Mergi la conţinutul principal

«Maratoniştii» Dunării au ajuns joi la Brăila

Pe 21 iunie mai mulţi iubitori ai ambarcaţiunilor cu vâsle au plecat din Germania, de la Ingolstadt, cu intenţia de a vâsli până la Sfântu
Gheorghe, acolo unde fluviul se varsă în Marea Neagră. Printre cei care au luat startul s-au regăsit şi doi români Dan Zamfir şi Răzvan Căpăţână. Pe parcurs li s-au adăugat alţi împătimiţi ai vâslelor astfel că, ieri, au poposit la Brăila 72 de persoane, printre care şi multe reprezentante ale sexului frumos.
Maratoniştii Dunării din acest an sunt din Germania, Austria, Serbia, Bulgaria, România, Israel, Italia, Marea Britanie şi SUA. Cei mai mulţi participanţi ai ediţiei 2014 sunt nemţi şi austrieci, iar aceştia au vârste cuprinse între 70 şi 78 de ani. Toţi aceştia au văzut în Turneul Internaţional al Dunării (TID), cel mai lung turneu din lume, o modalitate de a promova prietenia între participanţi, dar şi între participanţi şi cetăţenii locurilor vizitate pe parcurs, aducând astfel pacea şi prietenia între ţările prin care curge Dunărea, după cum se menţionează de fiecare dată pe site-ul Asociaţiei Sportive TID România. Oricine se poate alătura expediţiei, cu condiţia să folosească doar ambarcaţiuni fără motor - kaiac sau canoe, lotcă -, să fie în măsură să-şi transporte bagajele în propria ambarcaţiune să-şi procure şi prepare singuri hrana.
"Cireaşa de pe tort" este că an de an vin la acest turneu persoane din ţări care nu sunt riverane Dunării. Ecourile acestei curse au ajuns anul trecut până în Australia, iar în acest an până în SUA. "La această ediţie participă în premieră un italian, un israelian şi un american, iar cel mai vârstnic dintre concurenţi are 78 de ani. De altfel, sunt mulţi participanţi trecuţi de 70 de ani şi care au bifat mai multe ediţii ale TID. De la Ingolstadt au plecat şi doi români, Dan Zamfir şi Răzvan Căpăţână, primul a abandonat cursa din motive medicale în Serbia, cel de-al doilea a revenit pe apă după o pauză de aproape 200 de kilometri. Pe 24 august concurenţii au intrat în România pe la Chiciu (Călăraşi). Practic, până acolo au vâslit pe jumătatea bulgărească a cursului, iar la Chiciu au traversat Dunărea pentru a-şi continua drumul în sectorul românesc. De acolo au intrat în cursă mai mulţi români şi intră tot timpul în cursă iubitori ai sportului cu vâsle, din fiecare oraş prin care trecem. Atmosfera este frumoasă şi, ca de obicei, la Brăila ne sunt asigurate toate condiţiile. Acum ne vom odihni, iar mâine dimineaţă plecăm spre Luncaviţa. Fiecare va pleca la ce oră vrea şi va ajunge când va dori, nu este concurs deci nimic contra cronometru", a declarat Sorin Petrean, vicepreşedintele TID pe zona României.

Brăilenii şi-au construit singuri kaiacele

La această ediţie a TID participanţii au început să ajungă în dreptul municipiului Brăila, ieri, de la ora 11.00. Primăria le-a pus la dispoziţie un teren situat lângă Baza Nautică de pe faleză, unde să-şi poată instala corturile. În zonă s-au montat toalete ecologice şi s-a creat posibilitatea conectării la prize electrice. Ca în fiecare an, ambarcaţiunea cea mai des întâlnită la TID este kaiacul single, urmează kaiacele tandem şi canoele. Sunt însă şi kaiace de construcţie proprie, două dintre ele fiind pilotate de brăilenii Sorin Preda şi Stelian Cristez.
"Cinci luni am lucrat la acest kaiac, anul trecut de Sf. Maria l-am dat la apă, iar acum voi bifa cu el cea de-a doua participare la TID. Este o atmosferă frumoasă pentru că nu contează cine ajunge primul, nu se fac astfel de clasamente, important este să ajungi la destinaţie de fiecare dată. Unii care fac antrenamente ajung mai repede alţii mai încet, după cum îi ajută muşchii", a spus Sorin Preda.
Astăzi dimineaţă, ambarcaţiunile pornesc din nou la drum, într-o altă
etapă care are punctul terminus la Luncaviţa. Este un traseu de 53 de kilometri, iar printre concurenţii care doresc să ajungă în final la Sfântu Gheorghe se află şi cei doi brăileni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro