Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Încep controalele de sărbători!

Începând cu 1 decembrie, producătorii şi comercianţii brăileni vor fi verificaţi la sânge de inspectorii sanitari şi de la Protecţia Consumatorului. În fiecare an, în perioada sărbătorilor de iarnă, reprezentanţi ai Serviciului de control în sănătate publică desfăşoară mai multe acţiuni în vederea monitorizării respectării normelor legale în sănătate publică în unităţi care produc şi/sau comercializează produse alimentare, cu scopul de a preveni riscul de îmbolnăvire a populaţiei. Vor fi verificaţi astfel producătorii şi comercianţii de produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă. Potrivit unei informări asupra acţiunilor ce urmează a fi desfăşurate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, inspectorii sanitari vor urmări cu precădere modul de comercializare şi etichetare a produselor alimentare tipice sărbătorilor de iarnă, condiţiile igienico sanitare, controlul modului de păstrare a lanţului frigorific pentru alimente, modul în care se respectă Legea fumatului în spaţii închise, verificarea efectuării examenelor medicale periodice şi de igienă şi verificarea modului de păstrare a probelor de mâncare din fiecare aliment servit, la rece, pentru o perioadă de 48 de ore. Vor avea loc controale în laboratoare, cofetării, patiserii, supermarketuri, hypermarketuri, pieţe agro-alimentare, târguri, în restaurante care organizează petreceri cu ocazia Crăciunului şi a Revelionului şi în cămine de bătrâni sau cantine de ajutor social.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare(DSV) vor efectua şi ei controale care vor urmări respectarea de către operatorii din domeniul alimentar a legislaţiei privind igiena produselor alimentare. De asemenea, aceştia vor inventaria trichineloscoapele existente în dotarea medicilor veterinari, vor efectua instruiri cu medicii şi asistenţii veterinari privind efectuarea examenului trichineloscopic, vor evalua personalul şi vor oferi atestate care demonstrează posibilitatea efectuării acestui examen.
Totodată, controale vor efectua şi angajaţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor . Aceştia din urmă, în schimb vor urmări modul de comercializare al produselor specifice de iarnă şi a comercilizării acestora sub formă de reduceri de preţ şi promoţii. Astfel, conform programului stabilit de Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est Galaţi se vor monitoriza cu precădere produsele alimentare de post, sarea iodată şi condimentele.
Pentru neconformităţile depistate în domeniul sănătăţii publice se vor aplica sancţiuni contravenţionale în conformitate cu HG 857/2011 care pleacă de la 1.500 de lei şi pot ajunge chiar şi la 25.000 de lei.

 
Categorie articol: 

Comentarii