Mergi la conţinutul principal

«Gospodărie de chiabur», inaugurată în curtea Muzeului Ianca

Zi de sărbătoare, sâmbătă, la Muzeul din Ianca. Pe acorduri de muzică populară a fost inaugurată "Gospodăria ţărănească din zona de câmpie a Brăilei". Aceasta a întregit imaginea vieţii ţăranului din Bărăgan, alături de "Casa Ţărănească", deschisă încă de anul trecut. La eveniment au participat directorul Muzeului, prof. Ion Bărbuceanu, prefectul judeţului Gheorghi Obreja, primarul Fănel George Chiriţă şi mai mulţi localnici.
Valoarea totală a proiectului a fost de 24.000 lei, din care 90% suportată de Administraţia Fondului Cultural Naţional, iar 10% de Consiliul Local, respectiv Primăria Ianca.
Bucătăria de vară, cuptorul de pâine, depozitul de unelte agricole, porumbarul, coteţul de păsări, fântâna cu cumpănă, toate şi-au găsit locul în curtea muzeului. "Am încercat să redăm o gospodărie ţărănească a celui pe care, când comuniştii au venit, l-au numit, în loc de ţăran harnic şi muncitor, «chiabur». E casa şi aşezarea unui chiabur. În depozitul de unelte găsim ceea ce avea ţăranul: plugul, prăşitoarea, carul, căruţa brăileană, cea pe care o folosea la nuntă, la zile de sărbătoare sau când mergea în vizită", a explicat prof. Ion Bărbuceanu, directorul Muzeului din Ianca.
"Îl rog pe domnul director să rămână neobosit în activitatea asta a lui de a căuta tot felul de obiecte care arată tradiţia şi obiceiurile noastre străvechi. Măcar aşa să reuşim să le mai amintim copiilor care ne-au fost obiceiurile", a declarat prefectul Obreja. "Pot să vă dau şi eu o veste bună: de la anul, în etapa a doua a fondurilor europene, sunt eligibile muzeul şi bisericile din oraş. Deci, nu au de făcut nimic altceva decât să întocmească proiecte şi să dea Dumnezeu să le şi câştige", a adăugat şi primarul Chiriţă.
Localnicii au fost încântaţi de ceea ce au văzut pe "bătătura" muzeului. "E lăudabil ce s-a făcut aici! Mie mi-a făcut o impresie frumoasă", ne-a declarat un participant la eveniment.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro