Mergi la conţinutul principal

În educaţia brăileană mai trebuie reduse 57 de posturi din cele 242 planificate

Într-o conferinţă de presă, inspectorul şcolar general Viorel Botea a anunţat că aproape s-a rezolvat la Brăila problema disponibilizărilor. Din cele 242 de posturi ce ar trebui reduse s-au găsit soluţii clare pentru 185. Celelalte 57 de posturi vor dispărea pentru că directorii vor avea şi ei ore şi pentru că se vor da mai puţine ore la opţionale.

În primul rând, vor dispărea posturile profesorilor care vor ieşi la pensie - 33 de posturi, apoi vor fi blocate posturile ocupate de pensionarii din personalul didactic auxiliar şi nedidactic, - 39,5 posturi, cu excepţia şcolilor unde este un singur post, acela nu se poate bloca şi vor mai dispărea câteva posturi prin comasările unităţilor de învăţământ - grădiniţele vor avea personalitate juridică de la 150 de copii, iar şcolile şi liceele de la 300. De asemenea, orele de sport din învăţământul primar vor trece în normele învăţătorilor, dacă pierderea acelor ore nu afectează titularii. Dacă pierderea acelor ore afectează norma titularilor, atunci copiii vor face sport cu profesorul. De asemenea, se vor disponibiliza suplinitorii necalificaţi, 112 posturi şi în acest fel, pe total se ajunge la 185 de posturi reduse. Până la necesarul de 242 de posturi reduse vor mai dispărea câteva pentru că directorii şi directorii adjuncţi vor lua între 6 şi 12 ore, însă catedrele titularilor nu vor fi afectate, şi pentru că la opţionale vor fi mai puţine ore.

În mediul urban, doar două şcoli şi-au pierdut personalitatea juridică: Şcoala "Spiru Haret", care va deveni unitate a Şcolii "Al. I. Cuza" şi Şcoala "Gh. Naum", care va deveni unitate din cadrul Şcolii "N. Chercea". În mediul rural s-au făcut doar cinci comasări, în cazul unităţilor care aveau foarte puţini elevi, clădiri cu probleme şi există posibilitatea de a transporta elevii. Elevii din Măru Roşu şi Lacu Rezi vor învăţa la Însurăţei, cei de la Florica şi Colţea vor fi de acum elevi la Roşiori, cei de la Gurguieţi şi Sihleanu vor fi elevi la Scorţaru, iar cei de la Horia şi Făurei sat vor fi elevi la Surdila Greci. Elevii de la Căldăruşa vor învăţa la Urleasca. De menţionat că la Filipeşti şcoala ar fi trebuit desfiinţată, însă primarul şi-a luat angajamentul că va plăti de la primărie salariile celor doi învăţători şi astfel a rămas şcoala în sat. Conducerea IŞJ a mai spus că între cazurile de şcoli desfiinţate se mai pot ivi situaţii precum cea de la Filipeşti. "În tot acest proces am ţinut seama de dorinţele Primăriei, ale părinţilor şi ale sindicatelor. Am căutat ca prin comasări să nu se strice proiectele şcolilor şi să se piardă bani şi să nu afectăm titularii, oameni care au dat un concurs, au grade, au experienţă. Nu ne putem permite să ne jucăm cu viaţa oamenilor. Dacă managerii vor respecta regulile pe care noi le-am transmis sistemul nu va suferi. Dacă lucrurile nu se vor rezolva aşa, mai există un plan B, un plan C, dar cu ceva mai multă suferinţă", a spus inspectorul general Viorel Botea. Inspectorul general a mai precizat că speră să nu fie probleme, cu atât mai mult cu cât de la 15 octombrie 2009 din sistem au plecat peste 100 de suplinitori necalificaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro