Mergi la conţinutul principal

Împrumuturile de azi, sacrificaţii de mâine. Şi de poimâine

Guvernul PSD-ALDE tocmai ce-a împrumutat de pe pieţele externe, prin Ministerul Finanţelor Publice, condus de Orlando Teodorovici, într-o singură zi, nu mai puţin de 3 miliarde de euro – pe perioade cuprinse între 7 ani şi 30 de ani! Este pentru prima dată când statul se împrumută cu o sumă aşa de mare într-o singură tranşă şi, mai ales, este pentru prima dată când se recurge la un împrumut pe un termen atât de lung, de 30 de ani.

Desigur, orice ţară se mai împrumută din când în când, dar depinde când o face, pe ce perioadă şi, mai ales, pentru ce. Credeţi că guvernul PSD-ALDE s-a împrumutat cu atâta bănet pentru a construi spitalele alea regionale promise? În niciun caz. Credeţi că s-a împrumutat pentru a finanţa vreun program de construire a unei reţele de autostrăzi? Sau măcar a unei autostrăzi? Aiurea! Credeţi că s-a împrumutat pentru a finanţa vreun mare proiect în agricultură (reabilitarea sistemului de irigaţii, de exemplu), vreun proiect de mediu, vreun proiect în educaţie, în sănătate sau vreun proiect de dezvoltare de orice fel? Evident că nu!

Guvernul s-a împrumutat, în primul rând, pentru a finanţa deficitul bugetar – adică diferenţa aia dintre încasările la buget şi cheltuielile statului, care e pe minus. Prin urmare, cu toată creşterea economică, cu toată economia care „duduie”, cu toate rezultatele „spectaculoase” ale guvernării, statul se împrumută masiv, pentru că guvernul cheltuie mai mult decât produce. Şi dacă ar face asta pentru a finanţa nişte investiţii, ar fi de înţeles. Dar nu, guvernul se împrumută pentru a plăti salarii mai mari la stat şi pensii. Ceea ce nu se face, atunci când eşti pe creştere economică. Este ca şi cum o familie căreia i se majorează an de an veniturile nu doar că „sparge” toţi banii pe haine scumpe şi mâncare prin restaurante de fiţe, dar se mai şi împrumută ca să meargă prin cluburi şi să se îmbete – nicidecum pentru a-şi construi o casă, de exemplu.

Dar problema nu constă doar în iresponsabilitatea actualei guvernări în privinţa cheltuirii banilor împrumutaţi, ci mai ales în indiferenţa legată de restituirea creditelor. Pentru că nu actualii guvernanţi PSD-ALDE vor restitui împrumuturile, nici următorii guvernanţi, ci o generaţie care nici măcar nu e născută acum. Este ca şi cum familia din exemplul de mai sus ar face împrumuturile pentru distracţia sa actuală, dar în numele viitorilor lor copii, care ar urma să le achite.Pentru că, în definitiv, nu guvernanţii se împrumută, ci România – adică fiecare locuitor al acestei ţări. Incompetenta şi iresponsabila guvernare PSD-ALDE nu doar că amanetează viitorul următoarei generaţii de români, dar şi pe cei care abia peste 30 de ani vor fi persoane active în societatea românească şi viitori contribuabili. Totul pentru a cumpăra bunăvoinţa şi voturile unor categorii sociale care, pentru câţiva arginţi în plus acum, sunt dispuşi să-şi sacrifice propriii copii şi nepoţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro