Mergi la conţinutul principal

Înşelăciuni prin SMS

Tot mai mulţi brăileni cad victime ale escrocilor care speculează dorinţa de îmbogăţire a oamenilor, păcălindu-i să plătească anumite sume de bani pentru a intra în posesia unor premii inexistente. Numai de la începutul anului, poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale au primit 19 plângeri din partea unor brăileni care au fost înşelaţi în acest mod. Deşi apelurile preventive repetate ale poliţiştilor ar fi trebuit să pună în gardă cetăţenii, aceştia le dau în continuare câştig de cauză escrocilor. Cel mai recent caz a fost înregistrat joi după-amiază, când Ionuţ C. s-a prezentat la poliţie şi a sesizat că a fost înşelat de o persoană necunoscută. Brăileanul le-a povestit oamenilor legii că la ora 9.00 a fost apelat pe telefonul mobil de cineva care s-a prezentat a fi reprezentant al unei firme de telefonie mobilă, care i-a adus la cunoştinţă că, în urma unui concurs organizat de societate, a câştigat un premiu de 10.000 de euro. Pentru a intra în posesia sumei, apelantul l-a îndrumat să achite la oficiul poştal, prin mandate on-line, suma de 880 de lei, pe numele lui Fieraru Marius Vasile, din municipiul Bucureşti. De abia după ce a trimis suma cerută, brăileanul şi-a dat seama că a fost înşelat. Poliţiştii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune şi desfăşoară cercetări pentru depistarea autorului.

Modul de operare al escrocilor este foarte simplu. Ei sună la întâmplare cetăţenii, recomandându-se ca fiind reprezentanţi ai unor firme de telefonie mobilă, de electrocasnice sau producători de automobile şi îi anunţă pe aceştia că, în urma unei loterii, sunt fericiţii câştigători ai unor bunuri precum autoturisme, telefoane mobile, plasme TV, sume de bani sau minute gratuite. Pentru a intra în posesia premiilor, cei sunaţi trebuia să cumpere mai multe cartele pre-pay şi să comunice seriile sau codurile de încărcare la un număr de telefon. Astfel, banii plătiţi pe cartele sunt pierduţi, întrucât postura de câştigător a păgubitului este una nereală. "Deoarece aceste fapte de înşelăciune sunt tot mai des întâlnite pe tot teritoriul ţării, vă recomandăm să fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi din senin, prin telefon, că aţi câştigat bunuri şi sume importante de bani şi să manifestaţi prudenţă când un străin vă cere să-i daţi date cu caracter personal (nume, adresă, număr de cont), cu atât mai mult când vă cere să plătiţi diverse favoruri pentru a intra în posesia aşa-zisului premiu. Adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau verificati amănunţit datele la firmele unde se presupune că sunteţi câştigător, înainte de a spori contul escrocilor cu sume importante de bani", ne-a precizat subinspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro