Mergi la conţinutul principal

Încă o şedinţă scandaloasă la CJ Brăila

Consilierii judeţeni continuă circul în cadrul legislativului brăilean, stârnind tot mai multe nemulţumiri pe scena politică locală. Plenul consiliului s-a reunit, ieri, într-o şedinţă extraordinară, ce a avut loc la ora 10:00, în Sala Mare a Palatului Administrativ, pentru a prelungi mandatul de preşedinte interimar al lui Ovidiu Nechita, la solicitarea expresă a Prefecturii, în ideea semnării de către acesta a unei rectificări bugetare. Deşi lucrurile păreau aparent simple, PSD-iştii au decis să îi delege atribuţii limitate lui Nechita, acesta neputând semna altceva, în calitate de ordonator principal de credite, decât rectificarea bugetară cu pricina. De asemenea, social democraţii au propus ca mandatul de preşedinte interimar al liberalului să fie valabil doar pe data de 10 decembrie, fapt ce a stârnit mari nemulţumiri în tabăra PNL. Liberalii au atras atenţia că în data de 13 decembrie angajaţii instituţiei nu îşi vor putea primi salariile, în condiiţiile în care vicepreşedintele CJ nu poate semna şi pentru acest lucru. "Astăzi (n.r ieri) a fost convocată la iniţiativa grupului de consilieri judeţeni ai PSD şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean, generată de o scrisoare a Instituţiei Prefectului, prin care se stabileşte imperativ convocarea de urgenţă a unei şedinţe extraordinare în cadrul căreia să se procedeze la rectificarea bugetului, conform deciziei şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila. A fost nevoie de această şedinţă astăzi (n.r. ieri) pentru că, pentru a aproba rectificarea bugetului, este nevoie, potrivit Legii Finanţelor Publice, de semnarea de către ordonatorul de credite a acestor propuneri de rectificare", a declarat consilierul PSD Ionel Avram, deschizând totodată şedinţa. După discurs, fostul director al Concivia a fost propus şi ales prin vot secret, preşedinte de şedinţă. Trebuie precizat că pe ordinea de zi se aflau doar două puncte - alegerea unui preşedinte de şedinţă şi delegarea atribuţiilor de preşedinte vicepreşedintelui Ovidiu Nechita -, iar faptul că Avram a fost cel care a deschis întâlnirea, înainte de a fi desemnat conducător al şedinţei, nu a scăpat netaxat de tabăra liberalilor. "Am o obiecţie. Noi am trecut de punctul unu al ordinii de zi. Eu tot n-am înţeles, cine a condus şedinţa până acum?", a declarat Marian Sârbu, consilier PNL.

Şi consilierii judeţeni s-au săturat de prelungiri

Ţărănistul Gheorghe Chiru a propus ca mandatul de preşedinte interimar al lui Nechita să fie prelungit până pe 23 decembrie, când a fost convocată o şedinţă ordinară, însă PSD-iştii nu au dorit să renunţe la idee. "A nu ştiu câta oară venim cu încă o prelungire. Mie mi se pare aiurea că s-a întâmplat asta şi acum două săptămâni, acum trei săptămâni şi acum o lună. Am fost de acord şi sunt de acord că majoritatea dă tonul, dar nici să trecem în partea cealaltă în care majoritatea vine cu o propunere de o zi. Deci este o situaţie tare jenantă. Haideţi să privim lucrurile ca oamenii de pe stradă, care nu au nicio treabă cu acest Consiliu Judeţean. (...) Problema e una clar, de percepţie. Cum suntem percepuţi dacă îi dăm omului ăsta atribuţii doar pentru o zi?! Eu nu sunt de acord să mai prelungesc nimic, dar ce rost are să venim cu o chestie cu care intrăm iar în gura lumii? E mare lucru să îi daţi până pe 23 decembrie? Şi dacă după data de 10 decembrie este nevoie să intervină în vreo altă problemă?", a declarat nemulţumit Chiru. O părere asemănătoare a avut şi PNL-istul Marian Sârbu, care a catalogat hotărârea drept ilegală. "Din nou văd că e vorba doar despre o prelungire de o zi. Îi dăm atribuţii de preşedinte domnului Nechita doar pentru astăzi (n.r. ieri). Din nou avem o prevedere ilegală în această hotărâre, pentru că îi limităm domnului Nechita atribuţiunile. Propun ca mandatul să fie până pe data de 23 decembrie", a afirmat Sârbu. Propunerea consilierului ex-PDL a fost supusă votului, însă nu a trecut. În cele din urmă Nechita a fost mandatat pentru o zi, cu 18 voturi "pentru", 1 vot "împotrivă" şi 2 voturi nule, din 21 de buletine introduse în urnă. De menţionat că grupul PNL nu a participat la vot.

Nechita a semnat rectificarea bugetară

Contactat în cursul zilei de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", vicepreşedintele CJ, Ovidiu Nechita a confirmat că a semnat rectificarea bugetară. Liberalul a explicat că aceasta prevede alocarea sumei de 1.013.000 lei către judeţul nostru ca urmare a unor măsuri bugetare de la Centru. "Având în vedere hotărârile judecătoreşti definitive şi executorii în baza cărora insituţiile de învăţământ special pot acorda drepturi salariale menţionate, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brăila a primit 679.000 lei, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională 226.000 lei şi Şcoala Specială Gimnazială Tichileşti 108.000 lei. Bugetul propriu al judeţului se majorează cu suma de 583.000 lei pentru capitolul cheltuieli şi pentru Direcţia generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. De asemenea, o sumă importantă ar mai fi la Camera Agricolă - 65.000 lei", a declarat Nechita.

Musceleanu: "O să se ajungă, probabil, să fie mandatat cu ora"

O reacţie negativă vizavi de circul consilierilor judeţeni a venit, ieri, din partea PPDD-istului Gabriel Musceleanu. Acesta a criticat în cadrul unei conferinţe de presă faptul că PSD-iştii au limitat mandatarea lui Nechita cu atribuţii de preşedinte doar pentru o zi. Totodată, el a subliniat că, la rândul lor, liberalii ar trebui să cedeze şi să permită numirea lui Avram ca vicepreşedinte. "Este ruşinos ce se întâmplă. Am înţeles că i s-a dat pentru o singură zi prerogative de preşedinte domnului Nechita. O să se ajungă probabil să i se dea cu ora. Nu mi se pare normal, dacă vine zăpada vor fi probleme cu deszăpezirea în judeţ", a declarat Musceleanu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro