Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

«Tăticul» a două mari proiecte europene din Brăila, arestat

Patronul "Tehnologica Radion", Theodor Berna, a fost arestat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani într-un dosar în care prejudiciul adus Statului Român se ridică la peste 100 de milioane de euro. Dosarul este instrumentat de DNA şi scoate la iveală "operaţiuni financiare fictive prin intermediul unor firme fantomă".
"Tehnologica Radion" este al doilea jucător important pe piaţa asfaltărilor din România şi a firmelor de construcţii, derulând în anii precedenţi două importante contracte de lucrări şi în oraşul nostru. Este vorba despre modernizarea străzii Griviţa, precum şi a unei porţiuni din Calea Galaţi, în zona podului de la Brăiliţa, lucrări în valoare de peste 20 milioane de lei plus TVA.

Dosare cu greutate

Revenind la problemele actuale ale lui Berna cu Fiscul, surse apropiate anchetei spun că în dosar ar fi vizată şi o bancă din Poieşti, cu ajutorul căreia s-ar fi făcut mai multe tranzacţii suspectate de a fi ilegale. În caz s-ar fi folosit şi un intermediar, o persoană de peste 80 de ani, care în repetate rânduri făcea extrageri de sume de bani importante.
Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, opt persoane faţă de care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani au fost conduse zilele acestea la sediul Parchetului. Două dintre acestea, respectiv Berna Theodor, administrator la SC "Tehnologica Radion" SRL Bucureşti şi SC "Teloxim Con SRL" Bucureşti, şi Bujoreanu Florian, administrator la SC "Proiect Alfa Capital "SRL Bucureşti, au fost reţinute pentru o perioadă de 24 de ore, după care au fost prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani. După expirarea perioadei de reţinere, Berna a fost arestat pentru 30 de zile.
Cele opt persoane sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani constând în aceea că, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă. Prejudiciul total estimat de autorităţi este de 101,5 milioane de euro, din care aproximativ 23 milioane euro din evaziune fiscală şi 78,5 milioane euro din spălare de bani.
Numele lui Berna apare în dosarul în care este trimis deja în judecată şi Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii