Mergi la conţinutul principal

VIDEO: «Valurile Dunării»: 40 de ani de activitate, 7 generaţii într-un glas

• în acest weekend, Ansamblul “Valurile Dunării” a aniversat 40 de ani de activitate muzicală, prilej cu care foştii şi actualii membri s-au întâlnit pentru a marca momentul • ziua a început cu o plimbare pe Dunăre şi s-a terminat cu un program artistic susţinut de copiii ansamblului la Casa de Cultură din Chercea • piesele din repertoriul formaţiei au răsunat pe parcursul întregului eveniment, iar cei prezenţi au depănat amintirile copilăriei şi tinereţii

 

Ansamblul “Valurile Dunării” al Casei de Cultură din cartierul Chercea a serbat, în acest weekend, 40 de ani de activitate. La eveniment, au fost prezenţi foşti şi actuali membri, care au răspuns invitaţiei dirijorului Marius Mugur Anghelescu, cel care şi-a dedicat întreaga viaţă profesională acestui ansamblu, un proiect de suflet “moştenit” de la tatăl său, prof. Iulian Anghelescu.

Sâmbătă dimineaţă, Dunărea şi-a adunat “valurile”, şi mai mici, şi mai mari, şi le-a purtat pe apă, într-o minicroazieră cu nava Lacu Sărat, un cadou aniversar din partea Primăriei Brăila şi a primarului Marian Dragomir. Voia bună “s-a îmbarcat” odată cu prima persoană care a pus piciorul pe puntea navei, iar pe toată perioada navigării, întinderea de ape a răsunat de vocile cristaline ale celor prezenţi. Faptul că peste unele persoane care au făcut parte la un moment dat din Ansamblul “Valurile Dunării” au trecut nişte ani buni nu s-a simţit în timbrul vocal, iar după fiecare interpretare parcă îţi venea să ceri “bis”. Şi încă un “bis”. Mai mult, cei care au învăţat să cânte la instrumente muzicale în cadrul ansamblului au demonstrat că acest lucru este ca mersul pe bicicletă: nu se uită niciodată şi au acompaniat cu succes vocile.

Piese nemuritoare au răsunat pe Dunăre, care parcă amuţise ascultând armonia zecilor de glasuri la unisor, care fredonau:”Dunăre potecă lină, de dor inima mi-e plină”, dar şi potpuriul ansamblului, format din cântece folclorice celebre, cum ar fi “Mândruliţa mea”, “Fost-am omu' pădurii”, “Bade, pălărie nouă”, “Uiuiui, brădui, brădui”, “Hai ţurai ţa!”, potpuriu care zeci de ani a închis sutele de spectacole susţinute în judeţ, în ţară sau străinătate. Momente de mare emoţie au creat şi cele două piese celebre, care de-a lungul anilor au adus zeci de premii “valurilor”, “Sârba-n căruţă” şi “Iac-aşa!”,  “moştenite” de la o generaţie la alta, astfel că până şi actualii membri, copiii de 10 - 12 ani adică, ştiau vers cu vers şi notă cu notă melodiile. Nu putea lipsi nici piesa de rezistenţă a ansamblului, “Brăila, Brăila”, compusă încă de prin anii '80 special pentru “Valurile Dunării”.

Cele două ore s-au scurs rapid, iar recitalul a continuat pe faleză, după debarcare. Serbarea celor 40 de ani de activitate a continuat apoi la Căminul Cultural din cartierul Chercea, cu o slujbă de pomenire a întemeietorului şi “sufletul” ansamblului, prof. Iulian Anghelescu, dar şi a foştilor membri plecaţi în timp într-o lume mai bună şi care cântă acum potpuriul acompaniaţi de harpele îngerilor.

De asemenea, activitatea formaţiei “Valurile Dunării” a fost transpusă în imagini, în cadrul unei expoziţii de fotografii. Astfel, cei prezenţi au depănat amintiri pe seama pozelor, aşezate cronologic de la începuturi şi până în 2017. Prima parte a expoziţiei a fost dedicată activităţii culturale a prof. Iulian Anghelescu dinainte de înfiinţarea “Valurilor Dunării”. Şi cele mai importante cupe şi diplome, dintre sutele câştigate de ansamblu la concursuri naţionale şi internaţionale, au putut fi admirate, ele fiind aşezate la loc de cinste.

Bineînţeles că actualii membri ai formaţiei au pregătit un program artistic pentru a marca momentul cum se cuvine şi cum ştiu mai bine: prin muzică. Drept mulţumire, copiii au fost “răsplătiţi” de seniorii ansamblului cu un tort delicios, iar dirijorul Marius Mugur Anghelescu în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru întreaga sa activitate profesională, a primit din partea “valurilor mari” un cadou de suflet: un ceas care să numere secundele până la noua întâlnire, personalizat cu simbolurile formaţiei: un portativ, un vapor, o harpă.

“Pe 19 august 2017, Ansamblul vocal-instrumental «Valurile Dunării» al Casei de Cultură din cartierul Chercea împlineşte 40 de ani. Se adună generaţii din anii '70 până la actualii membri. Casa de Cultură a fost construită prin 1960, iar primul director a fost chiar tatăl meu, Iulian Anghelescu. Dânsul a înfiinţat acest ansamblu, iar eu de atunci sunt dirijor. Sunt cel mai vechi din ansamblu, am 40 de ani de activitate continuă. Suntem ca o familie. Mă bucur că aici sunt prezenţi şi foştii membri, unii care au venit chiar de prin ţări străine, special pentru acest eveniment. Mai sunt şi părinţi care au transmis «microbul» muzicii copiilor lor, actuali membri în ansamblu. Vom depăna amintiri...Cei mititei se bucură şi au rămas surprinşi că amsamblul e mai mare ca vârstă decât părinţii lor. De-a lungul timpului, am adunat foarte multe premii, probabil de ordinul sutelor. Toate premiile sunt importante, dar cel mai important este să participi. Am mers prin Europa, am câştigat locul întâi în Olanda, dar şi în alte ţări, la concursuri unde au venit 100 de formaţii din Europa. Cu mandolina noastră şi cu «Rapsodia» lui George Enescu am luat locul 1.  Deviza nostră pe care o avem şi acum este «Valurile Dunării» - Brăila – România! Sunt 7 generaţii care mi-au trecut prin mână. Ce-i drept, primele generaţii stăteau la ansamblu de la clasele primare până terminau liceul, au sudat prietenii pe viaţă, aţi văzut şi dumneavoastră. Şi încă cei aproape 90 am fost puţini, ne-ar trebui vreo 3 vapoare ca să ne încapă pe toţi. Dar asta-i viaţa, i-a împrăştiat în toate colţurile ţării şi Europei. Eu însă le mulţumesc tuturor pentru efort şi prezenţă. Împreună am demonstrat că nu contează vârsta, valuri mici, valuri mari, navigăm pe aceeaşi apă - MUZICA, cea care timp de 40 de ani ne-a împletit atât de frumos destinele”, ne-a spus Marius Mugur Anghelescu, dirijorul Ansamblului “Valurile Dunării”.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro