Mergi la conţinutul principal

«Lupt şi muncesc pentru a-mi câştiga locul pe scenă»

Zilele trecute m-a vizitat la redacţie mezzo-soprana Florentina Soare, tânăra care, la ediţia jubiliară a Festivalului şi concursului internaţional Hariclea Darclee 2015 a obţinut premiul al doilea şi s-a bucurat de aplauzele la scenă deschisă din partea spectatorilor prezenţi în sala mare aTeatrului " Maria Filotti" din Brăila. Este absolventă a Liceului de Artă " Hariclea Darclee" şi a Şcolii Populare de Artă "Vespasian Lungu" - profesor Mariana Iordache şi consideră că întreaga sa activitate poartă amprenta dascălului care i-a îndrumat primii paşi către o carieră de succes şi către proiecte din ce în ce mai îndrăzneţe pe plan profesional. Mai exact, pe 22 noiembrie 2015, brăileanca Florentina Soare va debuta cu rolul Eliza Doolitlle din opereta "My Fair Lady" de Frederick Loewe, iar pe 28 noiembrie va susţine un recital George Enescu, la Muzeul Naţional "G. Enescu" Bucureşti, sub îndrumarea sopranei Mariana Nicolesco. În decembrie, va pleca în turneu în China, alături de celebra soprană Mariana Nicolesco.

- Cum a început drumul către frumoasa carieră muzicală şi care au fost oamenii ce v-au direcţionat şi v-au susţinut?
- Sunt născută la Brăila, în Ziua Sfântă a Învierii Domnului, pe 19 aprilie 1987, într-o familie modestă. În şcoala generală am făcut parte din corul şcolii, am fost remarcată de profesorul de muzică, în sensul că aveam aptitudini muzicale. Astfel am mers la Şcoala Populară de Arte " V. Lungu" Brăila, la doamna profesor de canto Mariana Iordache. Sub îndrumarea dumneaei am intrat la Liceul de Arte "H. Darclee", secţia canto clasic, urmând în paralel şi cursurile Şcolii populare, la aceeaşi secţie. După o muncă asiduă, am început să particip la diferite concursuri, primul fiind chiar la Brăila - "Concursul de canto al elevilor liceelor de artă din România", unde am obţinut Menţiune.
- Ce amintiri aveţi despre primele lecţii de canto şi despre prof. Mariana Iordache şi care a fost reacţia familiei la început de drum?
- În primul an de studiu, doamna Iordache ne punea să facem vocalize câte 3 fete în acelaşi timp pentru că nu ne auzeam deloc. După terminarea orelor de cultură generală, asta însemnând ora 13-14 zilnic, mergeam la dna Iordache la ore şi stăteam în sala de studiu până termina cu toţi elevii şi când plecam de la liceu, seara, la ora 20 poate chiar 21, continua să îmi explice şi să îmi exemplifice tainele cântului frumos chiar şi pe stradă. De multe ori mergeam şi la dânsa acasă, unde eram tratată ca propriul copil, iar studiul continua într-o armonie continuă şi cu multă dedicaţie. Cât despre reacţia familiei, la început au crezut că este o copilărie, datorită faptului că eu am fost înscrisă la cursuri de karate, pictură, dansuri etc. Dar în prezent am susţinerea familiei în dezvoltarea şi conştientizarea unei cariere strălucite în arta cântului frumos.
- Care au fost următoarele etape în cariera dvs.?
- Pe parcursul celor 4 ani de liceu, am participat la numeroase concursuri (Concursul internaţional de interpretare "Miniatura Romantică - Galaţi", Concursul Naţional de Interpretare şi creaţie muzicală "P. Constantinescu - Ploieşti", Concursul Naţional de interpretare "Marţian Negrea - Ploieşti", Concursul Internaţional de interpretare "G. Georgescu- Tulcea"), unde am obţinut premiile I, II, III, adunându-se în total un număr de 15 diplome. După terminarea cursurilor la Şcoala Populară şi cele liceale la Liceul cu profil vocaţional "H. Darclee", am fost admisă la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, secţia canto, profesor Georgeta Stoleriu. În timpul facultăţii am continuat cu participarea la diverse concursuri, obţinând: Marele Premiu Victor Giuleanu la Concursul Naţional "Victor Giuleanu", premiile I şi II la Concursul Naţional de Interpretare şi creaţie muzicală "P. Constantinescu- Ploieşti". În anul IV de facultate am urmat în paralel cursul de perfecţionare a tehnicii şi a interpretării vocale cu renumita soprana Mirella Freni, în cadrul Şcolii Cubec. În toamna anului 2010 am fost admisă în Ciclul II de studii universitare Masterat, cu programul de studii "Stilistică Interpretativă, instrumentală şi vocală". Pe parcursul celor 2 ani de master am urmat lecţii private cu soprana Eugenia Moldoveanu.

"Premiul al II-lea a reprezentat pentru mine o mare onoare"

-Cu siguranţă, participarea la aceste cursuri v-a dat curajul să cântaţi dincolo de graniţele ţării. Cum a debutat cariera artistică în plan internaţional?
- În ianuarie 2012, am participat la "Concorso per Giovanni cantanti lirici dEuropa", ce s-a ţinut la Teatro Comunale di Como, Italia şi unde am fost aleasă ca şi câştigătoare a rolului principal Romeo din opera "I Capuleti ed i Montecchi" de V. Bellini. În martie-aprilie, în urma masterclass-ului ţinut de mezzo-soprana Elisabeth Cornelius - Lund mi s-a acordat bursa de studiu în cadrul Academiei de Vară de la Mozarteum - Austria, unde am studiat cu baritonul Kurt Widmer (socrul Ceciliei Bartoli). La sfârşitul acestui curs am fost desemnată câştigătoarea Premiului "Internationalen Sommerakademie der Universitat Mozarteum". Cariera artistică în plan internaţional a debutat cu o serie de 9 spectacole cu opera "I Capuleti ed i Montecchi" de V. Bellini în Circuitul Lombard (Como, Savona, Cremona, Brescia, Pavia).
-Pe scenele din România unde aţi mai cântat?
- În plan naţional, în toamna anului 2013, am început colaborarea cu Opera Română Craiova, unde am debutat cu roluri ca: Hansel din opera "Hansel şi Gretel" de Humperdinck, Fenena din opera "Nabucco" de G. Verdi, Emilia din opera "Othello" de G. Verdi, Lola din "Cavalleria Rusticană" de P. Mascagni, Josepha din opereta "La calul balan" de Ralph Benatzky, Flora Bervoix din Opera "Traviata" de G. Verdi, Berta din "Il Barbiere di Seviglia" de G. Rossini.
- În momentul de faţă sunteţi prim-solistă la Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, iar în acest an aţi câştigat premiul al doilea la Concursul şi Festivalul Internaţional de Canto "H. Darclee". Ce a însemnat acest premiu?
- Din toamna anului 2013 sunt angajată ca prim-solistă la Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi, unde am avut şansa să debutez în opera "Carmen" de G. Bizet, în rolul titular cu acelaşi nume, iar în vara acestui an am participat la Concursul şi Festivalul Internaţional de Canto "H. Darclee", unde am obţinut premiul al II lea, care a reprezentat pentru mine o mare onoare, deschizându-mi-se noi oportunităţi. În prezent sunt îndrumată de mezzo-soprana Elisabeth Cornelius Lund din Salzburg şi soprana Leontina Văduva din Paris.
- În toate călătoriile dv. muzicale, în ţară şi peste hotare, aţi întâlnit oameni deosebiţi, care v-au marcat activitatea profesională, dar aţi văzut şi locuri deosebite. Ce v-a impresionat în mod special?
- Am călătorit în Rusia, Austria, Germania, Italia, Franţa. Am fost invitată la Festivalul de operă de la Irkutsk - Rusia, unde am rămas impresionată de lacul Baikal. De asemenea, la Viena am vizitat palatul Schönnbrunn, fosta reşedinţă imperială în stil rococo, impunător prin arhitectura şi eleganţa atât exterioară, dar mai ales interioară. Despre oameni deosebiţi, aş putea spune despre doamna Elisabeth Cornelius-Lund, care mi-a acordat bursa la Academia de vară din Salzburg, Austria, şi care a studiat cu mine dezinteresat, suportând cheltuielile concursului "Competizione dellOpera" de la Linz, unde sunt finalistă. În urma masterclass-ului de la Galaţi, doamna Leontina Văduva m-a invitat la Paris să mă ajute la pregătirea debutului meu în opera Carmen. Şi, nu în ultimul rând, doamna Iordache, a doua mamă, care în cei 14 ani de când ne cunoaştem m-a ajutat necondiţionat atât moral, cât şi financiar, când a fost cazul, şi m-a încurajat mereu să nu renunţ la visul meu. Să muncesc şi să mă lupt pentru a-mi câştiga locul pe scenă!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro