Mergi la conţinutul principal

«Staţia morţii». Sentinţa finală: 5 ani de închisoare pentru şoferul care a ucis cinci oameni

Marius Negoiţă, şoferul care a adus moartea pentru cinci persoane, în staţia de autobuz de pe Şoseaua Râmnicu Sărat, a rămas tot cu pedeapsa de 5 ani închisoare, dată de prima instanţă • ieri, la Curtea de Apel Galaţi, inculpatului i-a fost respins apelul, astfel că el nu a reuşit să obţină o pedeapsă mai blândă • totuşi, şoferul ucigaş scapă de aproape un an de închisoare, asta pentru că i s-a dedus perioada arestului • s-au majorat şi pagubele morale pentru părţile civile

 

Sentinţă definitivă pentru şoferul Marius Negoiţă, cel care a adus moartea a cinci persoane, în staţia de autobuz de pe Şoseaua Râmnicu Sărat. Chiar dacă acuzatul spera să obţină o pedeapsă mai blândă, judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi nu i-au dat dreptate. Ieri, instanţa i-a respins apelul formulat.

Totuşi, deşi a fost condamnat la 5 ani închisoare de Judecătoria Brăila, Negoiţă va mai sta doar 4 ani după gratii, pentru că i s-a dedus, conform legii, perioada de aproape un an de zile cât a stat în arest. Asta după ce a luat cinci vieţi, a lăsat copii fără părinţi şi a adus o durere fără margini în familiile celor decedaţi.

În dosarul “Staţia Morţii”, judecătorii de la instanţa superioară au mărit cuatumul daunelor morale ce trebuie plătite către unele părţi vătămate, majoritatea sumelor fiind dublate. S-a ajuns la suma totală de 780.000 euro. Din păcate, banii nu îi aduc înapoi pe cei decedaţi. “S-au admis apelurile declarate de părţile civile. A fost desfiinţată în parte numai în ceea ce priveşte latura civilă, sentinţa penală a Judecătoriei Brăila şi în rejudecare: a fost majorat de la 25.000 Euro la 40.000 Euro cuantumul daunelor morale către partea civilă Arbunea Adrian; a fost majorat de la 25.000 Euro la 50.000 Euro cuantumul daunelor morale către partea civilă Arbunea Mărioara; a fost majorată de la 25.000 Euro la 50.000 Euro cuantumul daunelor morale către partea civilă Arbunea Melu; a fost majorat de la 75.000 Euro la 150.000 Euro cuantumul daunelor morale către minorul parte civilă G. Daniel; a fost majorat de la 75.000 Euro la 100.000 Euro cuantumul daunelor morale către partea civilă Grigore Laura Mihaela; a fost majorat de la 50.000 Euro la 100.000 Euro cuantumul daunelor morale către partea civilă Hîrtopan Alexandra Nicoleta; a fost majorat de la 25.000 Euro la 40.000 Euro cuantumul daunelor morale către partea civilă Moroianu Gina; a fost majorat de la 150.000 Euro la 250.000 Euro cuantumul daunelor morale către minorul partea civilă O. Dragoş. Au fost menţinute celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”, este soluţia judecătorilor CA Galaţi.

Instanţa a respins, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Negoiţă Marius, fiind menţinută starea de arest a acestuia. Din pedeapsa aplicată, s-a dedus durata reţinerii din 14.04.2016 , a arestului la domiciliu de la 15.04.2016 la 20.04.2016 şi a arestului preventiv de la 21.04.2016 la zi (9 luni).

În data de 28 noiembrie 2016, Judecătoria Brăila a dat verdictul - 5 ani închisoare pentru Negoiţă, şi a obligat partea responsabilă civilmente SC Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance (firma la care era asigurat autoturismul condus de inculpat), la plata de daune morale. Era vorba despre 75.000 euro pentru Grigore Laura, alţi 75.000 euro pentru Grigore Dani-Gabriel, 150.000 euro pentru Oprea Dragoş, 50.000 euro către Hîrtopan Alexandra, plus câte 25.000 euro cu titlu de daune către Axinte Iulia Daniela, Arbunea Melu, Arbunea Marioara, Moroianu Gina, Arbunea Adrian şi câte 110.000 lei către Oprea Viorel, Stanciu Ioana, Ilieş Elena-Mihaela şi Oprea Dumitru. Atunci s-au respins ca neîntemeiate pretenţiile materiale formulate de către părţile civile Hârtopan Alexandra-Nicoleta, Grigore Laura-Mihaela, Grigore Dani-Gabriel, Arbunea Melu. Era vorba despre suma totală de 475.000 euro şi 440.000 lei.

 

Nevinovaţi, cinci oameni şi-au găsit sfârşitul pe Râmnicu Sărat

Negoiţă este acuzat că, în dimineaţa zilei de 4 aprilie 2016, a intrat pe contrasens cu o viteză mult prea mare şi a spulberat staţia de autobuz de pe şoseaua Râmnicu Sărat. În acea zi cruntă, brăilenii din schimbul de noapte se îndreptau către casă, în vreme ce alţii mergeau la serviciu. În jurul orei 6.40, Marius Negoiţă, agent de pază la SC “My Security” SRL, conducea autoturismul “Renault Megane” B-35-MSR pe şoseaua Râmnicu Sărat, venind dinspre B-

dul Dorobanţilor, către Comuna din Paris. Pentru a evita coliziunea cu un alt autoturism, Negoiţă Marius a virat brusc stânga, a părăsit partea carosabilă, a urcat pe platoul din dreptul staţiei de transport în comun şi a intrat cu partea frontală într-un grup de 5 persoane. Patru dintre acestea au fost practic proiectate în peretele imobilului de pe traiectoria de deplasare, impactul cauzând decesul acestora. Pentru stabilirea condiţiilor în care s-a produs accidentul rutier, s-a dispus efectuarea unei constatări criminalistice. Potrivit procurorului, “la începutul perioadei de vizibilitate şi prezenţă pe caroiaj, viteza de deplasare a autoturismului a fost de 80-85 km/h, ajungând la intrarea în staţia de călători la o viteză aproximativă de 115 km/h, creştere de viteză ce s-a produs cu circa 70 de metri înainte de impact. Starea de pericol a apărut din momentul intrării pe contrasens a autoturismului, de la circa 295 de metri faţă de staţia de călători. Pericolul s-a manifestat pe perioada evitării coliziunii cu cele două autoturisme ce se deplasau regulamentar pe sensul lor de mers şi s-a concretizat prin pătrunderea acestuia în alveola staţiei”.

Din păcate, nimeni nu le-a mai putut readuce la viaţă pe victime: Nicoleta Pîrlog, 41 de ani, (angajată la o fabrică de încălţăminte de pe Rm. Sărat), Mirela Iosub, 41 de ani, (gestionar la un magazin alimentar) Nicoleta şi Florin Oprea (vânzătoare la raionul de peşte din Piaţa Mare, respectiv muncitor la Uzina de Apă), de 37, respectiv 40 de ani, şi Anişoara Toader, 52 de ani, operator la o firmă de valori.

În urma teribilului accident, a fost rănită şi Antoanela Lazăr. Femeia a suferit leziuni la gamba piciorului stâng, având nevoie de 16 zile de îngrijiri medicale.

Pe 14 aprilie 2016, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Marius Negoiţă. A doua zi, judecătorii au respins propunerea de arestare şi au dispus luarea măsurii arestului la domiciliu. Pe 21 aprilie, însă, Tribunalul Brăila a dispus arestarea preventivă a inculpatului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro