Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

În ultimul mandat al lui Traian Băsescu, 14 consilieri au demisionat de la Preşedinţie

Preşedintele Traian Băsescu şi-a început primul mandat de şef al statului cu şase consilieri prezidenţiali, respectiv Theodor Stolojan - pentru probleme economice şi sociale, preşedintele Fundaţiei pentru o Societate Deschisă Renate Weber - pentru probleme juridice, Adriana Săftoiu - pentru relaţii publice, Claudiu Săftoiu - pentru politică internă, Andrei Pleşu - pentru politică externă şi Vasile Blaga - pentru securitate naţională.
Primul consilier care a plecat de la Palatul Cotroceni a fost Vasile Blaga, care a renunţat la funcţie după doar opt zile, pentru a fi numit ministru al Administraţiei şi Internelor în Guvernul Tăriceanu.
Ulterior, au demisionat consilierii prezidenţiali Andrei Pleşu, fără o motivaţie publică, Renate Weber, invocând motive de sănătate, Claudiu Săftoiu, pentru a prelua funcţia de director SIE, Theodor Stolojan, pentru a fonda PLD şi Sergiu Medar, din motive de sănătate. Consilierii de stat Elena Udrea şi Stana Anghelescu au plecat de la Palatul Cotroceni în urma unor scandaluri publice care au afectat imaginea lui Traian Băsescu.
Stana Anghelescu a fost acuzată că ar fi intervenit la ANAF în favoarea soţului ei care era producător de tutun şi avea datorii. În cazul Elenei Udrea, presa a avut o campanie de dezvăluiri privind afacerile soţului ei, Dorin Cocoş, cu Primăria Capitalei şi cu afacerişti apropiaţi PSD.
Ulterior, la sfârşitul lui martie 2006, un alt consilier avea să demisioneze: Adrian Săftoiu, considerat ca fiind cel mai fidel consilier al lui Traian Băsescu. Ea a fost în permanent conflict cu fosta consilieră de stat la Palatul Cotroceni Elena Udrea, această situaţie fiind de notorietate în cadrul Administraţiei prezidenţiale şi în PD. De altfel, demisia Adrianei Săftoiu a venit la câteva zile după ce soţul ei, un alt fost consilier prezindenţial, a plecat de la conducerea SIE.
Traian Băsescu rămâne astfel fără ultimul consilier prezidenţial care mai lucra la Palatul Cotroceni din echipa cu care şi-a preluat mandatul de preşedinte la sfârşitul anului 2004.
Numit în funcţia de consilier prezidenţial la Departamentul pentru Relaţia cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă, preluând postul lăsat liber de Claudiu Săftoiu, Teodor Baconschi alege calea diplomaţiei, în august 2007 fiind numit de către Preşedintele României ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Franceză.
În cel de-al doilea mandate prezidenţial, Traian Băsescu a rămas fără 14 dintre dintre consilierii prezidenţiali sau de stat. Printre aceştia, Cătălin Avramescu, care a preferat un post de ambassador în Finlanda celui de consilier prezidenţial, Ion Pascu, şeful Compartimentului Protocol din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, numit în aprilie 2008, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Turcia, Cristian Preda, care a optat pentru calitatea de europarlamentar.
Alte două demisii ale unor consilieri prezidenţiali au venit ca urmare a dezbaterilor publice. Este vorba despre cea a fostului consilier prezidenţial pe probleme de afaceri interne, Alexandrina Gătej, care a invocat speculaţiile denigratoare la adresa sa, după ce CNSAS a confirmat că nu există dovezi că ar fi colaborat cu Securitatea.
Un alt caz este cel al actualului ministru al muncii, Sebastian Lăzăroiu, plecat de la Cotroceni în urma unor declaraţii care i-au iritat pe liderii UDMR.
Ultimul pe lista de "foşti" consilieri la Preşedinţie este Peter Eckstein Kovacs. El este împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, în timp ce preşedintele Traian Băsescu s-a exprimat în ultima perioadă cu insistenţă asupra necesităţii începerii exploatării aurului.
Categorie articol: 

Comentarii