Mergi la conţinutul principal

«Concivia» rămâne fără Soare

Schimbări la vârful companiei brăilene de care depind destule lucrări publice din judeţ. Concivia SA, firma brăileană cu care fostul preşedinte al CJ Gheorghe Bunea Stancu a câştigat contracte din bani publici, intră pe mâna lui Sorin Iulian Costin, administrator unic al acţionarului său majoritar, Bursagrirom. Neoficial de ieri, oficial de pe 16 februarie, când Registrul Comerţului va lua act de hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor, Vasile Soare, 66 de ani, preşedinte al CA şi director general al "Concivia" este revocat din funcţie. Vasile Soare este nimeni altul decât omul considerat mâna dreaptă a lui Stancu, omul care ştie tot ce mişcă din punct de vedere financiar în societatea la care fostul preşedinte al CJ este acţionar majoritar datorită pachetului de acţiuni deţinut la Bursagrirom.
Oficial, de la finele anului 2014, Bursagrirom SA Brăila deţine 70,6474% din Concivia, Asset Invest SA Bacău- un pui al SIF Moldova ce are ca reprezentant în CA o anume Violeta Sechelariu - deţine 11,5823%, iar alţi acţionari - 17,7702%, între care se pare că ar fi şi fiul lui Vasile Soare, Adelin.

Încrengătura

După un final de an 2014 extrem de plin, în care Soare a fost chemat la DNA Galaţi pentru a da cu subsemnatul în dosarele de corupţie deschise pe numele lui Gheorghe Bunea Stancu, pe 23 ianuarie 2015, Vasile Soare a anunţat că doreşte să părăsească staff-ul Concivia, iar toţi aceia interesaţi să devină administratori, evident din rândul membrilor CA-ului, erau invitaţi să-şi depună candidaturile. În consecinţă, toţi acţionarii majoritari au fost convocaţi să numească reprezentanţi în Consiliul de Administraţie: Bursagrirom, sub semnătura lui Sorin Costin, l-a numit pe însuşi Sorin Costin reprezentant în CA, dar şi pe Petrică Dumitraşcu. Asset Invest a delegat-o pe inginera Violeta Sechelariu, iar întâlnirea s-a derulat cu uşile închise pe 29 ianuarie 2015, moment în care s-a amintit ordinea de zi, pe care era trecută din start revocarea din funcţie a lui Vasile Soare, dar hotărârea finală a fost lăsată pentru data de 10 februarie, ora 10.00.
Potrivit convocatorului de ieri, Costin şi Dumitraşcu au fost aceia care, membri în CA fiind, au decis pe lângă revocarea lui Soare din funcţie, efectuarea unei analize financiare complete asupra "creanţelor şi datoriilor, în mod special", trecerea unor creanţe (bani de recuperat) în conturile curente de cheltuieli, analiza "situaţiei lucrărilor din 2015, valoarea contractelor şi măsuri de luat cu privire la contractele sistate", dar şi desfiinţarea unui punct de lucru din judeţul Buzău.
Decizia luată ieri intră însă, oficial, în vigoare abia la 16 februarie, atunci când un avocat care este şi secretarul şedinţei CA va raporta situaţia la ONRC. Cert este că Sorin Costin este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Concivia. Informaţia nu ne-a fost confirmată de către Sorin Costin- care ne-a închis telefonul cu: "Nu comentez! Nu dau niciun fel de relaţie!" - ci de către însuşi Vasile Soare.

"Concivia are de recuperat 50 de miliarde de la Stat"

Pe Vasile Soare l-am găsit mult mai detaşat şi mai volubil, motiv pentru care l-am şi întrebat cum se explică toate aceste schimbări de la "Concivia". "Eu am vrut să plec. Am 66 de ani şi le-am zis să găsească pe unul mai tânăr, revocarea s-a făcut la cererea mea. (...) Domnul Costin e noul preşedinte. Dar, deocamdată mai e de lucru. N-am dat raportul financiar. Mai am timp până pe 16 februarie, când se face înscrierea la registru. Cât despre dosarele de la DNA...Nu din cauza asta am plecat, acolo e o făcătură, că doar nu m-am dus eu cu pistolul la tâmpla cuiva să zic să-mi dea contractele. Sunt trei contracte mari şi late...", ne-a relatat Vasile Soare, în exclusivitate pentru cotidianul "Obiectiv- Vocea Brăilei".
Din aceeaşi sursă am mai aflat că firma "Concivia" are ceva probleme din cauza contractelor sistate în 2015: "Dar Concivia are capacitatea să repornească toate lucrările. Probleme sunt cu cele 50 de miliarde de lei vechi pe care firma trebuie să-i primească, din 2009, 2010, de la ministere, de la Stat, că doar pentru Stat am lucrat, sunt conturile blocate şi nu sunt bani pentru creditele bancare ale societăţii, că doar alte datorii nu s-au făcut. N-am depus bilanţul, dar nu plec din societate până când nu-l depun", a încheiat Vasile Soare. Acesta a menţionat că dosarul de corupţie în care este citat ca inculpat alături de Stancu "nu a evoluat": "Nu m-au mai chemat, nu mă mai întreabă nimeni nimic. Aştept şi eu".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro