Mergi la conţinutul principal

Începe şcoala! Câţi bani scoatem din buzunare pentru rechizite

• ghiozdanul unui elev care intră anul acesta în clasa I costă, în medie, între 200 şi 300 de lei • la gimnaziu şi liceu, părinţii cheltuiesc pe rechizite între 150 şi 200 de lei • părinţii care nu au timp să meargă în librării sau hipermarketuri pot alege să cumpere rechizitele de pe un magazin online

 

Toamna se numără rechizitele. Au mai rămas câteva zile până la începerea noului an şcolar iar părinţi au intrat în febra cumpărăturilor. În această perioadă,  librăriile şi marile magazine vin cu tot felul de oferte, care să îi atragă cumva pe cumpărători.

Pentru a vedea cât scot din buzunar părinţii pentru rechizitele copiilor, reporterii “Obiectiv” au dat o raită prin magazine, pentru a vedea cam câţi bani din bugetul familiei se duc pe caiete, stilouri, creioane, acuarele etc.

În librărie, preţul pentru “ghiozdanul” unui copil care intră anul acesta în clasa I se învârte în jurul a 200-300 de lei. Aici intră trei caiete tip I pentru limba română, care costă 1 leu caietul, trei caiete de matematică, la 1 leu fiecare, două caiete cu foaie velină la 1 leu caietul, un caiet de desen care costă 1,5 lei, o carte de colorat la 2,5 lei, un penar la 10 lei, două stilouri a câte 12 lei bucata, un set de rezeve la 3 lei, două pixuri cu gel albastru la 2 lei fiecare, un set de creioane la 9,5 lei, un set de carioci la 11 lei, o radieră la 1 leu, o ascuţitoare la 2 lei, un carnet de notiţe la 50 de bani, patru dosare cu câte 10 folii de plastic care costă în total 8 lei, coperte pentru cărţi şi caiete care costă 1,5 lei bucata, o socotitoare la 14 lei, un alfabetar la 10 lei, un lipici mic la 2 lei, o foarfecă la 3 lei, un set de acuarele la 9 lei, un pahar de plastic la 5,5 lei şi etichetele care costă 1 leu. Dacă aceste rechizite costă cam 160 de lei, ei bine, trebuie să adăugăm şi ghiozdanul. Preţurile la ghiozdane pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge până la 150 de lei.

În hipermarket aceeaşi listă de rechizite, plus ghiozdanul, este mai ieftină chiar şi cu 30 de lei, asta dacă aveţi răbdare să studiaţi prin ofertele promoţionale, iar preţurile la ghiozdane pornesc de la 30 de lei şi ajung până la 220 de lei. Desigur, preţurile pot diferenţia în funcţie de modelul dorit şi de calitate.

La gimnaziu, în mare, costul rechizitelor unui elev se ridică la aproape 150 de lei, asta fără să punem la socoteală preţul ghiozdanului. Numai caietele studenţeşti costă 3 lei bucata, iar cum elevii din clasele gimnaziale au nevoie de  10 astfel de caiete, 30 de lei se duc doar pe ele. La acestea se adaugă alte 10 caiete a câte 2 lei bucata, deci cel puţin 50 de lei se duc numai pe caiete. Lista rechizitelor continuă cu stilou, pixuri, creioane, acuarele, trusă de geometrie, coperte, radiere, ascuţitoare care însumează cam 70-80 de lei. La fel ca în cazul rechizitelor pentru clasele primare, în magazinele mari se economisesc câteva zeci de lei.

Şi la liceu rechizitele ajung la 200 de lei, la care se adaugă ghiozdanele, la preţuri extrem de variate, ştiut fiind că pentru liceeni ele reprezintă un punct forte în ţinuta de mers la şcoală.

Moda cumpărăturilor online

Părinţii care nu au timp să caute prin magazine au la dispoziţie zeci de site-uri cu rechizite şcolare. Şi aici, preţurile la produse diferă în funcţie de model şi calitate. Spre exemplu, pe un astfel de site, un penar costă 15 lei, iar unul echipat costă 60 de lei, stilourile variază între 23 lei şi 50 lei, caietele tip I şi tip II încep de la 85 de bani, cele  A5 pornesc de la 1 leu iar cele A4 de la 2,5 lei, un caiet de geografie costă chiar şi 5 lei, iar preţurile la coperte încep de la 1 leu. Acuarelele costă de la 5 lei şi pot ajunge chiar şi la 35 de lei, creioanele costă între 3 lei şi 27 de lei, iar cariocile între 2 lei şi 37 de lei. Preţurile la ghiozdane pornesc de la 54 de lei şi pot ajunge până la 484 de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro