Mergi la conţinutul principal

«Nu am făcut nimic ilegal, nu-mi permit»

Se pare că, de când dr. Florin Ştefan s-a întors în funcţia de director medical, dialogul dintre el şi dr. Viorica Uscatu, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, se face doar prin intermediul presei. Amintim că, săptămâna trecută, la numai o zi de când şi-a recâştigat postul, dr. Ştefan a organizat o conferinţă în care a scos la iveală mai multe nereguli depistate de el în cadrul activităţii SAJ. Reparaţii făcute doar pe hârtie, angajaţi cu două joburi, neglijenţa parcului auto, sunt doar câteva dintre probleme sesizate atunci de directorul medical.
Ieri, a fost rândul dr. Viorica Uscatu, proaspăt întoarsă din concediu, de a ieşi în presă şi de a-i da replică directorului medical. "V-am convocat şi doresc să vă comunic şi punctul nostru de vedere, al managerului, care nu a fost schimbat din funcţie, ci a revenit din concediu", şi-a început discursul dr. Uscatu, cu o uşoară tentă de ironie la adresa situaţiei în sine. "În urma dispoziţiei Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, trimisă la Serviciul de Ambulanţă Judeţean pe 22 septembrie, am prezentat pe 25 septembrie comitetului director schimbarea din funcţie a directorului medical, respectiv doamna doctor Ţîgîrlaş a fost demisă din funcţie şi repus pe funcţie domnul doctor Ştefan. Ne-am conformat direcţiei DSP şi hotărârii judecătoreşti. Nu sunt implicată nici în demiterea domnului doctor Ştefan din funcţia de director general din anul 2008, nici în demiterea din funcţia de director medical din 2012 şi nici în periplul judecătoresc al procesului dumnealui cu DSP", a declarat sursa amintită mai sus.
De asemenea, aceasta a luat în ordine toate acuzele aduse de dr. Ştefan şi a avut replică pentru fiecare în parte.
Despre faptul că unii au mai multe ore muncite decât alţii, iar unele persoane au două joburi, şefa SAJ a spus că "programul personalului medical, asistenţi şi ambulanţieri, este stabilit prin lege pe ture de 12 ore cu 24 de ore de odihnă. Programul medicilor este stabilit de asemenea prin reglementări legale prin ture şi gărzi, astfel încât continuitatea în asistenţa medicală în situaţiile de urgenţă să fie asigurată. (...) Împărţirea gărzilor medicilor s-a făcut în mod egal, dar lăsând la o parte situaţiile deosebite, şi aici apare disponibilitatea diferită a fiecăruia, fizică sau psihică, de a le efectua. Suntem de acord cu cei care vor să ia mai multe gărzi decât ceilalţi, totul se face de comun acord. Nu pot să împiedic vreun coleg să aibă mai multe joburi. După ce şi-a făcut programul complet la noi, nu pot împiedica pe nimeni să se angajeze în altă parte", a replicat dr. Viorica Uscatu.

100.000 lei lunar, doar pe carburantul pentru ambulanţe

Una dintre acuzaţiile cele mai grave ale dr. Florin Ştefan este aceea că reparaţiile ambulanţelor sunt făcute doar pe hârtie, nu şi în realitate şi că din cele peste 40 de autospeciale, doar 31 sunt funcţionale, arătând că SAJ are parte de un "management defectuos". Despre acest subiect, şefa serviciului confirmă că parcul auto este format din 44 de ambulanţe, dintre care doar 31 sunt active în municipiu şi judeţ. Despre diferenţa de 13 maşini, dr. Uscatu a spus că "şase ambulanţe sunt în reparaţii mai lungi cu defecţiuni la motoare, patru ambulanţe sunt inactive, adică rezerve, iar celelalte trei sunt pentru casare, deoarece una e din anul 1998, iar celelalte două din 2000. Acestea au între 449.000 şi 649.000 de kilometri parcurşi. Ele se află în continuare în curte, pentru că se urmează demersurile legale care durează".
În ceea ce priveşte reparaţiile fictive, managerul SAJ susţine că afirmaţiile dr. Ştefan sunt nefondate, iar totul decurge conform legii. Există licitaţii SEAP, în urma cărora se desemnează service-ul câştigător, inclusiv achiziţia pieselor se face tot prin licitaţie.
Potrivit cifrelor oferite de dr. Uscatu, SAJ plăteşte lunar pentru reparaţii 50.000 de lei în medie, iar pentru carburanţi aproximativ 100.000 de lei.
"Acuzaţia principală a domnului doctor se referă la starea parcului auto a SAJ şi, mai ales, la modul ilegal şi imoral în care s-ar repara ambulanţele. Încă o afirmaţie nefondată, aruncată tendenţios pe fondul unui conflict mai vechi, dar nu aş vrea să intru în detalii.
Există normaltive şi reglementări legale în privinţa reparaţiilor şi achiziţiilor. (...) Reparaţiile se fac prin ducerea maşinilor la service-urile cu care avem contract în urma licitaţiilor SEAP. Facem şi intervenţii mai mici, mai scurte, aici la noi în sediu, adică se schimbă amortizoare, becuri, mai repară difuzoare la sirene, reparaţii efectuate de mecanicii SAJ. (...) Să nu uităm nici de drumurile pe care circulă ambulanţele! Afirmaţia cea mai gravă că am face reparaţii doar pe hârtie este nefondată. Nu avem preferinţe pentru service-uri, noi lucrăm cu ele în baza contractelor. Sigur că există şi piese pe care nu le putem achiziţiona decât prin oferte, pentru că se găsesc greu. Nu am făcut nimic ilegal, nu-mi permit", a mai spus dr. Uscatu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro