Mergi la conţinutul principal
Fals şi înşlăciune

A împrumutat bani de la Provident, apoi a plecat în Spania

• Mariana-Georgiana Stoica a folosit o adeverinţă de venit falsă, de la firma mamei, ca să pună mâna pe 2.250 lei • după o săptămână, mama inculpatei i-a spus agentului Provident că fiica sa este “la produs în Spania” şi că nimeni nu-i va achita ratele

 

Procurorul Marius Iacob, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, a trimis-o în judecată pe brăileanca Mariana-Georgiana Stoica, în vârstă de 24 de ani, cercetată sub două capete de acuzare: înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tânăra nu a recunoscut acuzaţiile care i s-au adus, în ciuda probelor administrate de anchetatori.

În ziua de 31 martie 2014, precizează anchetatorii, între Provident Financial Romania IFN SA, reprezentată de agentul Elena P., şi Mariana-Georgiana Stoica a fost încheiat un contract de credit prin care aceasta din urmă era împrumutată cu suma de 2.250 lei. Pentru acordarea creditului, precizează procurorul de caz, Mariana a prezentat o adeverinţă de salariu emisă, chipurile, de I.I. Lupu M. Carmen, care atesta faptul că era angajata acestei persoane juridice în funcţia de gestionar-vânzător, cu un venit net lunar de 1.159 lei.

Săptămâna următoare, când Elena a revenit la domiciliul clientei pentru a încasa rata săptămânală, a găsit-o acasă doar pe mama acesteia, Lupu Carmen, titulara întreprinderii individuale cu acelaşi nume, care i-a transmis “pe un ton răspicat” că fiica sa se află în Spania şi că nimeni nu va plăti ratele împrumutului.

În aceste împrejurări, pe data de 27 mai 2015, Provident a formulat plângere penală împotriva brăilencei, bănuindu-se că aceasta a prezentat o adeverinţă de salariu falsă. Suspiciunile s-au dovedit îndreptăţite în momentul în care Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a comunicat poliţiei că Stoica Mariana-Georgiana nu figurează cu contract de muncă înregistrat la nivel naţional. În decembrie 2015, s-a finalizat raportul de constatare criminalistică grafoscopică potrivit căruia semnăturile de la rubrica “Semnătură client”, scrisul de pe adeverinţa de salariu şi semnăturile depuse la rubrica “Nume şi prenume solicitant” de pe cererea de creditare, au fost executate de inculpata Mariana-Georgiana Stoica.

Audiată pe parcursul urmăririi penale. Elena P., angajata Provident, a declarat că, în momentul în care Mariana a solicitat acordarea creditului, i-a spus că este vânzătoare la o tarabă în Piaţa Concordia. Totodată, aceasta i-a înmânat adeverinţa de salariu “semnată şi ştampilată”. Procurorul de caz precizează: “Prezentându-se ulterior pentru a încasa rata săptămânală cuvenită, mama numitei Stoica Mariana-Georgiana i-a transmis în mod agresiv martorei că fiica sa este “la produs în Spania” şi să nu mai vină la domiciliul său, întrucât nimeni nu va achita ratele”.

Carmen Lupu, mama inculpatei, a precizat că, în anul 2011, a înfiinţat întreprinderea individuală care-i poartă numele, însă a negat că ar fi avut angajaţi. Totodată, brăileanca a spus că nu i-a eliberat fiicei adeverinţă de salariu şi că nu cunoaşte cine a solicitat în numele fiicei sale împrumut la Provident (!). Mai mult decât atât, femeia a afirmat că, în ziua în care agentul a venit să acorde împrumutul, adică 31 martie 2014, era plecată în Spania, la fiica sa.

Mariana-Georgiana Stoica a fost audiată mai târziu, după ce s-a întors în ţară. Ea a declarat că a contractat un împrumut de la Provident folosind adeverinţa I.I. Lupu Carmen, dar că nu-şi aminteşte cine a completat adeverinţa respectivă. Tânăra a luat la cunoştinţă de rezultatul expertizei grafoscopice, însă a negat săvârşirea vreunei infracţiuni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro