Mergi la conţinutul principal

«Cutia cu maimuţe» - teama de irosire într-o societate care nu se mai aşază

Jurnalul "Cutia cu maimuţe", scris de Răsvan Popescu, jurnalist, scenarist de film şi scriitor, lansat la Biblioteca Judeţeană, a fost apreciat de criticul Viorel Coman ca fiind un fals jurnal, o carte ce stă sub semnul crizei lăuntrice şi al încercării de echilibrare prin creaţie. "Cutia cu maimuţe este o metaforă a televizorului şi a fost urmărit acest lucru pentru că acesta are efecte sociale perverse. Autorul ne spune cum a trăit în ultimii trei ani şi ne arată o faţă a realului mai puţin cunoscută, un real kafkian văzut de un martor lucid. Aici este şi schema unui roman care mai trebuie doar scris, este o confesiune tulburătoare a unui intelectual implicat, iar implicarea are un preţ, avem de-a face cu jurnalul unei conştiinţe", a mai subliniat criticul Viorel Coman.
Profesoara Marioara Novac a apreciat la rândul său că avem de-a face cu o radiografie a societăţii româneşti din intervalul 2010 - 2013. "Eu l-am apreciat ca pe un jurnal de călătorie, un adevărat safari, pe un teritoriu bizar, în care, deşi se vorbeşte despre ieşirea din comunism, întâlnim o lume burlescă, ciudată, gregară. Cartea are un amestec de tonuri, este ba ironică, ba delicată, plină de forţă, plină de dezgust, prin care atrage cititorul", a explicat profesoara Novac. Ea a mai remarcat şi cele trei paliere ale cărţii: mlaştina socialului, temporara atemporalitate a familiei şi chimia ficţionale.
La final, autorul Răsvan Popescu a lămurit invitaţii că personajul care scrie este un martor al evenimentelor, un martor reflexiv, un om aflat într-o căutare disperată a unui sens al vieţii. "Când lucrurile o iau la vale mă agăţ de acest gen al jurnalului, e o formulă care arată şi ce se întâmplă cu mine, dar şi ceea ce se întâmplă cu noi toţi. Scriu despre familie ca refugiu şi uneori ca adăpost, despre munca mea ca scenarist la şapte filme, personajele pe care le-am conceput încercând să spun lucruri despre condiţia omului sub vremi. Şi eu am aşteptat să obţin ceva bun de la viaţă şi destul de rar şi de puţin am avut parte. Tema mea este teama de irosire într-o societate care nu se mai aşază, care se tot întoarce unde a mai fost", a dezvăluit autorul. Moderatorul evenimentului a fost directorul bibliotecii, Dragoş Neagu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro