Mergi la conţinutul principal

Începe campania de depunere a cererilor pentru subvenţii în agricultură

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a demarat, zilele trecute, o campanie de informare privind primirea cererilor unice de plată, având sloganul: "Fii fermier activ, depune cererea unică şi poţi obţine sprijin financiar. APIA te aşteaptă!". Obiectivul general îl reprezintă informarea fermierilor cu privire la fondurile destinate schemelor şi măsurilor de plată în anul 2016, precum şi la modalitatea de accesare a acestora.

"Se pune accent în continuare pe informarea eficientă a fermierilor cu privire la modul de utilizare a aplicaţiei de identificare a parcelelor agricole - IPA Online, prin care beneficiarii îşi pot vizualiza propriile parcele digitizate în campania anterioară şi îşi pot digitiza şi măsura cu exactitate parcelele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA. De asemenea, aplicaţia IPA Online pune la dispoziţia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori, precum şi avertizări privind calitatea digitizării parcelelor agricole, respectarea anumitor cerinţe de ecocondiţionalitate, atenţionări referitoare la suprapunerea cu alte parcele digitizate sau supradeclararea suprafeţei maxime eligibile a blocului fizic. Totodată, aplicaţia IPA Online informează fermierul dacă parcelele digitizate sunt situate în zone eligibile pentru plăţile compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală în vederea solicitării acestora la sprijin, dacă fermierul se angajează să respecte cerinţele specifice măsurilor de dezvoltare rurală", se menţionează în comunicatul de presă al agenţiei.
În material se mai spune că, în cadrul campaniei, centrele judeţene şi locale ale APIA vor organiza sesiuni de informare şi instruire a fermierilor şi respectiv a administraţiei agricole din primării, cu privire la perioada de depunere a cererilor unice de plată în anul 2016, modalitatea de completare a acestora, condiţiile de eligibilitate, tipurile de controale, precum şi la pachetele financiare care pot fi accesate.

Subvenţiile, fără penalizări, pot fi solicitate până pe 16 mai

Campania de primire a cererilor unice de plată se va derula în perioada 1 martie - 16 mai 2016 fără penalităţi (17 mai - 10 iunie cu penalizări de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere), iar schemele de plată, măsurile de sprijin şi ajutor financiar sunt următoarele:
1. Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS);
2. Plata redistributivă;
3. Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu;
4. Plata pentru tinerii fermieri;
5. Plata pentru micii fermieri;
6. Ajutoare naţionale tranzitorii (culturi în teren arabil; in şi cânepă pentru fibră; tutun; hamei; sfeclă de zahăr; bovine-lapte; bovine-carne; ovine/caprine);
7. Sprijinul cuplat pentru soia, lucernă, mazăre boabe şi fasole pentru industrializare, cânepă pentru ulei şi fibră, orez, sămânţă de cartof, hamei, sfeclă de zahăr, tomate pentru industrializare cultivate în câmp, castraveţi pentru industrializare cultivaţi în câmp, legume cultivate în sere, legume cultivate în solarii, prune, mere, cireşe, vişine, caise, zarzăre destinate industrializării pentru obţinerea de produse alimentare nonalcoolice, cartofi timpurii, semitimpurii şi de vară, ovine, caprine, taurine din rase de carne şi metişii acestora, vaci de lapte, bivoliţe de lapte, viermi de mătase;
8. Măsura 13 - "Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice";
9. Măsura - "Agro-mediu şi climă" (Pachetul 1 - Pajişti cu înaltă valoare naturală; Pachetul 2 - Practici agricole tradiţionale; Pachetul 3 - Pajişti importante pentru păsări; Pachetul 4 - Culturi verzi; Pachetul 5 - Adaptarea la efectele schimbărilor climatice; Pachetul 6 - Pajişti importante pentru fluturi; Pachetul 7 - Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu; Pachetul 8 - Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon);
10. Măsura - Agricultura ecologică;
11. Măsura - Plăţi de Agro-mediu, pentru angajamentele aflate în desfăşurare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro