastrofă".
Pe de altă parte, statele membre ale Uniunii Europene au decis vineri să înăsprească „imediat" controalele la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor, inclusiv a cetățenilor europeni. Decizia a fost luată la reuniunea extraordinară de la Bruxelles a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), solicitată de Franța pentru a coordona răspunsul comun european în fața amenințării teroriste, în urma atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris soldate cu 129 de morți și 350 de răniți.
Statele membre ale UE au cerut de asemenea revizuirea rapidă a regulilor Spațiului Schengen, pentru ca acestea să permită realizarea de „controale sistematice asupra cetățenilor europeni", în contextul în care controalele detaliate sistematice se aplică în prezent doar persoanelor din țări terțe.

 
Categorie articol: 

Comentarii