Mergi la conţinutul principal

Împăduririle, extremă urgenţă

Subsecretarul de stat Gicu Duţă, din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a fost prezent, ieri, la Brăila, pentru a-şi declara sprijinul faţă de demersurile întreprinse de Prefectura Brăila, în vederea împăduririi a 110 hectare de teren arabil degradat din judeţul nostru. Ministrul a dat asigurări că această suprafaţă este doar începutul şi că, în următorii ani, Brăila va beneficia de împăduriri pe mii de hectare. De altfel, oficialul de la Bucureşti s-a străduit să-i convingă pe primarii aflaţi în sala mare a Prefecturii de necesitatea creării cât mai urgente a perdelelor forestiere, pentru combaterea deşertificării provocate de încălzirea accelerată a climei. "Brăila este unul dintre judeţele cele mai slab împădurite din România, dar aveţi avantajul că încă nu este prea târziu în zona dumneavoastră, dar dacă nu se încep acum împăduririle se va întâmpla şi aici ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în judeţele Dolj şi Olt, unde avem deja zone întregi deşertificate", a avertizat Gicu Duţă.
Acesta a felicitat Prefectura Brăila pentru preocuparea pe care o arată faţă de problema împăduririlor şi a menţionat că posibilitatea atragerii de fonduri europene pentru acest domeniu face să dispară scuza clasică "Nu mai avem bani!", când vine vorba de plantarea puieţilor de copaci. "Pădurea aduce numai beneficii, atât mediului cât şi agriculturii, iar faptul că perdelele de protecţie se fac pe terenuri deja degradate, improprii culturilor agricole, trebuie să fie un imbold în plus pentru cei din mediul rural spre a susţine operaţiunile de împădurire", a spus ministrul.
În judeţul nostru există o suprafaţă de circa 8.000 ha de terenuri sărăturate sau în curs de deşertificare. Prefectura face în prezent demersuri pentru atragerea de fonduri europene pentru ca în toamna acestui an să înceapă împădurirea, într-o primă fază, a 110 ha. Astfel, se vor planta perdele forestiere pentru protecţia terenurilor agricole în zonele Însurăţei, Măxineni, Râmnicelu şi Salcia Tudor; pentru protejarea căilor de comunicaţie, la Însurăţei, Salcia Tudor şi Zăvoaia şi pentru protejarea localităţii, la Însurăţei. Terenurile în cauză aparţin consiliilor locale. "În această primă fază, ne-am axat pe terenurile aflate în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, pentru a evita discuţiile pe care le-am fi putut avea cu proprietarii particulari. Pe viitor, sperăm să-i convingem şi pe aceştia că plantarea de copaci pe terenurile lor aduce o serie de beneficii. Pe lângă protejarea culturilor agricole şi îmbunătăţirea condiţiilor de mediu, mai există şi o despăgubire acordată de stat anual, pe durata a 15 ani, în valoare de 215 euro//ha/an, pentru asociaţiile de proprietari şi 110 euro/ha/an, pentru persoanele fizice. Asta în condiţiile în care vorbim despre terenuri degradate, improprii pentru folosinţa agricolă", a precizat prefectul Loredana Alexandru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro