Mergi la conţinutul principal

Încă trei focare de boală a limbii albastre în judeţul Brăila

După ce un prim caz de boală a limbii albastre (bluetongue) la bovine a fost depistat în judeţul nostru, în urmă cu două săptămâni, pe raza comunei Ulmu, Direcţia Sanitar Veterinară a dispus intensificarea acţiunilor de supraveghere a efectivelor de bovine şi ovine din toate localităţile brăilene. În urmă cu câteva zile, din probele de sânge recoltate de veterinari, câteva au ieşit pozitiv, în localităţile Râmnicelu, Movila Miresii şi Esna.
La Râmnicelu, din zece probe de sânge recoltate de veterinari, de la tot atâtea bovine, una a ieşit pozitivă, în timp ce la Movila Miresii au fost găsite două vite bolnave, iar la Esna a fost depistată una.
Dată fiind apariţia noilor focare de bluetongue, în localităţile Esna, Movila Miresii şi Râmnicelu din judeţul Brăila, se instituie zona de restricţie de 20 km ce cuprinde următoarele unităţi administrativ-teritoriale: Gulianca, Corbu Nou, Măxineni, Voineşti, Latinu, Gurguieţi, Sihleanu, Oancea, Scorţaru Nou, Siliştea, Găvani, Romanu, Tudor Vladimirescu, Scorţaru Vechi, Traian, Comăneasca, Movila Miresii, Ţepeş Vodă, Urleasca, Oprişeneşti, Căldăruşa, Perişoru, Ianca, Plopu, Şuţeşti, Maraloiu, Ibrianu, Gradiştea, Râmnicelu, Constantineşti, Kogălniceanu, Boarca, Corbeni, Racoviţa, Salcia Tudor, Cuza Vodă, Ariciu, Pitulaţi, Vişani, Bordei Verde, Gemenele, Silistraru, Mărtăceşti, Unirea, Valea Cânepii şi Gabrielescu.
"În zona de 20 km în jurul focarului, circulaţia animalelor din speciile receptive este restricţionată, iar organizarea de pieţe, târguri, expoziţii şi orice alte aglomerări de animale în scop comercial sau necomercial (autorizate sau neautorizate sanitar veterinar) este interzisă. Păşunatul se va efectua numai între orele 10.00 - 18.00, iar între orele 18.00 - 6.00 se recomandă menţinerea în adăposturi a animalelor receptive, pentru a împiedica atacul vectorilor culicoizi, insecte hematofage (ţânţari), responsabili de transmiterea bolii", se arată într-un comunicat al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila.
Conducerea DSVSA menţionează că, în zona de control de 20 km din jurul focarelor, se vor efectua periodic inspecţii clinice ale rumegătoarelor domestice - bovine, ovine, caprine - de către medicii veterinari desemnaţi oficial pentru aceste operaţiuni.
"Deţinătorii de animale au obligaţia de a observa permanent rumegătoarele pe care le deţin şi de a anunţa apariţia oricărei modificări a stării de sănătate a animalelor medicului veterinar de liberă practică împuternicit ori medicului veterinar oficial, precum şi de a curăţa şi îndepărta gunoiul de grajd de lângă adăposturi, tratamentul rumegătoarelor cu substanţe insecticide sau insectifuge, curăţarea mecanică a adăposturilor şi efectuarea de dezinsecţii şi decontaminări", se mai arată în comunicatul DSVSA.
Boala limbii albastre nu este periculoasă pentru oameni, însă mortalitatea în rândul animalelor care o contractează este foarte mare. Boala se transmite de la un animal la altul doar prin înţepăturile unei anumite specii de ţânţari.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro