Mergi la conţinutul principal

Încă un «iubitor» de artă ajunge la DNA


Demn de precizat este faptul că procurorii DNA au găsit la percheziţiile făcute în locuinţa omului de afaceri 150 de tablouri, unele semnate de Corneliu Baba, Corneliu Pătraşcu şi Samuel Mutzner, precum şi ceasuri de lux şi bijuterii. Toate operele de artă şi bunurile descoperite vor fi trecute într-un proces-verbal, care va fi semnat de Simu şi alţi martori. Tablourile vor fi predate unor instituţii specializate, pentru expertizare şi depozitare.

De la Solomon Wigler la Darius Vâlcov

Simu nu este singura persoană importantă şi mare iubitor de artă, care ajunge să dea socoteală celor de la DNA. Solomon Wigler, spre exemplu, consilierul personal al primarului Sorin Oprescu, suspendat din funcţie şi trimis în judecată într-un dosar în care este acuzat că ar fi luat mită 204.000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri, posedă obiecte de artă, tablouri şi sculpturi în valoare de 800.000 de euro.
Alt caz similar, celebru deja, este cel al fostului ministru de finanţe, Darius Vâlcov. În urma percheziţiilor efectuate în diferite locaţii din Slatina şi judeţul Ilfov, anchetatorii au găsit 101 tablouri, semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Nicolae Tonitza, ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Băncilă. Fostul ministru a predat organelor de anchetă alte 47 de tablouri.

Cazul Horia Simu

Revenind însă la cazul Simu, omul de afaceri este suspectat că, în perioada 2006 - 15 ianuarie 2008, a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin depunerea la un dosar de despăgubire a unui imobil şi, anterior, la emiterea dispoziţiei primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de legalitate a Prefecturii Bucureşti din 7 septembrie 2007, a mai multor înscrisuri, printre care o adeverinţă medicală şi o expertiză extra-judiciară din 2006, întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului.
Astfel, cu acceptul dat supraevaluării făcute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu şi cu aprobarea de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale, s-a produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, sumă primită de Horia Simu în mod necuvenit.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro