Mergi la conţinutul principal

În perioada 15 martie-15 aprilie 2020, peste 50.000 de arbori au fost plantați de silvicultorii brăileni

* asta în condițiile în care, din pricina pandemiei, au lipsit voluntarii, elevii și studenții care, an de an, participau la activitățile organizate de Direcția Silvică * programul de împăduriri al Direcției Silvice Brăila pentru anul 2020 este de 288 de hectare * numai în Insula Mică a Brăilei au fost plantați 27.000 de puieți de plop și salcie, pe o suprafață de 24 de hectare

 

 

 

 

În plină pandemie de coronavirus, silvicultorii brăileni au reușit să planteze zeci de mii de puieți de plop, salcie și stejar în zona Filipoiu, Catargea, Vărsătura și Lacu Sărat, precum și în Insula Mică a Brăilei. Programul de împăduriri prevăzut în primul semestru al anului a fost realizat, de asemenea, prin regenerare naturală pe o suprafață de peste 100 de hectare. Asta în condițiile în care, spre deosebire de anii trecuți, de la acțiunile organizate de salariații Direcției Silvice Brăila au lipsit voluntarii, elevii și studenții, care au fost obligați să se supună regulilor impuse de pandemie.

 

Luna plantării arborilor la Direcția Silvică Brăila

 

„Tradiţionala manifestare „Luna plantării arborilor” s-a derulat, ca în fiecare an, în perioada 15 martie - 15 aprilie 2020, dar au lipsit voluntarii, elevii şi studenţii care, în alţi ani, participau la acţiunile practice şi educative. Cu toate acestea, în judeţul Brăila, programul de împăduriri s-a derulat normal, cu ajutorul salariaţilor Direcţiei Silvice Brăila - chiar înainte de această dată - profitând din plin de iarna blândă din acest an. Programul de împăduriri al direcţiei pentru anul 2020 este de 288 hectare, din care 106 hectare cu regenerări naturale şi 182 hectare cu regenerări artificiale”, ne-a declarat directorul Direcției Silvice Brăila, ing. Vasile Dumitrașc.

Potrivit sursei citate, deși programul de împăduriri prin regenerare naturală în semestrul I 2020 a fost de 106 hectare, s-au realizat nu mai puțin de 111 hectare. Regenerarea naturală se realizează la arboretele de salcie, la care se aplică tratamentul tăierilor „în scaun”, precum și la arboretele de salcâm şi plop alb, la care se aplică tratamentul tăierilor „de jos”. Trebuie precizat faptul că regenerarea naturală se realizează prin lăstari şi drajoni, asigurând continuitatea pădurii pe suprafaţa respectivă.

În aceeași perioadă, s-a realizat, de asemenea, regenerarea artificială a unei suprafeţe de 56 hectare. Dintre acestea, numai la Ocolul Silvic Brăila s-au plantat 31 de hectare cu puieți, dintre care 24 hectare în zona dig-mal, în Districtul Măcin, în Unităţile de producţie Filipoiu şi Catargea, plus 7 hectare în Unitatea de producţie Vărsătura. Potrivit ing. Viforaș Mușat, șeful Ocolului Silvic Brăila, în zonele amintite, s-au plantat 9.500 puieţi de plop euramerican, 1.600 puieţi de plop alb, 3.500 puieţi de plop negru şi 5.650 de puieţi de salcie. Puieţii respectivi au fost produşi în Pepiniera Lacu Sărat, având certificat de provenienţă, precum şi certificat de calitate. Din totalul de 9.500 de puieţi de plop euramerican plantați, 3.000 au fost aduşi de la Pepiniera Silvică Simileasca, Ocolul Silvic Buzău. 

Alte 25 de hectare cu puieți au fost plantate la Ocolul Silvic Lacu Sărat. Potrivit ing. Eugen Codrescu, responsabilul compartimentului împăduriri din cadrul OS Lacu Sărat, din totalul suprafețelor împădurite artificial, 24 de hectare s-au plantat în Insula Mică a Brăilei, în Unitatea de producție Daiu. Aici, au fost plantați 19.500 puieţi de plop alb, 5.000 puieţi de plop negru şi 2.500 puieţi de salcie. Au mai fost, de asemenea, plantați 6.500 puieți de stejar brumăriu pe o suprafață de 1,3 hectare, în Unitatea de producție I Lacu Sărat.

Puieții de stejar au fost asigurați de Pepiniera Niculițel din cadrul Direcției Silvice Tulcea. Toți ceilalți puieți au fost asigurați de Pepiniera Lacu Sărat din cadrul Direcției Silvice Brăila, care a furnizat, ani la rând, puieți inclusiv pentru populație.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro