Mergi la conţinutul principal

Încă un baron local, într-un dosar de corupţie cu bani publici

Un viceprimar de comună şi un om de afaceri din Deva au fost reţinuţi, miercuri seara, în dosarul preşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, reţinut şi el de procurorii DNA alături de vicepreşedintele CJ Hunedoara, Tiberiu Balint şi de ginerele lui Moloţ, Roberto Patrik Venter.
Alte două persoane, printre care directorul general al SC Apaprod SA Deva, Victor Arion, au fost audiate de asemenea, potrivit unor surse judiciare, de procurorii DNA Alba Iulia.
Cei cinci au fost reţinuţi după mai bine de şase ore de audieri şi duşi în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, fiind prezentaţi Tribunalului Alba cu propunerea de arestare preventivă. Alături de Moloţ, Balint şi Venter, a fost reţinut viceprimarul comunei Vorta, Pup Emanoil Milică, fost administrator al unei societăţi comerciale, precum şi, potrivit unor surse judiciare, Victor Axinte, administrator şi acţionar al SC Viva Construct SRL.

Contracte preferenţiale cu bani publici

Procurorii DNA Alba Iulia au extins, miercuri, urmărirea penală pe numele lui Mircea Moloţ, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie în legătură cu acordarea unor contracte din bani publici. Surse judiciare au declarat pentru AGERPRES că Mircea Moloţ este urmărit penal pentru trafic de influenţă în formă continuată, luare de mită, infracţiunea de fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite; spălare de bani în forma instigării, deţinerea fără drept a unui document ce conţine informaţii secrete de stat.
Potrivit surselor citate, la sfârşitul anului 2011, în calitate de preşedinte al CJ Hunedoara, Mircea Moloţ şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra lui Victor Arion - director general al SC Apaprod SA Deva, societate al cărui acţionar majoritar este CJ Hunedoara (76,72%) alături de consiliile locale din judeţ, în scopul avantajării SC Viva Construct SRL Deva, în cadrul procedurii de atribuire a contractului "Măsuri temporare pentru tratarea apei uzate în Deva şi Hunedoara prin aerarea artificială a apei uzate deversate în râurile Mureş şi Cerna prin canalele deversate de la staţiile de epurare a apei uzate" şi a permis demararea lucrărilor înaintea finalizării procedurii de achiziţie.
În schimbul sprijinului oferit, Victor Axinte, administrator şi acţionar al SC Viva Construct SRL, a cedat execuţia unei părţi din lucrările pe acest contract către SC Vivanty Industries SRL Şoimuş, societate controlată direct în calitate de asociat şi administrator de către Roberto Patrik Venter - ginerele lui Moloţ.

Şi-a asfaltat strada

De asemenea, Mircea Moloţ şi-a traficat influenţa reală pe care o avea asupra lui Victor Arion, pentru ca, în schimbul unui alt contract, societatea acestuia să asfalteze o stradă din satul Mărtineşti, unde Moloţ deţine un imobil.
Sursele judiciare au mai declarat că în perioada 2010-2014, Mircea Moloţ a creat şi pus în funcţiune un circuit financiar prin care fondurile publice legal aprobate pe proiecte au ajuns în conturile unor societăţi care nu îndeplineau criteriile de calificare privind capacitatea tehnică şi/sau profesională, economico-financiară, precum şi experienţa similară, dar erau controlate de către persoane din cercul său relaţional, respectiv ginerele Roberto Venter şi alte persoane interpuse devenite formal reprezentanţi ai acestor societăţi.
De asemenea, la data de 19 octombrie 2014, Mircea Moloţ s-a folosit de autoritatea sa de preşedinte al CJ Hunedoara şi de funcţia de conducere într-un partid pentru direcţionarea unor fonduri guvernamentale către bugetul comunei Turdaş, judeţul Hunedoara, în tranşe, contrar dispoziţiilor legale, suma finală fiind condiţionată de modul în care alegătorii din comuna respectivă îşi vor exprima opţiunea de vot.
La percheziţiile din 7 noiembrie, procurorii DNA au găsit în biroul lui Mircea Moloţ din cadrul CJ Hunedoara un document clasificat secret de stat nivel "secret", document interzis la deţinere de către persoane neautorizate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro