Mergi la conţinutul principal

«Luxten», încă 10 ani la butoanele iluminatului public din Brăila

Aproape 32 milioane de lei, fără TVA, vor fi investiţi în modernizarea şi extinderea iluminatului public în oraşul nostru în următorii 2 ani. De executarea acestor investiţii se va ocupa "Luxten", compania care a avut şi până acum gestiunea delegată a sistemului public de iluminat. Toate acestea sunt prevăzute în cadrul unui nou contract multianual, mai precis pe 10 ani, încheiat de curând cu municipalitatea în urma unei licitaţii organizate de autoritatea locală. De altfel, săptămâna trecută, la şedinţa lunară a Consiliului Local Municipal, a fost aprobată o hotărâre prin care se consfinţeşte atribuirea către "Luxten" a gestiunii prin concesionarea sistemului de iluminat public a municipiul Brăila, în urma finalizării procedurii de licitaţie. Ca o paranteză, potrivit Registrului Comerţului, acţionarii acestei companii sunt Nicolae Claudiu Rădulescu (50,313%), plus Ionel Pepenică şi Olimpia Moica, fiecare cu câte 21,19% participare la capitalul firmei.
De la noul concesionar, municipalitatea vrea modernizarea echipamentelor ce deservesc sistemul de iluminat public, constând în montarea a minim 9.224 aparate de iluminat stradale şi minim 3.435 aparate de iluminat ornamentale; modernizarea a minim 79 puncte de aprindere; extinderea reţelelor şi echipamentelor ce deservesc sistemul de iluminat public, constând din 600 stâlpi metalici zincaţi cu înălţimea de 8-10 m şi 400 stâlpi ornamentali de 4 m cu reţelele aferente; implementarea unui sistem de telegestiune; întocmirea documentaţiei tehnice pentru realizarea tuturor lucrărilor de investiţii, precum şi întreţinerea şi menţinerea în funcţiune a sistemului de iluminat public. De asemenea, "Luxten" va realiza şi iluminatul festiv (de Crăciun, de Paşte şi zilele municipiului) pe durata concesiunii. Dar, haideţi să vedem, defalcat pe investiţii, cam cât ne vor costa toate acestea.
De exemplu, oferta financiară a "Luxten" pentru modernizarea sistemului prevede un cost toal de 24,21 milioane lei, fără TVA, pentru extinderea sistemului alte 7,7 milioane lei, iar pentru iluminatul ornamental de sărbători încă 4,22 milioane lei. În ce priveşte partea de întreţinere a întreg sistemului, cei de la "Luxten" s-au angajat că se vor ocupa de tot ce înseamnă acest capitol contra sumei de aproape 3 milioane lei, cu menţiunea că sumele vizează întreaga perioadă contractuală, adică o perioadă de 10 ani. La rândul său, concesionarul s-a oferit să plătească municipalităţii o redevenţă anuală de 20.000 lei.
Un alt aspect important: înţelegerea între părţi este ca operatorul să execute pe cheltuială proprie în maxim 2 ani de la atribuire lucrările de modernizare şi extindere, urmând ca să-şi recupereze aceşti bani în tranşe de la municipalitate, până la finalul contractului. Astfel, la finalul celor 10 ani, municipalitatea va rămâne cu un sistem modernizat şi automatizat cu un consum energetic mult redus, în principal datorită folosirii becurilor de tip LED.
Mai trebuie precizat că licitaţia câştigată de "Luxten" a avut un preţ de pornire estimat la puţin peste 58 milioane lei, fără TVA, şi că la procedură s-au mai înscris şi alţi doi contraofertanţi: "Romlux Lighting Company" cu o ofertă financiară de 46,1 milioane lei şi "Flash Lighting Services" - 57,95 milioane lei.
Reamintim că, pe final de 2015, a expirat contractul multianual pe care municipalitatea l-a avut semnat cu SC "Luxten Lighting Company" SRL pentru asigurarea serviciului de iluminat public. Problema a fost adusă în atenţia consilierilor municipali care au decis că, în continuare, serviciul va fi gestionat de o firmă specializată ce va fi desemnată în urma unei licitaţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro