Mergi la conţinutul principal

«Mari actori - mari regizori» (I)

Peste doar câteva zile, Brăila va deveni centrul universului teatral românesc, cu ocazia celei de-a IX-a ediţii a festivalului "Zile şi nopţi de teatru la Brăila". Cele mai bune şi mai interesante producţii din ţară se vor juca în sala Studio, unde spectacolele, în majoritate, sunt programate la ora 20.00, şi în sala Casei Tineretului, unde reprezentaţiile, aproape toate, încep la ora 18.00. Excepţiile vor fi precizate.

Luni, 1 decembrie, festivalul se va deschide la Casa Tineretului cu un spectacol care va lăsa mască spectatorii, "Acul cumetrei Gurton", în regia lui Mihai Mălaimare, de la Teatrul "Masca". Este o farsă englezească, un muzical modern, jucată de mari actori, între care îi amintim pe: Olga Delia Mateescu, Mihai Mălaimare, Sorin Dinculescu, Aurel Sorin Sandu, Ana-Maria Pâslaru. Jocul este foarte alert, personajele pitoreşti, iar comicul, în aceste condiţii, este irezistibil. Ioana Macarie a creat o coregrafie expresivă, comică, accentele fiind puse generos de costumele concepute de Unda Popp, iar scenografia lui Puiu Antemir completează excelent întreaga construcţie teatrală. În plus, muzica originală a fost compusă de Răzvan Alexandru Diaconu.
Tot luni, în sala Studio, compania particulară Unteatru prezintă un spectacol de teatru-dans, marca Adreea Gavriliu, o creaţie bine articulată, cerebrală, care pune sub lupă viaţa omului modern şi o reinterpretează prin jonglerii lingvistice şi explorări ale trupului.
Reprezentaţiile de până acum ale acestei piese au beneficiat de texte critice entuziaste, fiecare titlu fiind un alt punct de vedere asupra spectacolului: "O călătorie a două trupuri" - Mircea Sorin Rusu, "Aceasta este limba cu care dansăm" - Beatrice Lăpădat, "Funcţia primordială a trupului este susţinerea creierului" - Livia Stoica, "Afrimian" - Mihai Brezeanu. În spectacol joacă şi dansează Andreea Gavriliu, Ştefan Lupu şi Gabriel Costin. Scenografia foarte ingenioasă îi aparţine Andreei Săndulescu.
Marţi, 2 decembrie, la Casa Tineretului se va juca spectacolul "Hai iu iu nu hey you you", un concert remix-uri Maria Tănase", produs sub sigla UNITER. Vor fi prezentate 13 melodii din repertoriul faimoasei Maria Tănase, electro-orchestrate live de Vlaicu Golcea. Pe scenă vor cânta şi vor juca, punând la bătaie multă energie şi talent, 15 dintre participanţii la Gala "Hop" din 2013. Spectacolul a fost caracterizat de critici ca fiind magic. De fapt, Afrim o prezintă pe Maria Tănase aşa cum o simţim cu toţii din cântecele ei, dar cum nu am mai văzut-o: sălbatică, instinctuală, geloasă, miloasă, frumoasă, rea, o imagine aflată la ani lumină de imaginea convenţională a marii interprete. Spectacolul este un exemplu de reinterpretare a unor creaţii muzicale care nu trebuie ratat. Alături de tinerii actori joacă Maia Morgenstern, Petre Ancuţa, Emilian Marnea şi dansează Andrea Gavriliu şi Ioana Marchidan.
Povestea teatrală de la începutul lunii decembrie va continua în sala Studio cu celebra piesă "American Buffalo" de David Mamet, pusă în scenă de Vlad Massaci la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov. Acţiunea este plasată într-o lume a marginalilor, în care ratarea este atât de profundă, încât nici măcar un jaf nu poate fi dus până la capăt. Limbajul este violent şi agresiv, replicile au un ritm alert dar şi o forţă de sugestie care atinge zone profunde ale sensibilităţii umane. Din distribuţie fac parte: Mihai Bica, Denis Muraru şi Andrei Cătălin.
Spectacolele din celelalte zile de festival le prezentăm în ediţiile următoare.
Festivalul Zile şi nopţi de teatru la Brăila este realizat de Primărie, Consiliul Local, Teatrul "Maria Filotti", cu sprijinul Consiliului Judeţean şi al Casei Tineretului. Sponsorii evenimentului sunt: Raiffeisen Bank, Vard Brăila, Serv Class, Rotary, Toyota, Pancronex, Eximtur, Banca Transilvania, Ceprohart, Romnav şi Armaco.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro