Mergi la conţinutul principal

«Mită la poliţişti». Interceptările

Agenţii de la Biroul Rutier, cei care sunt judecaţi acum în dosarul "Mită la Poliţişti" şi riscă să îşi piardă locul de muncă, aveau o tactică bine pusă la punct pentru a încasa banii de la şoferii care aşteptau iertarea. "Ajutorul" a venit, cu vârf şi îndesat, şi din partea investigatorilor sub acoperire, din partea Direcţiei Generale Anticorupţie, cinci la număr, care pozau în şoferi certaţi cu legislaţia rutieră şi care, atunci când erau opriţi, încercau să se dea bine cu poliţistul. Drept tactică, poliţiştii aflaţi în teren foloseau "sperietura", adică le aduceau la cunoştinţă şoferilor că îi lasă fără permis şi le aplică şi o amendă care ajunge la milioane de lei. Efectul era cel aşteptat: se dădeau banii pe loc. Totuşi, printre şoferii opriţi s-au numărat şi persoane influente, care proveneau de la anumite instituţii, astfel că acestea primeau doar o atenţionare. De exemplu, rutieriştii nu s-au riscat să încerce "să îl facă la buzunar" pe angajatul unei firme de pază.

La data de 13.10.2014, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier. În cauză s-a dispus autorizarea a cinci investigatori sub acoperire, pentru 60 de zile. Din activitatea investigatorilor cu identitate acoperită şi a unui colaborator a reieşit faptul că agenţii de poliţie, în schimbul unor sume de bani sau alte foloase, nu luau măsurile legale cu ocazia depistării şi sancţionării contravenţionale a unor persoane care au încălcat normele legale referitoare la regimul rutier.
Vom prezenta în continuare interceptările DGA din dosarul "Mită la Poliţişti", în mai multe episoade, pentru a reliefa fapta fiecărui agent acuzat de luare de mită.

Episodul 1 : Activitatea infracţională a agenţilor Bălan Cristian şi Urse Ionuţ

În seara zilei de 20 februarie 2015, unul dintre investigatorii cu identitate acoperită conducea autoturismul pe DN 22B, iar la intrarea în municipiul Brăila a fost oprit de un echipaj de poliţie rutieră. Unul dintre membrii echipajului s-a recomandat ca fiind agent şef principal de poliţie Bălan Cristian, din cadrul Biroului Ordine Publică al Poliţiei Municipiului Brăila. Agentul i-¬a adus la cunoştinţă faptul că a condus autoturismul peste limita de viteză legală, fiind depistat de aparatul radar din dotarea echipajului rulând cu viteza de 102 km/oră. Colegul lui, Simion Marius, din cadrul Biroului Rutier, l-a condus la autoutilitara poliţiei şi i-a arătat pe ecranul aparatului radar o imagine în care apărea numărul de înmatriculare al autoturismului condus de către investigator şi viteza cu care fusese surprins că rula.

Dai jumate din bani pe loc, rămâi cu permis!

R.C (ofiţer sub acoperire): Să trăiască!
BALAN CRISTIAN: Bună seara! Bălan te deranjez! Am o rugăminte, să-mi prezinţi şi mie documentele te rog!
R.C: Gata, tată! Ce-am făcut?
BALAN CRISTIAN: Viteză!
RC: Auuu...
BALAN CRISTIAN: Eşti în localitate, da? Eşti brăilean?
BALAN CRISTIAN: Ce să facem? Eşti om serios?
RC: Păi na, sunt cu ferul, cu astea...
În prezenţa lui Bălan Cristian, agentul şef adjunct Simion Marius i-a spus investigatorului că pentru abaterea comisă ar trebui să-i reţină permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile şi ar trebui să-i aplice o amendă contravenţională de aproximativ 2.000 lei. În continuarea discuţiei, Simion l-a informat că nu-i va aplica sancţiunile dacă este de acord să dea pe loc o sumă de bani, respectiv 1.000 lei, pentru a nu-i fi suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice şi o altă sumă de bani, pentru a nu-i aplica amenda.
SIMION MARIUS: La o sută doi prin localitate, se reţine permisul de conducere, nouăzeci de zile.
RC: Eu vin mereu pe aici. Să moară frate-miu, să moară măicuţa mea!
SIMION MARIUS: Nouăzeci de zile... Eu cu aia ce fac? Înregistrarea... Trebuie amendă plătită...
RC: Îţi plătesc acuma pe loc!
SIMION MARIUS: Ascultă-mă un pic... îmi trebuie proces-verbal, amendă plătită, permis reţinut!
RC: Auu...
SIMION MARIUS: Ai înţeles? Asta este amenda Ia reţinere de permis în localitate, pentru viteză în localitate este de 20 puncte amendă, o mie nouă sute cincizeci de lei. Nouăşpe milioane, reţinerea de permis, în localitate. Ai înţeles?
RC: Am bani la mine. Nu-i vorba de bani.
SIMION MARIUS: Pe loc, pe loc trebuie jumătate.
RC: Îţi dau jumătate. Adică zece milioane.
SIMION MARIUS: Nouă sute şaptezeci, cât dracu vine...
RC: Să nu-mi ia permisul.
SIMION MARIUS: Să pot să te scap de permis.
RC: Gata, săru mâna!
SIMION MARIUS: Astea trebuie să le am eu scrise. Pe chitanţa tăiată...Restul pentru noi e la aprecierea ta!
RC: Gata, gata.
SIMION MARIUS: Deci, asta ce zic eu, am văzut că te cunoaşte colegul şi ai nevoie de permis.
Investigatorul cu identitate acoperită a fost de acord cu propunerea făcută şi a numărat în faţa celor doi agenţi de poliţie suma de 1.500 lei, moment în care Simion Marius i-a cerut să pună banii în portbagajul autoturismului cu care era. Investigatorul a urmat indicaţiile lui Simion Marius, lăsând suma de bani sub atenta sa supraveghere, în interiorul portbagajului autoturismului cu care circulase şi l-a întrebat pe acesta dacă este mulţumit de cuantumul sumei de bani pe care i-a dat-o (1.500 lei), răspunsul acestuia fiind afirmativ.
Potrivit anchetatorilor, agentul şef adjunct de poliţie a ridicat suma de bani din portbagaj şi i-a înapoiat investigatorului documentele personale şi pe cele ale autovehiculului.

"Pune şi tu ceva aici"

În seara de 3 aprilie 2015, investigatorul sub acoperire şi-a continuat activitatea specifică şi l-a prins, din nou, pe picior greşit, pe agentul de poliţie Bălan Cristian. În jurul orei 21.30, investigatorul conducea autoturismul fără a purta centura de siguranţă, vorbind la telefonul mobil fără a utiliza sistemul mâini libere şi fără a avea aprinse luminile de întâlnire. În zona Piaţa Traian din municipiul Brăila, a fost oprit de către un echipaj de poliţie. Unul dintre cei doi agenţi s-a recomandat ca fiind agent şef principal de poliţie Bălan Cristian. Cel de-al doilea poliţist, a fost identificat ca fiind agentul Urse Ionuţ. Agentul şef Bălan i-a cerut actele şoferului şi i-a adus la cunoştinţă investigatorului motivul pentru care l-a oprit, apoi a verificat documentele, dându-i de înţeles că nu-i va aplica vreo sancţiune legală. Agentul i-a returnat investigatorului poliţa de asigurare, spunându-i "pune şi tu ceva aici", cu scopul ca acesta din urmă să introducă o sumă de bani în poliţa de asigurare, pe care ulterior să i-o remită.
BĂLAN CRISTIAN: Actele! Bălan te deranjează! Te rog frumos! ... Închide maşina şi vină şi tu cu ceva la maşină! Urcă-te în maşină ca să nu te vadă şefu!
Investigatorul a mers la autoturism, unde a introdus în poliţa de asigurare suma de 100 lei. La indicaţia agentului şef principal de poliţie Bălan Cristian, s-a deplasat la autospeciala de poliţie în dreptul geamului portierei dreapta faţă, unde se afla celălalt poliţist şi i-a înmânat acestuia poliţa de asigurare, înştiinţându-l că a pus banii în aceasta. Agentul Urse Ionuţ a luat acea sumă de bani şi i-a restituit investigatorului documentele. Investigatorul a primit documentele şi i s-a permis să plece fără a i se aplica vreo măsură contravenţională, ce se impunea.
Fiind audiat, inculpatul Bălan Cristian a recunoscut că la data de 20 februarie 2015, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, împreună cu agent şef adjunct Simion Marius, a primit o sumă de bani, însă nu îşi aminteşte cât, de la un conducător auto, pentru a nu-l sancţiona pentru depăşirea vitezei legale. "Sumele de bani pe care le-am primit nu mi se dădeau efectiv în mână, ci conducătorul auto oprit venea la maşina noastră MAI şi îi lăsa în portiera uşii rămasă deschisă".
În schimb, inculpatul Urse Ionuţ a spus că el nu a primit vreun ban întrucât nu obişnuieşte să ia mită şi îşi iubeşte meseria.

"Cât valorează permisul pentru tine?"

Pe 3 aprilie 2015, investigatorul sub acoperire şi-a continuat "vânătoarea" printre agenţii de poliţie brăileni. Astfel, din activitatea desfăşurată a reieşit faptul că agenţii Paraleu Alin şi Pascu Dragoş au primit de la investigator suma de 300 lei pentru că nu au luat măsurile legale ce se impuneau în urma surprinderii acestuia din urmă conducând un autovehicul pe drumurile publice cu o viteză mai mare de 50 km peste limita legală admisă.
Astfel, la data respectivă, în jurul orei 23.00, în timp ce conducea un autoturism pe DN 22B, la intrarea în municipiul Brăila, investigatorul a fost oprit de un echipaj de poliţie. Unul dintre cei doi agenţi s-a recomandat ca fiind agentul şef adjunct de poliţie Paraleu Alin, din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier. Agentul l-a informat pe şoferul oprit că a condus autoturismul peste limita de viteză legală, fiind depistat de aparatul Radar din dotarea echipajului rulând cu viteza de 132 km/oră. Agentul şef adjunct de poliţie Paraleu Alin i-a spus că pentru abaterea comisă se reţine permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile şi se aplică o amendă contravenţională de 1.800 lei şi puncte de penalizare.

PARALEU ALIN PETRIŞOR: Pentru depăşirea vitezei aţi fost oprit.
RC: Aoleu! Cât aveam?
PARALEU ALIN PETRIŞOR: Nu vă merge kilometrajul, să înţeleg?! O sută treizeci şi doi de kilometri la oră filmat cu aparatul radar. Dacă ştiai, aici e limită de optzeci. Aşa-i pe dig, de la noi. Permisul îl luăm la Serviciul Rutier, trei luni, amendă o mie opt sute de lei.
RC: Hai bă, tată, ţi-am zis că mă ştie toţi băieţii şi pe mine.
Împreună cu agentul de poliţie, investigatorul s-a deplasat la autospeciala de poliţie, iar acesta a predat documentele colegului său de echipaj, care s-a prezentat ca fiind Pascu Dragoş.
După o scurtă chestionare din partea acestuia cu privire la ocupaţia şi prezenţa investigatorului în zonă, cei doi i-au dat de înţeles că nu vor lua nicio măsură legală împotriva acestuia.
Paraleu Alin l-a întrebat: "Cât valorează permisul pentru tine?", cu scopul de a primi de la acesta o sumă de bani cu titlul de mită, au stabilit anchetatorii.

PASCU DRAGOŞ: Bună seara!
RC: Să trăiască tăticul! Şefule, mă ştie toţi băieţii...
PASCU DRAGOŞ: Cine?
RC: Mă ştie nea Fane Podaru, mă ştie nea Măriusică Simion, mă ştie nea ..Cât? Cât ai zis că e?
PARALEU ALIN PETRIŞOR: Nu vrei să-ţi spun... Cât înseamnă permisul pentru tine?!
Investigatorul sub acoperire a înţeles mesajul transmis de poliţişti şi a numărat în faţa celor doi suma de 300 lei, pe care ulterior a înmânat-o lui Pascu Dragoş.

Tot pe 3 aprilie, investigatorul sub acoperire a ieşit la atac şi, din activitatea desfăşurată, a reieşit faptul că agenţii de poliţie Pascu Dragoş şi Paraleu Alin Petrişor au primit suma de 200 de lei pentru că nu au luat măsurile legale ce se impuneau în urma surprinderii şoferului conducând autovehiculul cu o viteză peste limita legală admisă, respectiv 90 km/h. În jurul orelor 01.55, şoferul investigator se deplasa cu o autoutilitară pe bulevardul Dorobanţi şi a fost oprit prin folosirea semnalelor luminoase de către poliţie. La autoutilitară a venit agentul Pascu Dragoş - din Poliţia Municipiului Brăilă - Biroul Rutier şi i-a reproşat investigatorului că nu a oprit la semnalele luminoase efectuate de poliţişti. L-a informat pe şofer că a depăşit viteza legală, aducându-i la cunoştinţă sancţiunile: amendă 870 lei şi 6 puncte de penalizare. Agentul Pascu Dragoş i-a spus şoferului că sancţiunea contravenţională reală pentru abaterile comise este de 1.950 lei. Investigatorul i-a cerut agentului să-i înapoieze poliţa RCA, apoi s-a întors la autoutilitară şi a introdus în respectivul document suma de 200 lei.

Angajatul firmei de pază "Alistar", iertat din prima de poliţişti

Pe 25 martie 2015, agentul Paraleu Alin Petrişor a oprit în trafic, pe podul Apollo, jud. Brăila, un autoturism cu număr de Tulcea, ce rula în localitate cu viteza de 80 km /h. Acesta nu a luat măsura legală ce se impunea pentru depăşirea vitezei legale în localitate, împotriva şoferului D. F., întocmind în schimb proces verbal de contravenţie pentru traversare neregulamentară pieton.
Agentul şi-a exprimat supărarea, atunci când a văzut pe cine a oprit, ba chiar i-a povestit totul colegei poliţiste care era cu el. Şi aceasta era tot reprezentantă a DGA, care avea rolul de investigator sub acoperire.
PARALEU ALIN PETRIŞOR: 80!
LA: Uuu!
PARALEU ALIN PETRIŞOR: Alistar! Băga-ţi-ai sârmă-n bot...
LA: Da, i-ai dat pe filmare?
PARALEU ALIN PETRIŞOR: Nu!
LA: Da i-ai zis că a avut 80?
PARALEU ALIN PETRIŞOR: l-am zis că a avut 100!
LA: A! Şi?
PARALEU ALIN PETRIŞOR: Îi iau carnetu! N-ai ce să-i iei... munceşte pe 7-8 milioane... ce să-i iei...
LA: Ce? El este ăsta? D. F. şi recunoaşte că a mers cu viteză sau nu?
PARALEU ALIN PETRIŞOR: Da. (...) Se duce să predea arma....Nu-i mai zic nimic. Îi zic că l-am iertat de data asta.
Cu ocazia audierii sale, D. F. a declarat că în data de 25 martie 2015, a fost oprit într-adevăr de poliţişti, însă a spus că era în timpul serviciului, fiind îmbrăcat cu echipamentul inscripţionat cu sigla Alistar Security. "M-am prezentat ca fiind şef serviciu Intervenţii din cadrul SC Alistar Security Srl Brăila, apoi numele meu, după care i-am arătat arma pe care urma să o predau. Poliţistul mi-a luat actele, mi-a spus să aştept la maşina mea. După puţin timp, a revenit la mine, mi-a înmânat toate actele pe care i le dădusem, şi mi-a spus că am noroc pentru că este ziua Poliţiei Române şi nu mă sancţionează pentru viteza cu care circulam în oraş". În ediţiile următoare vom reveni cu noi episoade în care vă vom prezenta şi alte interceptări, cu ceilalţi agenţi cercetaţi în dosar.

Toţi agenţii au scăpat de măsura controlului judiciar

Agenţii inculpaţi în dosarul "Mită la poliţişti" au scăpat de controlul judiciar. În şedinţa de vineri, 18 martie, Tribunalul Brăila a revocat măsura preventivă şi faţă de inculpaţii Pascu Dragoş, Ion Emanuel, Paraleu Alin Petrişor, Bunea Marius, Meiroşu Cosmin Valentin, Cioroiu Aurelian Emanuel şi Mocanu Adrian Ionuţ. Aceştia rămăseseră încă sub control judiciar, după ce, în februarie, instanţa revocase măsura faţă de restul de 14 poliţişti. Practic, după soluţia instanţei de acum, poliţiştii acuzaţi că au luat mită nu mai au vreo obligaţie. "Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpaţi şi pentru Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, în ceea ce priveşte măsurile preventive", se arată în soluţia pronunţată, vineri, de Tribunalul Brăila. Judecata în dosar este însă în curs, următorul termen fiind stabilit pentru 15 aprilie.
După cum v-am informat, la data de 13 februarie, Tribunalul Braila a revocat măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Meiroşu Daniel, Bălan Cristian, Oprescu Florian Valentin, Podaru Fănel, Hagiu Daniel, Simion Marius, Bunea Valentin Eugen, Manea Gheorghe, Grigoriu Ionuţ, Constantin Alexandru, Burlacu Victor, Custură Mocanu Dragoş Constantin, Urse Ionuţ şi Ilie Adrian. În schimb, judecătorii au menţinut atunci măsura faţă de inculpaţii Pascu Dragoş, Ion Emanuel, Paraleu Alin Petrişor, Bunea Marius, Meiroşu Cosmin Valentin, Cioroiu Aurelian Emanuel şi Mocanu Adrian Ionuţ, însă acum au scăpat şi aceştia.
În dosarul "Mită la poliţişti" s-a dat startul judecăţii în luna octombrie 2015. Pe lista inculpaţilor sunt 22 de agenţi de la Biroul Rutier din cadrul Poliţiei Municipiului, ridicaţi în mai 2015 de procurorii DNA şi acuzaţi că au luat mită. Ulterior, ei au fost trimişi în judecată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit anchetatorilor, sumele de bani primite de către inculpaţi variau între 100 şi 1.500 de lei şi erau remise poliţiştilor fie în documentul RCA, fie în palmă, cu ocazia strângerii de mână sau în portbagajul autoturismului din dotare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro