Mergi la conţinutul principal

Împins la sinucidere

După ce i s-ar fi dat vestea cruntă că nu mai primeşte pensia de boală, deşi avea probleme grave de sănătate, fiind diagnosticat cu silicoză, boală pulmonară, Marcel Zaharia a decis să îşi pună capăt zilelor. La numai 52 de ani, bărbatul şi-a încheiat socotelile cu viaţa şi, ieri dimineaţă, la 5.30, a fost găsit în curte, agăţat de o ţeavă, nora sa făcând macabra descoperire. A muncit 37 de ani la "Progresul" şi nu voia sub nicio formă să iasă la pensie, însă a fost nevoit din cauza bolii. Cu o zi înainte de a se spânzura, ne-au spus apropiaţii, Marcel fusese la dr. Anghelescu, de la Comisia de Expertiză Medicală, unde i s-ar fi spus că nu va mai beneficia de pensie şi că trebuie să mai aducă un act medical. Omul a fost răpus de veste, mai ales că mai avea 1 an şi 7 luni până la pensia de drept. Joi seara, soţia, fiul şi vecinii care îl vizitau frecvent, au stat de vorbă cu el şi au încercat să îl liniştească. "El a lucrat la Progresul, are 37 de ani vechime acolo, nu a fost un puturos, să se ducă să ceară pensie degeaba. El era bolnav de silicoză, scuipa sânge, umplea găleata de sânge, el tot zicea că nu se pensionează, nu vroia. A fost la spitalul de plămâni, un an de zile au stat la tuberculoşi acolo, avea şi arterită. Apoi nu a mai vrut la spital, a zis că el acasă vrea să moară, la spital nu mai merge. I-a dat tratament de la spital. Acum a venit anul de comisie, era la pensie pe caz de boală. Şi-a revizuit actele, a mers la dr. Anghelescu. El era nervos că nu auzea, de la tratamentul pe care îl făcea, a surzit. Şi-a schimbat vreo 2 aparate, dar degeaba. L-a ţinut vreo 4 ore pe holul ăla, el s-a enervat, s-a agitat, doctoriţa i-a zis că nu îi mai dă nicio pensie, că pentru surditate nu se dă pensie. El a spus că are silicoză la plămâni. «Păi cine m-a pensionat, m-a pensionat degeaba!?». I-a trântit uşa în nas, că mai trebuia un act, să mai facă o analiză", ne-a povestit revoltată vecina, Cristina Mihai, cea care a sunat la 112 imediat după ce a fost anunţată că bărbatul este spânzurat în curte.

Încurajările apropiaţilor, fără efect

După ce s-a întors de la Serviciul de Expertiză, ne-a spus vecina, familia a stat de vorbă cu Marcel. I s-a explicat că mai are puţin şi iese la pensie de drept. Soţia i-a spus că se vor descurca cu banii, din salariul ei, fiind angajată ca şi casieră, vor mânca toţi dintr-o oală şi va fi bine. Încurajările nu au avut însă efect. Bărbatul era îngrijorat din cauza faptului că posibilităţile erau restrânse. Nici fiul de 30 de ani nu avea serviciu, doar soţia acestuia lucrând la confecţii. Locuiau toţi în casa de pe strada Tudor Vladimirescu, din cartier Chercea. "A venit acasă şi noi îi spuneam «Lasă măi, Marcele, mai ai un an şi 7 luni şi vine pensia aia de drept, că tu ai mai mult de 37 de ani de muncă, ai lucrat la muncă grea, în Progresul. Nu ai fost un golan de stradă». El plângea şi a spus: «Cum bre, îi dreptul meu!». A plecat apoi în grădină, asta a fost aseară (n.r. - joi seara)", a mai spus vecina Cristina. Ieri dimineaţă, nora bărbatului s-a trezit pentru a pleca la muncă, a ieşit în curte şi l-a găsit acolo, fără viaţă. A dat alarma în familie şi la vecini. "Fata cică toată noaptea a stat cu grijă, zicea că a avut ceva aşa, a simţit cred că urma să se întâmple ceva".
Apropiaţii care se aflau ieri la domiciliul lui Marcel, după ce trupul neînsufleţit a fost ridicat, iar membrii familiei au fost luaţi pentru audieri, ne-au arătat locul unde s-a spânzurat bărbatul. Era în curtea din spate, scara pe care se urcase fiind încă acolo, căzută. "Era ţeava asta groasă, a luat poliţia cablul, a fost şi un cablu şi o funie. El mort, dar papucii îi avea în picioare, a împins scara cu piciorul, că era scara dărâmată. Fata a văzut. Pe la 5.10 - 5.30, a venit şi a bătut la poartă la mine, am alertat poliţia. Acum, soţia şi sora sunt revoltate pentru faptul că din cauza asta s-a spânzurat. Că a aflat că nu îi mai dă pensie. Şi dacă ar fi fost un om care tânjea după pensie gratis! Dar el nu mai putea să muncească. Plângea şi spunea: «Tanti Cristina, am muncit, nu am fost un puturos, am muncit la praf, cu masca pe gură, la turnătorie", a mai explicat femeia.
Familia şi apropiaţii îl plâng acum pe Marcel Zaharia şi spun că disperarea l-a împins la gestul necugetat. "Să ştiţi că asta a fost cauza, spunea «Ce mi-au făcut aştia mie, un an şi 7 luni mai aveam şi ieşeam de drept». Şi nu era cum fac alţii acum, rămaşi fără serviciu, se duc şi împing nişte bani şi ies la pensie".
Familia se pregăteşte acum de înmormântare.

"Nu s-a pus problema neîncadrării în grad de invaliditate"

Ieri, după ce pe site-ul cotidianului "Obiectiv-Vocea Brailei" a fost postat articolul privind sinuciderea lui Marcel Zaharia, din cauza faptului că i s-ar fi spus că nu va mai primi pensie de boală, Casa Judeţeană de Pensii Brăila a transmis un comunicat pentru a aduce lămuriri.
"Referitor la articolul apărut în data de 04.09.2015 privind pe bolnavul Marcel Zaharia, care s-a prezentat la Comisia de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă, considerăm că trebuie să vă comunicăm: Marcel Zaharia, născut la 28.10.1962 era pensionar de invaliditate gradul II şi era supus revizuirii medicale periodic, potrivit art. 71 din Legea nr. 263/2010. Aliniatul 4 al articolului prevede că, în situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale poate să le solicite. În cazul domnului Marcel Zaharia i s-a solicitat să mai prezinte o probă funcţională de la o unitate specializată TBC, respectiv proba PFV (de ventilaţie) pentru completarea documentelor medicale. După efectuarea analizei, trebuia să se prezinte la revizuirea medicală. Nu s-a pus problema neîncadrării în grad de invaliditate şi nu a existat niciun conflict între personalul de la Comisia de Expertică Medicală şi Recuperarea capacităţii de Muncă şi bolnav", se arată în comunicatul transmis de Compartimentul Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul CJP Brăila şi semnat de şeful instituţiei, Sorin Enache - director executiv.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro