Mergi la conţinutul principal

În câteva săptămâni vom avea un constructor pentru podul suspendat de la Brăila

• este promisiunea şefului Companiei Autostrăzi, Ştefan Ioniţă, făcută în weekend, în cadrul unei emisiuni la TVR

 

Se apropie deznodământul licitaţiei pentru mega-contractul privind proiectarea şi execuţia investiţiei de aproape jumătate de miliard de euro în podul suspendat peste Dunăre, Brăila - Tulcea. Lansată chiar la începutul lunii mai de către CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), licitaţia se apropie de final, după cum susţine chiar directorul companiei, Ştefan Ioniţă. Mai precis, oficialul a declarat în cadrul emisiunii “Ultima Ediţie” a TVR că vom avea în câteva săptămâni un constructor pentru podul suspendat de la Brăila, obiectiv care va intra în Top 5 în Europa.

De precizat că până la data limită de înscriere la licitaţia organizată de CNAIR pentru selectarea contractorului general, au fost înregistrate două oferte:

1. Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co. Ltd. (Japonia)

2. Asocierea China Communication Construction Company Ltd (China) – China Road and Bridge Corporation (China) – Eptisa Servicios de Ingenieria SL (Spania)– Euro Construct Trading '98 SRL (Romania)– CCCC Second Harbour Engineering Co Ltd (China)- CCCC Highway Consults Co Ltd (China).

De remarcat că pe lista firmelor asociate care au depus ofertă apare şi o firmă românească, mai precis “Euro Construct Trading” care a făcut parte din echipa care a câştigat un alt proiect important pentru Brăila, modernizarea bulevardului Dorobanţilor (“Tancrad” - liderul asocierii, “Euro Construct”, “Max Boegl” şi “Swietelsky Baugesellschaft”).

Reaminitm că investiţia în Podul peste Dunăre Brăila - Tulcea are o valoare pentru proiectare şi execuţie de 2,025 de miliarde lei, fără TVA, (aproximativ 500 de milioane euro). Cu o lungime totală de 23,413 km, proiectul cuprinde inclusiv proiectarea şi execuţia drumului principal, Brăila - Jijila şi a drumului de legătură cu DN22, Smârdan - Măcin. Podul suspendat de la Brăila se anunţă a fi cea mai complexă lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani, iar dacă va fi construit, se va număra printre primele cinci poduri din Europa, ca deschidere centrală (1.120 metri). Aşa cum aminteam mai devreme, CNAIR este instituţia care se ocupă de licitaţia pentru atribuirea contractului de proiectare şi construire a podului.

Mai trebuie spus însă că procurorii DNA au cerut, recent, CNAIR documentele legate de contractele anterioare pentru realizarea şi actualizarea studiului de fezabilitate aferent proiectului de la Brăila, suspiciunile fiind acelea că sumele plătite pentru studiile respective ar fi fost umflate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro