Mergi la conţinutul principal

«DOI PITICI» - Scăpaţi cu insolvenţa

Doi Pitici, brandul brăilean care a reuşit de-a lungul anilor să-şi facă un nume pe piaţa naţională a produselor de cofetărie şi patiserie, fiind prezent inclusiv în reţelele de magazine cash&carry şi hypermarket-uri, este încolţit de creditori. Firma "Golf Trade", deţinătoarea brandului, este în insolvenţă, însă curios şi ciudat în acelaşi timp este cine anume a cerut şi obţinut intrarea în procedura insolvenţei: o societate comercială deţinută chiar de soţul unuia dintre asociaţii din afacerea Doi Pitici. Este vorba despre Cristian Niculae de la "Mobil Construct 95", soţul Ramonei Niculae care deţine jumătate din afacerea Doi Pitici. Intrarea în insolvenţă suspendă orice procedură de executare silită, ceea ce înseamnă că, cel puţin în această etapă, soţul şi-a salvat consoarta de la blocarea conturilor. De aici se ridică mai departe semne de întrebare dacă nu cumva asistăm la o manevră economică prin care se încearcă punerea la adăpost a bunurilor debitoarei, adică "Golf Trade", astfel încât, dacă se va ajunge la faliment, "comoara" celor doi pitici să fie la adăpost de creditori, de ce nu, pentru un nou început. Unul dintre creditorii importanţi este chiar statul român care are de încasat de la firma brăileană aproape 3 miliarde de lei vechi (echivalentul a circa 65.000 euro), obligaţii fiscale restante. Dar mai sunt şi alţi furnizori care bat la uşa "Golf Trade" cu facturi neîncasate ca să-şi recupereze banii. Patronul de la "Mobil", Cristian Niculae respinge categoric orice scenariu privind vreo manevră economică şi spune că pur şi simplu vrea să recupereze banii din lucrările pe care le-a făcut prin firma sa la întreprinderea unde este asociat soţia sa. Totuşi, după scheme similare sute de creditori au rămas cu buza umflată la poarta falimentarilor pentru că n-au mai rămas bunuri pe care să le vândă pentru a-şi recupera, măcar în parte, banii.

"Golf Trade" este o societate comercială locală cu obiect principal de activitate "fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie", înfiinţată în 2004, deţinătoare a unui brand recunoscut la nivel regional dar şi naţional: "Doi Pitici". Afacerea a mers ca pe roate cu o dezvoltare frumoasă ajungând în 2010, de exemplu, la o cifră de afaceri de aproape 11 milioane lei şi 140 de salariaţi. Produsele acestei societăţi sunt recunoscute şi distribuite la nivel naţional, inclusiv prin reţelele cash&carry şi prin hypermarket-uri. Business-ul este proprietatea, în cote egale, a lui Alexandru Dimofte şi a partenerei sale, Claudia Niculae. După cum se precizează în materialele apărute în presa centrală pe subiectul afacerea "Doi Pitici", începuturile au fost la un laborator de cofetărie în zona Piaţa Concordia, unde se produceau eclere şi amandine proaspete. Pasul următor a fost livrarea ambalată a acestora şi apoi la acoperirea întregii game de cofetărie şi patiserie.
"Concomitent cu diversificarea gamelor, Golf Trade s-a mutat din spaţiul iniţial, din piaţa din Brăila, mai întâi într-o fostă fabrică de pâine, iar ulterior într-o clădire ce găzduise anterior laboratoare de alimentaţie publică", se arată într-un material publicat anul trecut în Business Magazin. "Cred că la nivel naţional sunt jucătorul cu cele mai multe listări, am cele mai multe conturi în retail", se lăuda Alexandru Dimofte în acelaşi articol, punctând că firma şi-a îndreptat atenţia spre creşterea prezenţei produselor sale în reţelele de retail, dar şi spre întărirea cotei de piaţă, inclusiv prin participarea la procedurile de achiziţii publice ale spitalelor, de exemplu. "În prezent, produsele Doi Pitici se găsesc în cadrul reţelelor Metro, XXL, Selgros, Cora, în toată reţeaua de supermaketuri Auchan, Penny şi Carrefour. De asemenea, antreprenorii brăileni livrează produse de panificaţie (pâine şi preparate din pâine cu termen de garanţie de până la trei zile) într-un perimetru de 100 de kilometri în jurul Brăilei, produse de patiserie conservată şi cofetărie în toată România, printr-o reţea de distribuţie proprie, iar în zona Moldovei au şi clienţi tradiţionali, distribuitori şi angrosişti. În plus, firma asigură necesarul de pâine în închisori şi spitale din Brăila, Galaţi, Focşani, Slobozia", se mai arată în articolul publicat anul trecut de către Business Magazin.

Rezultate financiare în picaj

Ce s-a întâmplat de atunci astfel încât lucrurile să alunece atât de rău la vale pentru afacerea celor Doi Pitici şi să se ajungă la insolvenţă? Se pare că de vină ar fi criza globală, scăderea vânzărilor, precum şi creşterea preţului la materia primă de bază, grâul/făina. O altă explicaţie ar fi şi faptul că având o bună parte a vânzărilor prin reţele de retail, se întâmplă în unele cazuri ca încasarea efectivă a contravalorii mărfii să se facă la câteva luni întârziere. Drept dovadă, potrivit celui mai recent bilanţ contabil disponibil pentru această firmă, creanţele la finele lui 2014 erau de aproape 5,24 milioane lei, adică undeva la 70% din cifra de afaceri raportat în anul respectiv şi care a fost de 5,5 milioane lei.
De altfel dacă parcurgem seriile anuale ale principalilor indicatori economici ai firmei se observă clar un declin, luând drept reper anul 2010. Mai precis dacă în urmă cu 6 ani firma anunţa o cifră de afaceri de 10,75 milioane lei, datorii totale de 5,26 milioane lei şi creanţe de 2,8 milioane (profit de aproape 35.000 lei) şi 140 de salariaţi, în 2012 avea datorii de 6,7 milioane, creanţe de 3,5 milioane, o cifră de afaceri de 8,6 milioane lei, profit de 168.743 lei şi 72 de salariaţi, în 2014 datorii de 9,92 milioane lei, creanţe de 5,23 milioane lei, cifră de afaceri de 5,5 milioane şi 68 salariaţi, cu un profit de 9.712 lei. Anul trecut compania a trecut pe pierdere, circa 1,2 milioane lei, la o cifră de afaceri de 5,3 milioane lei.
Aşadar se observă cum datoriile firmei au tot crescut în ultimii ani, la fel şi creanţele, în condiţiile în care vânzările au scăzut, ajungându-se în 2014 la restanţe ce depăşeau cu mult cifra de afaceri.

Când soţul întinde o mână de ajutor afacerii soţiei

În octombrie 2015, a apărut şi o cerere de deschidere a insolvenţei împotriva "Golf Trade", la dosarul deschis atunci şi soluţionat abia în data de 15 martie 2016, lipindu-se şi alţi creditori. Astfel, "Contlinks România" SRL din Bucureşti cu activitatea în domeniul "comerţ cu ridicata al produselor chimice", furnizor de materie primă, a solicitat aplicarea prevederilor Legii 85/2014 pentru o creanţă de 82.215,31 lei, din care pe parcurs s-a achitat suma de 10.000 lei. Ulterior a venit un alt furnizor, "Ubimedia" SRL - importator şi distribuitor de materii prime inclusiv pentru industria alimentară, care a cerut deschiderea insolvenţei pentru 100.824,22 lei, dar a revenit asupra deciziei şi şi-a retras cererea. În schimb, a apărut o a treia solicitare, de această dată din partea "Mobil Construct 95" SRL Brăila, care a revendicat nu mai puţin de 261.498,45 lei, echivalentul a peste 58.000 euro.
Interesant de punctat aici este tocmai faptul că asociatul unic al "Mobil Construct" este chiar soţul asociatei lui Dimofte la "Golf Trade", adică Lucilius Cristian Niculae. Cu alte cuvinte, soţul a cerut insolvenţa companiei la care soţia deţine jumătate din afacere. Ciudat, nu-i aşa? De ce spunem asta, pentru că din experienţa lichidatorilor cu care am vorbit până acum, în spatele unor astfel de manevre se ascunde de fapt intenţia unora dintre asociaţi, acţionari sau administratori de a "ascunde" de creditori, în cazul unui faliment, o parte din active pe care apoi să le transfere pe firme nou-nouţe, lăsând în urmă doar o cochilie goală din care creditorii nu au cum să se îndestuleze. Cert este că odată cu intrarea în insolvenţă se suspendă orice procedură de executare silită, inclusiv poprirea pe conturi (sinonim în multe cazuri, prin efectele economice generate de o astfel de măsură, cu alunecarea rapidă pe panta falimentului). Cu alte cuvinte, în această etapă, se poate spune că omul de afaceri Cristian Niculae a întins o mână de ajutor soţiei şi afacerii acesteia.
Procedural, Legea Insolvenţei şi a Falimentului spune că debitoarea poate propune un plan de redresare şi doar dacă acesta dă greş, ori creditorii nu-l aprobă, se trece la etapa falimentului.
Contactat de reporterii "Obiectiv", Cristian Niculae a respins din start orice scenariu de acest tip: "Lucrurile sunt cât se poate de transparente şi legale. Soţia a investit timp şi bani în afacerea Golf Trade de-a lungul anilor, iar afacerea a plecat de la zero şi a tot crescut şi s-a dezvoltat frumos. Din 2010 însă, au crescut costurile de producţie, context în care s-au înregistrat pierderi importante. La un moment dat am vrut să o ajut şi am făcut lucrări de construcţii la această firmă pe banii mei, adică ai Mobil Construct. Problemele s-au adâncit şi s-a ajuns la situaţia în care am cerut insolvenţa. Nu este nimic în neregulă cu acest demers aici, totul a fost cât se poate de transparent şi legal. Nu urmăresc altceva decât să recuperez banii pentru lucrările efectuate, atâta tot", a explicat Neculae.

14 creditori cer insistent banii de la "Golf Trade"

Potrivit portalului instanţei, la jumătatea lunii martie, Tribunalul Brăila a dispus deschidera procedurii generale a insolvenţei în cadrul "Golf Trade": "Ia act de renunţarea debitoarei SC Golf Trade SRL Brăila la judecarea contestaţiei formulate împotriva cererii creditoarei SC Contilinks Romania SRL de deschiderea procedurii de insolvenţă. Admite cererile formulate de creditorii SC Contilinks Romania SRL şi SC Mobil Construct 95 SRL, Brăila, pentru deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva debitorului SC Golf Trade SRL Brăila. Ia act de renunţarea creditoarei SC Ubimedia SRL Galaţi la judecarea cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva debitoarei SC Golf Trade SRL. În temeiul art.72 alin 6 din Legea nr.85/2014, Dispune deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitorului SC Golf Trade SRL Brăila. În temeiul art.73 din Legea nr.85/2014, Numeste administrator judiciar Sierra Quadrant Filiala Brăila SPRL".
În acest dosar figurează drept creditori următorii: "Contlinks România", Finanţele Publice Brăila, "Ubimedia", "Mobil Construct 95", "Impuls România IFN", "Metropol Co", "Iadage Guard Service Group", "Unicredit Bank", Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, "Service Automobile Brăila", "Vetro Design", "Wish Consulting", "Art Chemicals" şi MP Băneasa Moară".
Mai trebuie spus că "Golf Trade" figurează pe lista datornicilor la Fisc cu suma de 0,291 milioane lei. Între timp, debitoarea a anunţat că vrea să implementeze un plan de redresare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro