Mergi la conţinutul principal

Împrumut de peste 28 de milioane de euro pentru IMB!

concesionarul Insulei Mari a Brăilei şi-a găsit un partener financiar care să susţină o parte din planul ambiţios de investiţii propus pentru următorii 5 ani •acordul financiar a fost încheiat cu EximBank, o instituţie financiară care la finele lui 2018 administra expuneri totale de 8 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de 2017, şi înregistra un profit de 113,5 milioane de lei

 

Acord de finanţare de 28,8 milioane de euro semnat de Agricost,  administratorul exploataţiei agricole Insula Mare a Brăilei, unde funcţionează cel mai mare sistem de fermă integrată din Uniunea Europeană, şi EximBank. Potrivit unui comunicat de presă, împrumutul are ca destinaţie continuarea investiţiilor societăţii pentru următorii ani. Cele mai importante proiecte de investiţii ale companiei vizează, printre altele, achiziţia de echipament agricol performant şi extinderea structurii de irigaţie din zona de Sud a Insulei Mari a Brăilei. “Suntem convinşi că acest parteneriat - construit pe capacitatea EximBank de a oferi produse şi servicii, care nu numai că sunt la un standard înalt de calitate, dar sunt şi competitive din punctul de vedere al costurilor, şi pe potenţialul Agricost de a implementa proiecte sustenabile, cu impact direct şi pozitiv la nivel micro şi macro-economic - va contribui consistent la consolidarea agribusiness-ului românesc”, precizează Traian Halalai, preşedintele executiv al EximBank.

După cum bine ştiţi, Agricost deţine şi administrează, cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, fiind gestionată prin intermediul a 29 de ferme care alcătuiesc o zonă agricolă compactă cu o suprafaţă de aproximativ 57.000 de hectare de teren agricol fertil, cu liber acces la Dunăre. Suprafaţa agricolă aflată în exploatare este alcătuită preponderent din soluri aluvionare care permit cultivarea multor tipuri de culturi de câmp  precum şi a celor furajere. Sistemul de irigaţie al fermei agricole s-a aflat într-o permanentă dezvoltare de-a lungul ultimilor ani, fiind dotat cu 6 staţii noi pentru pomparea apei precum şi cu o reţea de conducte cu o lungime totală de 2.300 km. Exploataţia agricolă produce anual aproximativ 500.000 de tone de cereale, însemnând circa 5% din producţia totală de cereale a ţării, constând în culturi ca grâul, orzul, soia, floarea-soarelui, porumb, rapiţă şi lucernă.

Amintim că, anul trecut, compania Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni al SC “Agricost”, preluând astfel şi concesiunea Insulei Mari a Brăilei, Consiliul Concurenţei autorizând tranzacţia în luna iulie 2018. În primăvara lui 2019, arabii de la Al Dahra vorbeau deja despre un plan măreţ de investiţii, pe 5 ani, de ordinul a 500 de milioane de dolari pentru retehnologizare, optimizarea costurilor de producţie şi de procesare, creşterea suprafeţei de teren cultivate şi dezvoltarea sistemului de irigaţie. “Suntem hotărâţi să continuăm planurile de investiţii în domeniul agricol din România deoarece suntem convinşi că numai prin implementarea unor investiţii în tehnologie şi inovare putem creşte eficienţa, productivitatea, precum şi maximiza randamentele producţiei. Sunt investiţii care vor aduce beneficii viitoare pentru fermierii români, vor crea noi locuri de muncă şi vor îmbunătăţi accesul produselor româneşti la pieţele internaţionale, acestea conducând la crearea unei stabilităţi pe termen lung în zona producţiei agricole pentru România”, a declarat excelenţa sa, Khadim Al Derei, vicepreşedinte şi cofondator al Al Dahra. Lider multinaţional în agribusiness, specializat în cultivarea, producţia şi comercializarea hranei pentru animale şi a mărfurilor alimentare de bază precum şi în gestionarea întregului lanţ de aprovizionare, Al Dahra, deserveşte o bază largă de clienţi, atât din sectorul de stat şi din cel privat. Vorbim, aşadar, despre o corporaţie transnaţională care desfăşoară operaţiuni în peste 20 de state, deservind peste 40 de pieţe, cu o poziţie de lider în Asia şi Orientul Mijlociu. La nivel de grup sunt exploatate peste 141.000 de hectare de teren agricol, 800 de pivoţi pentru irigaţii şi o flotă care cuprinde peste 900 de utilaje agricole. În plus, compania deţine şi administrează 15 instalaţii de prelucrare a furajelor şi îmbalotare de ultimă generaţie, având capacitatea de a produce şi furniza anual o cantitate de 3 milioane de tone metrice de lucernă şi păioase, pentru industria laptelui şi creşterea bovinelor. De asemenea, firma este lider în producţia, ambalarea, comercializarea şi distribuţia cerealelor, operând trei mori pentru procesare orez  şi două mori pentru procesare grâu, având capacităţi de producţie anuală de 500.000 de tone de făină şi 500.000 tone de orez. În plus, deţine şi operează un terminal de cereale poziţionat strategic în portul Fujairah din Emiratele Arabe Unite, cu 20 de silozuri şi o capacitate de stocare de peste 300.000 tone. Al Dahra a făcut, de asemenea, investiţii considerabile în sectorul logistică şi al lanţului de aprovizionare. Operează anual aproximativ două milioane de tone de marfă şi transportă 175.000 TEU (n.r. -Twenty Foot Equivalent Unit). 

Cât despre noul partener financiar al Agricost, EximBank, acesta se descrie drept o instituţie specializată ce se implică activ în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. La finele lui 2018, banca administra expuneri totale de 8 miliarde de lei, în creştere cu 30% faţă de 2017, şi înregistra un profit de 113,5 milioane de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro