Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

În plină criză energetică, Venezuela face invers decât România lui Ceaușescu

Nicolas Maduro, preşedintele Venezuelei, a luat o decizie radicală, anunţând că toate vinerile din următoarele două luni au fost declarate zile libere, cu scopul de a lupta astfel împotriva penuriei de electricitate, cu care se confruntă ţara sa. El a decretat că fiecare vineri din lunile aprilie şi mai sunt sărbători şi nu se munceşte. Seceta prelungită a făcut ca nivelul de apă al hidrocentralelor să scadă sub pragul critic.
Măsurile vor include şi obligarea utilizatorilor mari de curent electric, precum mall-urile sau hotelurile, să îşi genereze singuri electricitate pentru nouă ore pe zi. Operatorii din industria grea îşi vor reduce consumul de electricitate cu 20%. Anunţul vine la scurt timp după ce preşedintele a dublat vacanţa de Paşti, dând muncitorilor trei zile libere în plus.
Măsura a fost criticată de Opoziţie, pentru că Venezuela trece printr-o gravă recesiune economică. Specialiştii pun criza pe seama secetei care afectează ţara, mai ales că sistemul energetic depinde foarte mult de hidrocentrale.
Venezuela a încheiat anul 2015 cu o inflație de 180,9 la sută în 2015, una dintre cele mai mari din lume, și un recul al PIB-ului de 5,7 la sută. Țara sud-americană, altădată un bogat producător de petrol grație imenselor sale rezerve, a intrat într-o gravă criză după căderea cursului petrolului.

 
Categorie articol: 

Comentarii