Mergi la conţinutul principal

«Jacques şi stăpânul său» - succes total la Galaţi

Joi, 28 ianuarie, de la ora 19.00, trupa de profesionişti ai Teatrului "Maria Filotti" a jucat în premieră spectacolul "Jacques şi stăpânul său", de Milan Kundera, în regia lui Cristi Juncu pe scena Teatrului "Fani Tardini" din Galaţi. Această reprezentaţie a fost o inedită premieră locală, într-un spaţiu profesionist, în prezenţa unui număr de 50 de spectatori brăileni, cărora teatrul le-a asigurat transportul cu autocarul propriu, dar şi a publicului gălăţean.
Plecarea spectatorilor brăileni s-a făcut cu o oră înainte de începerea premierei din faţa Teatrului "Maria Filotti", iar drumul până la teatrul dramatic din oraşul învecinat a fost o adevărată relaxare, cu autocarul achiziţionat de curând de către conducerea instituţiei. În faţa teatrului dramatic din Galaţi, managerul Lucian Sabados i-a întâmpinat plin de jovialitate pe brăilenii veniţi să-şi susţină actorii la premiera spectacolului "Jacques şi stăpânul său", iar în curând, sala a devenit neîncăpătoare pentru iubitorii de teatru din cele două oraşe de la Dunăre, care au fost captivaţi de decoruri, de costume, de prestaţia actoricească şi de toată povestea derulată atât de aproape de ei.
"Jacques şi stăpânul său", un text modern, european, beneficiază de o lectură regizorală inteligentă, subtilă, dar şi plină de comic, de o scenografie luxuriantă, prin costume, şi funcţională prin decoruri, realizată de Cristina Milea şi, desigur, impresionantă prin prestaţia actoricească susţinută cu strălucire de: Liviu Pintileasa, Ionuţ Vişan, Mihaela Trofimov, Alin Florea, Silviu Debu, Adrian Ştefan, Narcisa Novac şi Corina Borş.
Textul „Jacques şi stăpânul său", publicat în 1981 de Milan Kundera, este un omagiu adus lui Denis Diderot şi celebrului său anti-roman „Jacques fatalistul şi stăpânul său", scris de filosoful şi scriitorul enciclopedist între 1765 şi 1780. Piesa, singura scrisă de Kundera, reia elemente esenţiale din povestea originală a romanului, reînnoindu-i forma şi posibilitatea de a fi pus în scenă. Începutul operei originale este un laitmotiv al variaţiei oferite de Kundera: „Cum s-au întâlnit? Din întâmplare, ca toată lumea. Cum se numeau ei? Dar ce contează? De unde veneau? Din locul cel mai apropiat. Încotro se îndreaptă? Oare se ştie unde merg? Ce spuneau? Unde mergem? Spre ce ne îndreptăm?
Timp de două ore, spectatorii au fost fascinaţi de scenografie şi de jocul actorilor, iar premiera piesei „Jacques şi stăpânul său" s-a dovedit a fi un real succes al trupei brăilene, care a fost răsplătită minute în şir cu aplauze şi ovaţii.
„Jacques şi stăpânul său" este, aşa după cum apreciază şi managerul Lucian Sabados, o piesă care merită văzută, un spectacol care transmite energie şi care se încarcă din energia publicului, o reuşită pentru trupa Teatrului " Maria Filotti".
"Am avut emoţii, pentru că această premieră a fost mai complexă, nu ştiam cum vor reacţiona spectatorii la acest nou tip de colaborare, dar eu cred că ne-am atins scopul, în sensul că ne continuăm activitatea şi nu depunem armele în această perioadă.
Cred că a fost o reuşită. Eu am avut emoţii, pentru că este tipul de spectacol care se încarcă din energia publicului, dar am simţit că şi actorii s-au simţit bine şi cred că a fost o reuşită", ne-a declarat managerul Lucian Sabados, după premiera de la Teatrul "Fani Tardini" din Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro