Mergi la conţinutul principal

«Sistemul lor de furt şi fraudare a funcţionat mai bine»

Gata, Victor Ponta a dat liber la migrarea aleşilor, tocmai acum, în preajma campaniei electorale şi a alegerilor prezidenţiale. Şi nu întâmplător tocmai acum. Asta, coroborată cu dezlegarea de a se putea vota oriunde, pare a fi reţeta perfectă a fraudării.
Şi ce primar ar vrea să treacă de la PSD la opoziţie, tocmai acum, când Dragnea promite nişte fonduri de la buget, dar nu chiar pentru toată lumea? Ce ales local ar vrea să înoate contra curentului, când ştie că de aceste fonduri suplimentare de la Guvern depind nişte investiţii la el în comună, de care va depinde, de fapt, realegerea sa în fruntea primăriei? Pentru că prea puţini se agită să atragă fonduri UE nerambursabile ori investitori, când e mult mai simplu să aştepte nişte bani pomană de la Guvern, distribuiţi de baronul local care conduce judeţul. Deci e limpede că ordonanţa privind traseismul nu e făcută pentru aleşii care vor să plece din PSD, ci pentru cei care vor să vină. Şi, cu siguranţă, vor veni foarte mulţi.
Poate nici nu aveţi idee cât de mult se pot frauda alegerile în zonele rurale, prin miile de comune mici şi sate mai izolate, în care reprezentanţii autorităţii locale fac parte din partidul aflat la guvernare. În astfel de comunităţi, unde toată lumea se ştie cu toată lumea, unde cei mai mulţi primesc ajutoare sociale de la primărie şi unde nici măcar opţiunea de a sta acasă la alegeri nu există, fraudele se fac aproape pe faţă. Mai ales că reprezentanţii opoziţiei sunt, de regulă, ca şi inexistenţi în asemenea „fiefuri" locale - unii de frică, alţii din interes.
Evident, vor fi din nou judeţe cu prezenţă la vot uriaşă, comune cu un număr de voturi mult mai mare decât al cetăţenilor înscrişi pe listele electorale din localităţile respective, urnele mobile vor circula „în draci" pe la toţi bătrânii care poate nici nu doresc să voteze - dar câtă tărie să ai şi să spui „nu" când te trezeşti cu ditamai comisia de vot intrând peste tine în casă? Adăugaţi la asta ameninţările mai mult sau mai puţin voalate legate de suspendarea ajutoarelor sociale ori chiar a pensiei (da, în cazul multora, prinde şi asta) plus banii ori pachetele cu produse acordate votanţilor şi aveţi reţeta ideală a fraudei.
Câteva zeci sau sute de voturi pentru cine trebuie din fiecare asemenea sat şi comună, înmulţite cu miile de localităţi de acest gen din ţară, pot înclina balanţa decisiv într-o parte sau în alta. S-a dovedit că şi doar câteva mii de voturi pot face diferenţa. "Sistemul lor de furt şi fraudare a funcţionat mai bine decât al nostru", lăsa Victor Ponta să-i scape porumbelul din gură, după alegerile prezidenţiale din 2009, recunoscând astfel că PSD chiar a practicat asta atunci. De data asta, probabil, vrea să fie sigur că un asemenea accident nu se va mai întâmpla şi că sistemul de furt şi fraudare va funcţiona perfect.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro