Mergi la conţinutul principal

În luptă cu seceta. Irigații cu spor în județul Brăila

* în momentul de față, se irigă circa 1.000 ha pe zi, iar capacitatea de pompare a apei poate acoperi toată cererea, dă asigurări conducerea ANIF Brăila

 

 

 

Iată că seceta  deja instalată în Bărăganul brăilean i-a determinat pe fermieri să treacă serios la irigat. Iar din “Operativa” Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare (ANIF) de acum câteva zile reieşea că, din cele 217.688 hectare contractate deja, s-a ajuns ca într-o săptămână să fie irigate de către Oranizațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI), peste 6000 de hectare. ”Am ajuns astfel la un ritm de 1000 ha/zi, şi, îmbucurător este faptul  că fermierii folosesc intens   şi alte mijloace de pompare, îndeosebi APT-uri (Agregate de Pompare Termice n.n.) sau motopompe, pentru luarea apei direct din  canale. Se procedează aşa în tot judeţul. De exemplu, la Măxineni – Latinu, unde  era orezăria fostului CAP, funcţionează 14 APT-uri, iar la Urleasca şi Movila Miresii sunt utilizate intens astfel de agregate “,  ne-a precizat ing. Vasile Turcitu, directorul general al ANIF Brăila..

                Care este situaţia la irigatul prin intermediul staţiilor ANIF ?

-              ”Pe total judeţ, avem 70 de SPA şi SRP, din care 40 sunt în funcţiune, iar din cele 472 de  SPP, un număr de 85 asigură apă non-stop. Privind canalele pline cu apă adusă din Dunăre, Siret şi Buzău,acestea sunt în lungime de 619,5 km – iar suprafeţele cele mai mari care se irigă la acest moment sunt în Unitatea Administrativă  Brăila Nord (peste 1500 ha), Insula Mare a Brăilei (circa 4000 ha), Brăila – Dunăre – Siret  (400 ha), Terasa Viziru  (circa 200 ha).  Şi, încurajator, cifrele raportate cresc de la o zi la alta “.

                 Vecinul la nevoie se cunoaşte

        Sau altfel spus, de zeci de ani, ANIF Brăila asigură apă de irigat şi în zone care se intersectează cu judeţele vecine. De exemplu, la Nămoloasa –Măxineni, din 17. 519 ha s-au irigat, cu apă din Siret , peste 200 ha ale OUAI, apa umplând 43 km de canale. Urmează Ciorăşti-Măicăneşti, unde apa din cei 24 km de canal a ajuns pe mai bine de 50 ha din cele 6908 ha aferente. La Ialomiţa – Călmăţui, cu ajutorul unui canal de 1,5 km, vecinii noştri au irigat cu apă de la noi,peste 20 ha ; dintr-un total de 17.858 ha care le aparţin.

Evident că “irigatul transfrontalier” amintit a necesitat, anul trecut, o serie de lucrări şi investiţii/modernizări (unele în derulare), dar şi lucrări urgente, chiar în aceste zile. Executate de ANIF Brăila şi Vrancea, cu beneficii în ambele judeţe,  şi asupra cărora vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro