Mergi la conţinutul principal

«Războiul» pentru reducerea taxei de salubritate continuă la Brăila

• consilierii municipali PNL Brăila au iniţiat un proiect de hotărâre pentru scăderea taxei de salubritate de la a 9,50 lei/lună/persoană, la 7 lei • propunerea liberalilor nu se află la prima dezbatere în plenul Consiliului, însă nici de această dată nu s-a bucurat de succes • primarul Marian Dragomir şi consilierii municipali PSD, dar şi aliaţii acestora, au subliniat că taxa nu poate fi redusă, cu precizarea că propunerea liberalilor este una politicianistă, fără nicio fundamentare economică sau legală

 

Liberalii brăileni au reluat propunerea controversată privind reducerea substanţială a taxei de salubritate, la cea mai recentă şedinţă a Consiliului Local Municipal, ceea ce a generat o serie de contre în rândul consilierilor. Trebuie subliniat că PNL-iştii au propus acelaşi lucru şi la finele anului trecut, însă proiectul nu le-a fost aprobat de majoritatea din CLM, iar scenariul s-a repetat şi de această dată. Chiar şi aşa, nu putem trece cu vederea faptul că în urma scandalului public generat de propunerea liberalilor, taxa pe gunoi a fost redusă totuşi de la 11 lei/lună/persoană la 9,50 lei la finele lui 2017. Ei bine, de această dată consilierii municipali PNL au reluat iniţiativa şi au solicitat modificarea hotărârii aprobate de CLM în luna decembrie 2017, prin reducerea taxei de la 9,50 lei, la 7 lei/lună de persoană. Trebuie precizat totuşi că anterior, când au venit cu acest proiect pe masa membrilor CLM, PNL-iştii au vrut ca taxa de salubritate la Brăila să fie de 6 lei, dat fiind faptul că achitarea contribuţiei suplimentare la Fondul de Mediu, de 4 lei/lună/persoană, care a scumpit iniţial taxa la 11 lei în cazul nostru, fusese amânată la vremea respectivă de fostul Guvern Mihai Tudose. Cum de această dată consilierii PNL au solicitat scăderea taxei, dar totuşi au adăugat un leu în plus faţă de propunerea lor iniţială, nu au scăpat de criticile din partea PSD-iştilor, care i-au acuzat că vin cu proiecte populiste. Mai mult decât atât, contrar procedurilor standard de la şedinţele de CLM Brăila, nicio comisie de specialitate nu a dat aviz pentru proiectul PNL, iar primarul Marian Dragomir, cât şi o parte dintre consilierii PSD şi aliaţii acestora au subliniat că liberalii nu au venit cu niciun fundament legal pentru susţinerea ideii lor.

 

Proiectul PNL-iştilor, în viziunea consilierilor majorităţii

Proiectul PNL de a modifica taxa specială de salubrizare de la 9,50 lei/lună/persoană la 7 lei a fost aproape identic cu cel propus anul trecut. Şi la fel ca atunci, aceştia au cerut ca persoanele care au achitat deja anticipat taxa până în prezent, să beneficieze, din oficiu, de recalcularea debitului pe care îl datorează Municipiul Brăila prin compensarea sumelor plătite în plus cu restul taxelor şi impozitelor. Mai mult decât atât, liberalii, prin vocea lui Adrian Tabarac, au ţinut să anunţe că la fel ca în 2017, proiectul lor este generat de peste 10.000 de semnături strânse de la cetăţenii Municipiului.

“Să nu uităm că la baza acestui proiect stau 10.000 de semnături ale cetăţenilor care vor scăderea taxelor de salubritate. Şi să nu uităm că preţul corect nu este cel de 9,50 lei şi nici de 11 lei cum a fost în trecut, când dumneavoastră spuneaţi că nu este posibilă scăderea preţului! Ţinând cont că inclusiv dumneavoastră găsiţi soluţii la soluţii pentru scăderea cantităţii de deşeuri prin colectare selectivă, noi considerăm că este necesar ca cetăţeanul să plătească preţul corect pentru serviciul de salubritate care se desfăşoară. Şi nu mai mult, aşa cum spuneţi dumneavoastră că este de fapt. Noi susţinem în continuare acest demers şi credem că semnăturile cetăţenilor sunt cel mai bun semnal că preţul la salubritate trebuie să fie de 7 lei”, a afirmat Tabarac.

În replică, primarul Marian Dragomir a ţinut să reamintească faptul că după ce angajaţii Primăriei au luat la puricat semnăturile depuse de PNL-işti, ar fi descoperit date incomplete şi chiar persoane care erau decedate chiar înainte de 2016, când actualul Consiliu a fost validat. De asemenea, consilierul PSD Virginia Loredana Badiu a ţinut să puncteze că liberalii nu aduc niciun argument economic sau legal pentru a solicita scăderea taxei pe gunoi.

“Eu consider că în această expunere de motive trebuia să aveţi o fundamentare economică, o fundamentare legală. Eu am extras doar 3 lucruri, deşi toată expunerea este de fapt o declaraţie politică. O să încep cu primul. Iniţial, aţi solicitat diminuarea de la 11 lei la 6 lei, în proiectul cu care aţi venit anul trecut. Astăzi solicitaţi reducerea de la 9,50 lei la 7 lei. Dumneavoastră aţi spus mai devreme de preţul corect. Care este preţul corect: 6 lei de anul trecut sau 7 lei de anul acesta? De asemenea, în finalul expunerii de motive spuneţi aşa: «Forma hotărârii din Consiliu Local, articolul 2, prezenta hotărâre produce efecte începând cu data de 01.07.2017. Suntem în 2018, domnilor consilieri. Aţi dat un copy-paste la proiectului de hotărâre de anul trecut?”, a criticat Badiu.

Liberalul Petrică Popa a ridicat totuşi problema că micile nereguli tehnice legate de propunerea venită din partea liberalilor puteau fi corectate prin amendamente de către PSD-işti dacă într-adevăr doreau să scadă taxa de salubritate.

“Ştiu că dumneavoastră, doamnele şi domnii consilieri de la PSD - de sateliţi nu mai vorbim -, veţi vota împotrivă. Nu ne facem vise că veţi vota acest proiect. Dar nu e niciun fel de problemă. Timpul trece!”, a avertizat Popa.

La rândul său, PND-istul Bogdan Botea a intervenit şi a explicat că în momentul de faţă scăderea taxei de salubritate ar duce la un blocaj total în ceea ce priveşte accesul municipalităţii la groapa de gunoi.

“Am ajunge la un blocaj, fără îndoială. Este natural precum gravitaţia. Oraşul nu va mai putea plăti factura către groapa de gunoi! Este foarte limpede. Şi nici nu putem acoperi această lipsă de bani din alte fonduri, cum poate se gândesc unii. Discuţia numai pe scăderea taxei nu duce nicăieri. În schimb, trebuie împinsă problema pe partea cealaltă către colectarea selectivă cât mai grabnică. După aceea putem discuta orice reducere de taxe. Deci aici nu e o chestie politică, e o chestie de bun-simţ, pe care vrem nu vrem, trebuie să o facem. Cu toate că trebuia rezolvată mai demult această problemă. În alte oraşe din ţară se selectează gunoiul de mult. Să sperăm că se va face în mandatul ăsta”, a afirmat Botea.

 

Primarul s-a apărat cu un raport al Curţii de Conturi din altă localitate

La rândul său, primarul Marian Dragomir a criticat expunerea de motive propusă de liberali, rugându-i pe aceştia să încerce să nu îl mai denigreze sau să îl jignească în cadrul propunerilor de proiecte pe viitor. Totodată, edilul-şef a subliniat că din punctul său de vedere singura soluţie pentru rezolvarea acestei probleme o reprezintă colectarea selectivă a gunoiului, unde municipalitatea deja face paşi serioşi prin achiziţia şi montarea de puncte de colectare moderne în tot oraşul, dar şi cu o staţie de compost. Mai mult, pentru a explica de ce nu poate scădea taxa pe gunoi, Dragomir a dat citire unui raport negativ al Curţii de Conturi pe o speţă similară la o altă unitate administrativ teritorială din ţară, fără însă a specifica cu exactitate unde anume.

“Este o taxă cu regim special. Banii care se colectează de la populaţie trebuie obligatoriu utilizaţi doar pentru plata gunoiului. Legea nu permite ca noi să avem o taxă de 1 leu şi să plătim 3 lei la operator. În acest sens vă fac citire din raportul Curţii de Conturi din anul 2017, de la o unitate administrativ teritorială - nu este la Primăria Municipiului Brăila -, în care se spune aşa: «La categoria operaţiuni, cheltuieli cu bunurile şi serviciile, titlul 2, capitolul 74, punct 2, protecţia mediului, potrivit codului de execuţie încheiat pentru activitatea bugetară, a rezultat că în anul 2016 s-au efectuat plăţi nelegale din credite bugetare pentru acoperirea diferenţei dintre valoarea facturilor cu serviciul public de salubrizare prestat persoanelor fizice şi veniturile stabilite şi încasate din taxa specială de salubritate de la persoane fizice beneficiare ale serviciului de salubritate menajeră. Diferenţa de sumă în valoare de 22.367,33 lei din valoarea serviciilor facturate în anul 2016 de către operator, în sumă de 99.443,98 lei, reprezentând contravaloarea serviciului public de salubrizare prestat persoanelor fizice şi veniturile încasate de unitatea administrativ teritorială în sumă de 77.076,65 lei din taxa specială de salubritate de la persoanele fizice, a fost plătită nelegal din credite bugetare». Adică, din alte sume! Cu alte cuvinte, acest raport al Curţii de Conturi spune foarte clar că suma pe care o primărie o încasează de la populaţie este obligatoriu să fie plătită integral către operatori şi niciun leu din taxe, impozite sau alte venituri ale Primăriei Brăila nu poate acoperi diferenţa rezultată!, a declarat Dragomir.

Neimpresionat de apărarea primarului, consilierul liberal Petrică Popa a afirmat că toţi cetăţenii trebuie să plătească un preţ corect pentru serviciile de care beneficiază şi nu un preţ care le este favorabil operatorilor de salubritate.

“Dacă aceia nu îşi fac datoria trebuie să fie penalizaţi, iar acele penalizări probabil că se vor simţi şi în suma constituită din taxele de salubritate. De aceea cred că totuşi există o cale de a se ajunge la un preţ corect”, a adăugat Popa.

În replică, Dragomir a punctat că singura cale pentru fixarea unui preţ corect şi rezolvarea problemei este ca Primăria să investească în dezvoltarea colectării selective a gunoiului.

După alte lungi discuţii şi contre, proiectul consilierilor PNL a fost supus votului şi respins cu 8 voturi “pentru” (din partea PNL plus a consilierului independent Lucian Căprariu) şi 19 abţineri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro